Ο πλανήτης καταστρέφεται κι αυτοί… μιλάνε ασταμάτητα
«Δεν χρειάζεται μετεωρολόγο, για να δεις προς τα που φυσά ο άνεμος», έλεγε ένα τραγούδι του Μπομπ Ντύλαν που αναφερόταν στον άνεμο του ριζοσπαστισμού και της κοινωνικής αλλαγής. Σήμερα, δεν χρειάζεται να είναι κανείς μετεωρολόγος για να αντιληφθεί ότι τα πράγματα με το κλίμα δεν είναι σε καλή κατεύθυνση.
Ήδη βλέπουμε πιο ζεστές χρονιές και κυρίως ήδη βλέπουμε πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και με μεγαλύτερη συχνότητα, τα πρώτα σημάδια ενός μηχανισμού που έχει τεθεί σε κίνηση.
Σε πείσμα ελάχιστων μειοψηφιών, λίγοι αμφισβητούν πλέον ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη είναι
Οι συνέπειες έχουν ήδη προδιαγραφεί. Ακόμη και μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σε επίπεδα 1,5 βαθμών Κελσίου σε σχέση με πριν τη βιομηχανική επανάσταση, που αυτή αποτελεί στόχο, θα προκαλέσει σημαντική αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, θα αυξήσει το επίπεδο της θάλασσας, με συνέπειες για παράκτιες περιοχές και θα επηρεάσει τις σοδειές βασικών αγροτικών προϊόντων.
Εάν δεν πάρουμε καθόλου μέτρα, το 2070 τουλάχιστον 500 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρίσκονται σε περιοχές με καύσωνες τέτοιας έντασης που θα καθιστούν την επιβίωση αδύνατη εκεί. Ήδη έχουμε τα πρώτα φαινόμενα «κλιματικής μετανάστευσης» και οι επιστήμονες επιμένουν ότι μπορούν να ενταθούν.
Και όμως οι εκπομπές αερίων αυξάνονταιΤην ίδια στιγμή όπως αναφέρει η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το χάσμα ανάμεσα στους στόχους για τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την πραγματικότητα (Emissions Gap Report 2019), η κατάσταση χειροτερεύει.
Την τελευταία δεκαετία οι σχετικές εκπομπές αερίων αυξήθηκαν κατά 1,5% κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, με τις εκπομπές αερίων για την παραγωγή ενέργειας να αυξάνονται το 2018 κατά 2%. Για να μείνουμε μέσα σε κάπως ασφαλή όρια χρειάζεται μια εντυπωσιακή αντιστροφή αυτών των τάσεων. Αντί να αυξάνονται οι εκπομπές αερίων, χρειάζεται να μειώνονται δραστικά κατά 7,6% ετησίως στη δεκαετία 2020-2030.
Οι πιο μεγάλοι ρυπαντέςΗ εκπομπή αερίων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή κατανέμεται εξαιρετικά άνισα. Οι χώρες που συμμετέχουν στο G20 παράγουν το 78% των εκπομπών αερίων και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν ταυτόχρονα και τους μεγαλύτερους όγκους εκπεμπόμενων αερίων. Οι ΗΠΑ μάλιστα διατηρούν και την υψηλότερη μέση κατά κεφαλή εκπομπή αερίων.
Και όμως την ίδια στιγμή οι βασικές επιλογές που κάνουν οι περισσότερες χώρες μάλλον δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν και επισήμως πριν από μερικές μέρες ότι ξεκινούν την υλοποίησή της απόφασης του προέδρου Τραμπ για αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού (η συμφωνία δεν προέβλεπε αποχώρηση πριν από περάσουν τρία χρόνια και η αποχώρηση τυπικά θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2020). Την ίδια ώρα η Κίνα είναι ταυτόχρονα η χώρα που δείχνει να κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά είναι και πρωταθλήτρια στην κατασκευή νέων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, ενώ πρωτοστατεί και στην κατασκευή τέτοιων εργοστασίων και σε άλλες χώρες.
Τα αναγκαία μέτρα και η πραγματική δυσκολίαΌλοι οι ειδικοί επιμένουν ότι ο μόνος στόχος που δίνει ελπίδα αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050, με το 2030 να είναι ένα πρώτο ορόσημο. Αυτό σημαίνει μια πλήρη μετάβαση από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Απλώς για να μην γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα.
Εάν κανείς αναλογιστεί το βαθμό στον οποίο εξαρτιόμαστε αυτή τη στιγμή από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και το μέγεθος των επενδύσεων που εξαγγέλλονται στις εξορύξεις, ή τους αγωγούς μεταφοράς, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστούν αυτοί οι στόχοι. Αρκεί να αναλογιστούμε και άλλες πλευρές όπως είναι για παράδειγμα η συνεχιζόμενη αύξηση των αερομεταφορών, που είναι παράλληλη με την αύξηση του τουρισμού, που επίσης συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
Η πραγματική πρόκλησηΗ πρόκληση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι η πρόκληση ενός φυσικού φαινομένου. Είναι η πρόκληση του ίδιου του κυρίαρχου κοινωνικού μοντέλου, του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την οικονομία και την ανάπτυξη.
