Μια μέρα μετά την απόφαση για «λουκέτο», το beach bar στη Ρόδο με τις ξαπλώστρες στη θάλασσα λειτουργεί και οργανώνει… πάρτι

Αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία… Κλιμάκιο στελεχών της κτηματικής υπηρεσίας και του λιμεναρχείου Ρόδου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στο beach bar «Santa Marina» στη Ρόδο και διαπίστωσε παρανομίες (19 μεταλλικές κατασκευές) εντός της θάλασσας καθώς και παραβάσεις στον αιγιαλό.

Με απόφαση της δημοτικής επιτροπής που φέρει την υπογραφή του δημάρχου Ρόδου και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αποφασίστηκε η σφράγισή του. Ο εκπρόσωπος

Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, διαβεβαίωσε (MEGA) πως δεν θα ανοίξει αν δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες λειτουργίας και αν δεν πάρει άδεια από την αρχαιολογία και την πολεοδομία.

«Αφότου αποκτήσει τις άδειες, αφότου αφαιρέσει όλα τα παράνομα που έχει εγκαταστήσει, του επιβληθεί το πρόστιμο, τότε θα έχει την δυνατότητα να ξανά ανοίξει» ανέφερε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «οριστικής απομάκρυνσης του από την παραλία και αποκλεισμού του από μελλοντικές ηλεκτρονικές δημοπρασίες για πέντε χρόνια».

Λίγες ώρες μετά οι υπεύθυνοι της επιχείρησης, αδιαφορώντας για τους ελέγχους και το σάλο που είχε προκληθεί, έδειξαν να μην ιδρώνει το αυτί τους. Σαν να μην συνέβη τίποτα έστησαν πάρτι με δεκάδες παραθεριστές να απολαμβάνουν το μπάνιο, το φαγητό, το ποτό τους, στις παράνομες κατασκευές στο νερό.

«Το ότι εκδίδεται ένα πρωτόκολλο δεν αλλάζει την πραγματικότητα (…)» σχολίασε (MEGA) ο Χρήστος Μαλλιαράκης, μέλος δικτύου για την προάσπιση του δημόσιου χώρου «Ομπρέλα», αναφερόμενος «στην ελληνική γραφειοκρατία και την απροθυμία των αρμοδίων φορέων να εκτελέσουν άμεσα τα πρωτόκολλα».

Τι έδειξε ο έλεγχος

Στο νησί των Ιπποτών οι ξαπλώστρες έκαναν και φέτος την εμφάνισή τους μέσα στη θάλασσα από την ίδια επιχείρηση που είχε απασχολήσει την επικαιρότητα ένα χρόνο πριν με τον «κολυμβητή-σερβιτόρο» και το πρωτόκολλο κατεδάφισης που είχε εκδοθεί.

Φέτος, στο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε «βρέθηκε να λειτουργεί έχοντας προβεί σε προγενέστερο χρόνο στην κατασκευή έμπροσθεν του καταστήματος, εντός χερσαίας ζώνης του αιγιαλού-παραλίας, δαπέδου με μπετόν και πλακάκι, διαστάσεων 25μ. επί 15μ. περίπου, στεγαζόμενο με ξύλινη πέργκολα αντίστοιχων διαστάσεων καθώς και δεύτερη κατασκευή δαπέδου-επιπέδου με μπετόν και πλακάκι στην δεξιά πλευρά του καταστήματος που συνδέεται με 4 σκαλοπάτια με την πρώτη, διαστάσεων 45μ. επί 7μ. , στεγαζόμενη με ξύλινη πέργκολα αντίστοιχων διαστάσεων κι έχοντας αναπτύξει επί αυτών συνολικά 37 τραπέζια και 150 καρέκλες προς εξυπηρέτηση πελατών.

Η συνολική έκταση των κατασκευών αυτών είναι περί τα -690- τ.μ..

Τέλος, στερούνταν σχετικής έγκρισης από την αρμόδια υπηρεσία Αρχαιολογίας για την νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης (…) από τα οποία προκύπτει τροποποίηση των όρων λειτουργίας (επέκταση) του εν λόγω καταστήματός λόγω ανάπτυξης εντός χερσαίας ζώνης του αιγιαλού-παραλίας (…)».

Τίποτα δεν έχει αλλάξει…

Η συγκεκριμένη επιχείρηση όμως δεν είναι η μόνη που παρανομεί. Και σε άλλες παραλίες στη Ρόδο οι ξαπλώστρες έχουν μπει σχεδόν μέσα στο νερό και σε καμία περίπτωση δεν απέχουν τέσσερα μέτρα από τον αιγιαλό.

«Μαγαζιά συνεχίζουν ακόμα να αυθαιρετούν, να μην συμμορφώνονται με τα διάφορα πρωτόκολλα κατεδάφισης, απομάκρυνσης, με τις υποδείξεις αρχαιολογικής υπηρεσίας, νεοτέρων μνημείων, με τις οδηγίες των αρχών», είπε ο Χρήστος Μαλλιαράκης.

Τα πρώτα δείγματα καταπατήσεων παραλιών και παράνομων ομπρελοκαθισμάτων προμηνύουν ένα καυτό καλοκαίρι για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ένα σοβαρό κρας τεστ για την κυβέρνηση που τρομαγμένη από το δυναμικό «κίνημα της πετσέτας» υποσχέθηκε πάταξη της ανομίας.

Οι καταγγελίες στην εφαρμογή «Mycoast» έχουν ήδη φθάσει τις 3.000. Συγκεκριμένα, 500 καταγγελίες έχουν γίνει στην Πρέβεζα, 350 στην ανατολική Αττική, 350 στη Χαλκιδική, 300 στις Κυκλάδες και 300 στα Δωδεκάνησα.

Οι επιχειρήσεις που διαπιστώνεται ότι παρεμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα από 2.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα