Βιογραφικά

Ποιος είναι ο ιδανικός ευρωπολιτευτής για τα ελληνικά κόμματα; Ποιος, δηλαδή, είναι αυτός που προτιμούν να συμπεριλάβουν στα ευρωψηφοδέλτιά τους; Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΦΙΜ στα βιογραφικά όσων απαρτίζουν τα φετινά, είναι άνδρας, πενηντάρης, δικηγόρος ή γιατρός ή δημοσιογράφος.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι στο σύνολο των υποψηφίων 58% είναι άνδρες και 42% γυναίκες. Για τους πρώτους η μέση ηλικία είναι τα 53, για τις δεύτερες τα 50. Το 36% έχει πτυχίο πανεπιστημίου, το 22%  μεταπτυχιακό και το 19% διδακτορικό. Ανάμεσα στα επικρατέστερα επαγγέλματα – ύστερα από εκείνα του νομικού,

του γιατρού και του δημοσιογράφου – φιγουράρει κι αυτό του καλλιτέχνη. Το 17,74% όποιων κυνηγούν τον σταυρό έχει εκλεγεί σε προηγούμενη αναμέτρηση (δημοτική, εθνική ή ευρωπαϊκή). Το δε 13,46% έχει διοριστεί σε κάποια πολιτική θέση, όπως γ.γ. υπουργείου.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά έχουν τις περισσότερες γυναίκες, 50%, μια και τηρούν την ποσόστωση που μόνοι τους επέβαλαν. Το 45% όσων πολιτεύονται με την Πλεύση Ελευθερίας είναι επίσης γένους θηλυκού. Το ίδιο και το 40% των υποψηφίων του Περισσού. Το αντίστοιχο ποσοστό σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και Νίκη είναι 38%.

Πατρόν

Το κόμμα με τη μικρότερη μέση ηλικία υποψηφίων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή είναι τα 48. Τα πιο πολλά διδακτορικά τα βρίσκει κανείς στη Νέα Αριστερά, ενώ τα μεταπτυχιακά στο ΠΑΣΟΚ. ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας προσφέρουν στους ψηφοφόρους αρκετές επιλογές από το καλλιτεχνικό στερέωμα. Παραδόξως, τέτοιες έχουν και όποιοι ψηφίζουν Νίκη – χωρίς να στερούνται τη δυνατότητα να σταυρώσουν έναν αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων. Το βελοπουλικό κόμμα ακολουθεί την τάση των γιατρών υποψηφίων. Ωστόσο, πιστό στο ύφος του αρχηγού του, κατεβάζει και αγρότισσες και κτηνοτρόφους. Εκείνο της Κωνσταντοπούλου δίνει την ευκαιρία του πολιτεύεσθαι σε στελέχη ΜΚΟ.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν αξία, αφού υποδηλώνουν τι σκέφτεται κάθε κομματική έδρα όταν καταρτίζει ευρωλίστα. Βέβαια, τα ντεσού που μοιράζονται με συνομιλητές τους όποιοι έχουν γράψει αρκετά χιλιόμετρα στα κοντέρ προεκλογικών εκστρατειών αποκαλύπτουν περισσότερα – όπως, ας πούμε, ότι οι γιατροί φέρνουν πάντα ψήφους χάρη στη σχέση με τους ασθενείς τους. Και όχι μόνο.

Εξηγούν σε κάποιον βαθμό γιατί ένας πολιτικός αρχηγός λέει πως δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ευρωομάδα που έστειλε το κόμμα του στις Βρυξέλλες το 2019. Αυτό που δεν εξηγούν είναι για ποιο λόγο το πατρόν των ευρωψηφοδελτίων δεν άλλαξε ούτε φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα