Νέοι κανόνες για κεφαλαιαγορά και κρυπτονομίσματα

Αλλαγές στη λειτουργία και εποπτεία του Χρηματιστηρίου με στόχο να το καταστήσουν πιο ελκυστικό και «τροφοδότη» κεφαλαίων για επενδύσεις φέρνει το νομοσχέδιο που θέτει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και παρουσιάζει σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης.

Οι νέες διατάξεις στοχεύουν στη θωράκιση και την ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ενώ προβλέπονται κίνητρα για την ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές και την εισαγωγή νέων

εταιρειών στο Χρηματιστήριο, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας της αγοράς.

Παράλληλα τα μέτρα θα συμπληρώνονται με άλλες παρεμβάσεις για ανάπτυξη του οικοσυστήματος για fintech και ESG αλλά και επιτάχυνση των προσπαθειών για προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Κρυπτονομίσματα

Στο ίδιο νομοσχέδιο ενσωματώνονται οι νέοι κανόνες για τα κρυπτονομίσματα, οι οποίοι συνοδεύονται με δικλίδες ασφαλούς ενημέρωσης και προειδοποίησης για τα πολύ υψηλά ρίσκα που ενέχουν τέτοιου είδους επενδυτικές δραστηριότητες. Παράλληλα, καθίστανται πιο αυστηροί μηχανισμοί ελέγχου για την αποτροπή χρήσης των κρυπτονομισμάτων από παράνομες δραστηριότητες ενώ ορίζονται αρμόδιες εποπτικές Αρχές, κατά περίπτωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η Τράπεζα της Ελλάδος για τα κρυπτονομίσματα και εντάσσεται ποινική διάταξη για παράνομη δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει τεθεί σε ισχύ ο Κανονισμός 2024/1114 (MICA) που θεσπίζει κανόνες για την αγορά των κρυπτοστοιχείων. Ο συγκεκριμένος κανονισμός θεσπίζει ενιαίους κανόνες για εκδότες κρυπτοστοιχείων, για χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και για παρόχους υπηρεσιών που σχετίζονται με τέτοιου είδους κρυπτοστοιχεία (παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων). Οι κανόνες καλύπτουν:

Τις απαιτήσεις διαφάνειας και δημοσιοποίησης για την έκδοση, τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή κρυπτοστοιχείων προς διαπραγμάτευση σε πλατφόρμα διαπραγμάτευσης κρυπτοστοιχείων. Την αδειοδότηση και την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων και των εκδοτών μαρκών με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία και των εκδοτών μαρκών ηλεκτρονικού χρήματος (e-money). Τη λειτουργία, την οργάνωση και τη διακυβέρνηση των εκδοτών και των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων. Την προστασία των κατόχων κρυπτοστοιχείων και των πελατών των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων. Μέτρα για την πρόληψη της κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών, της παράνομης δημοσιοποίησης προνομιακών πληροφοριών και της χειραγώγησης της αγοράς. Ο εξωδικαστικός

Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι βελτιώσεις και οι αλλαγές που ανοίγουν την ομπρέλα του εξωδικαστικού μηχανισμού σε περισσότερους οφειλέτες αλλά και ειδική ρύθμιση για τους ζημιωθέντες της «Ασπίς Πρόνοια».  Οι νέες ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος, προβλέπουν:

Διπλασιασμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με προϋπόθεση οι οφειλές να μην ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ. Υποχρεωτική πρόταση ρύθμισης από τους πιστωτές πριν από τον πλειστηριασμό, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την εκπλειστηρίαση. Απαλλαγή οφειλετών χωρίς πτωχευτική διαδικασία: δικαστής θα μπορεί να διαπιστώνει την πλήρη διαγραφή χρεών αν δεν επαρκεί η περιουσία του οφειλέτη. Διεύρυνση των προθεσμιών ένταξης ευάλωτων οφειλετών στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας. Ρύθμιση δανείων με κρατική εγγύηση και μέσω εξυγίανσης επιχειρήσεων Η «Ασπίς Πρόνοια»

Σύμφωνα με τη ρύθμιση για τους ζημιωθέντες της «Ασπίς Πρόνοια», δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής (ΕΚΑ) θα μπορεί να καταβάλλει προκαταβολές στους ασφαλισμένους, μέχρι το 25% των διαθέσιμων κεφαλαίων του, διασφαλίζοντας πιο γρήγορη αποζημίωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα