Ο ΟΤ στη ΔΕΘ: Ρέτσος – Βλαστός: Ο τουρισμός «σώζει την παρτίδα»

Η πορεία του τουρισμού και η διατήρηση του ισχυρού brand της Ελλάδας βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης του διευθύνοντα συμβούλου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), Στέφανου Βλαστού και του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσου στο Φόρουμ που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος ο τουρισμός «σώζει την παρτίδα» από το 2012,

κινούμενος κόντρα στο ρεύμα – όπως είπε – καθώς αναπτυσσόταν σε σχέση με τους άλλους τομείς της οικονομίας. Μάλιστα, ανέφερε πως τη δεκαετία της κρίσης είχαμε πάνω από 250 εκατ. αφίξεις στη χώρα και οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 170 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στη φετινή πορεία του τουρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επεσήμανε πως οι φορείς του κλάδου γνώριζαν ότι αν δεν συμβεί κάτι τραγικό θα είχαμε μια πολύ καλή χρονιά. «Έτσι κι έγινε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο θα «πιάσουμε» τα 19 δισ. σε έσοδα για τον τουρισμό, ενώ -όπως ανέφερε- είναι πιθανό να ξεπεράσουμε ακόμη και τις εισπράξεις του 2019 κατά 600 εκατ. ευρώ, παρά το δύσκολο πρώτο τρίμηνο του έτους.

«Να βγούμε από τον αυτόματο πιλότο»

Ερωτηθείς για το αν η χώρα έχει ξεφύγει από τη λογική των «rooms to let», ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να διαχειριζόμαστε τον τουρισμό στον αυτόματο πιλότο», ενώ αποκάλυψε πως ήδη έχει παρουσιαστεί στον πρωθυπουργός και τους φορείς το στρατηγικό σχέδιο για το 2030 και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει ο διάλογος να μετουσιωθεί σε πολιτικές και να αποφασιστεί ποιες υποδομές και πού θα πρέπει να βελτιωθούν. «Το Ταμείο Ανάκαμψης βοηθάει πολύ σε αυτό τον τομέα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στο «ήλιος και θάλασσα» η χώρα μας είναι στις τρεις μεγαλύτερες δυνάμεις παγκοσμίως και για αυτό χρειάζεται ένα πλέγμα δράσεων. «Ο τουρισμός επηρεάζει ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο, χρειάζεται η συναίνεση της κοινωνίας. Όμως τα υψηλά έσοδα θα βοηθήσουν για να πάμε στα επόμενα βήματα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Mιλώντας για τα ταξίδια μικρότερης διάρκειας (City Break κ.λπ.), ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι έχει πληγεί από τον κορωνοϊό και μπορεί να κάνει περισσότερο χρόνο να ανακάμψει, ωστόσο «είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό προϊόν και με καλές προοπτικές. Ο τουρισμός έχει μετατραπεί σε εμπειρία».

«Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς και τους προετοιμασμένους»

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου επεσήμανε ότι «είχαμε πολύ καλή χρονιά για όλη την ανεφοδιαστική αλυσίδα, για όλα τα ξενοδοχεία», ενώ αναφερόμενος για την πορεία της ΕΤΑΔ, ο κ. Βλαστός επεσήμανε ότι «πέραν της διαχείρησης ακίνητης περιουσίας είμαστε και επιχειρηματίες. Διαχειριζόμαστε και περιουσία όπως τα χιονοδρομικά. Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς και τους προετοιμασμένους. Ο Παρνασσός, ήταν στα 2 εκατ. τζίρο, αλλά όταν πιάσαμε εμείς πήγε στα πέντε εκατ. ευρώ, απογειώθηκε. Ηταν μια καλή χρόνια για τον χειμερινό τουρισμό και αυτό μας έδειξε την τάση και για τους επόμενους μήνες».

Αναφορικά με τα projects της ΕΤΑΔ, ο κ. Βλαστός τόνισε πως πήγαν καλά τα βαριά έργα που έβγαλαν στην αγορά. «Ο Σκαραμαγκάςε βγήκε και ήταν ένα έργο το οποίο έπρεπε να πετύχει. Πετύχαμε το ακατόρθωτο. Αφουγκραζόμαστετ ην αγορά . Καθόμαστε, ακούμε, σχεδιάζουμε και και πράττουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τα Ξενία, ο CEO της ΕΤΑΔ, ανέφερε πως κατά βάση έχουν δημοπρατηθεί. «Θέλουμε σοβαρούς επενδυτές. Ήταν παλιά μοτέλ σε εξαιρετικά σημεία. Δύσκολα στη χρήση και να γίνουν βιώσιμα. Τα πιο αξιόλογα έχουν δοθεί, περίπου 30, ενώ 7-8 είναι πιο δύσκολα».

Τέλος, όσον αφορά τον ιαματικό τουρισμό, ο κ. Βλαστός δήλωσε πως πρέπει να γίνουν πράγματα αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο. «Επίσης θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές, να βγουν διαγωνισμού και να αναλάβει η αγορά γιατί έχουν βαλτώσει», σημείωσε και συμπλήρωσε πως η Αιδηψός θα αποτελέσει προπομπό.

Keywords
Τυχαία Θέματα