Χωρίς μια ριζική μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, χωρίς αλλαγή των καταναλωτικών πρακτικών, χωρίς στροφή προς τα μαζικά μέσα μεταφοράς, χωρίς μεγάλης κλίμακας ανακύκλωση και χωρίς πολύ μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στην παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην επεξεργασία νέων τεχνολογιών, ο στόχος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να επιτευχθεί. Όμως, την ίδια στιγμή αυτό σημαίνει και τεράστια σύγκρουση με υπαρκτά συμφέροντα αλλά και βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και πρακτικές.
Την ίδια στιγμή η πρόκληση είναι και βαθιά πολιτική. Αυτό δεν αφορά μόνο το εσωτερικό κάθε χώρας και την αποτελεσματικότητα της κρατικής παρέμβασης, αλλά –και κυρίως– το διεθνή συντονισμό. Και αυτό ίσως είναι το πιο ανησυχητικό, καθώς ένας κόσμος αυξημένων συγκρούσεων και ανταγωνισμών δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα μπορέσει να συνεννοηθεί για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που είναι όντως παγκόσμιο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χωρίς Τέλη Κυκλοφορίας για πάντα!
- Διπλάσιες οι προμήθειες για πληρωμή τελών ΙΧ στο γκισέ - Οι χρεώσεις ανά τράπεζα
- Αναδρομικά: Αυτά είναι τα τελικά ποσά - Ποιοι θα πάρουν έως 15.000 ευρώ (ΠΙΝΑΚΕΣ)
- Η μεγαλύτερη απάτη στην Ιστορία των τηλεπαιχνιδιών (video)
- Τέλος εποχής για τα παπούτσια Manolo Blahnik
- The Voice: Ο Σάκης Ρουβάς πρότεινε να καλύψει τα έξοδα για την θεραπεία παίκτριας
- Γιώργος Αμούτζας: Ποιος είναι ο Λευτέρης, ο σύντροφος του Μίλτου στο Κόκκινο Ποτάμι
- Έρευνα: Γιατί οι Έλληνες της Μασσαλίας γηράσκουν καλύτερα και ζουν περισσότερα χρόνια
- Συντάξεις Ιανουαρίου: Πότε πληρώνονται - Οι ημερομηνίες σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, Δημόσιο, ΝΑΤ
- Τραγωδία στην Ιορδανία: Κάηκαν ζωντανοί στην παράγκα όπου έμεναν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Καιρός : Ψυχρή εισβολή σε αρκετές περιοχές της χώρας
- Manolo Blahnik : Τέλος εποχής για τα θρυλικά παπούτσια
- Cyber Monday : Η ιστορία της ημέρας των ηλεκτρονικών προσφορών
- Το σχέδιο για 13η σύνταξη
- Siemens: 15 χρόνια φυλάκιση στον άλλοτε ισχυρό άνδρα, Μιχάλη Χριστοφοράκο
- Μαρία Ανδρούτσου : Εντυπωσιάζει με τις αναλογίες της
- Βαλβέρδε : Τεράστιο πλεονέκτημα για την Μπαρτσελόνα ο Μέσι
- Η Τουρκία και η ενέργεια
- Μαύρη τρύπα με μάζα 70 ήλιων εντοπίστηκε στον γαλαξία μας
- Ευνομία και ευταξία
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ο πλανήτης καταστρέφεται κι αυτοί… μιλάνε ασταμάτητα
- Καιρός : Ψυχρή εισβολή σε αρκετές περιοχές της χώρας
- Siemens: 15 χρόνια φυλάκιση στον άλλοτε ισχυρό άνδρα, Μιχάλη Χριστοφοράκο
- Εντείνονται οι αντιδράσεις για τα κλειστά Κέντρα – Το κυβερνητικό σχέδιο για τις επιστροφές
- Cyber Monday : Η ιστορία της ημέρας των ηλεκτρονικών προσφορών
- Διπλωματικός πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας: Τραμπ και ΝΑΤΟ ενημερώνει ο Μητσοτάκης
- Δείτε πως είναι σήμερα ο πιτσιρικάς από τον Εξολοθρευτή νο. 2
- Αναδρομικά : Τα τελικά ποσά για τις κύριες συντάξεις
- Manolo Blahnik : Τέλος εποχής για τα θρυλικά παπούτσια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαλκιδική: Δήμος του οποίου ανήκει κοινότητα που καλλιεργεί έλατα προτιμάει να στολίζει σιδεροκατασκευή (Photos)
- Ελένη Ράντου: «Με τον Βασίλη μέναμε ο ένας πάνω στον άλλον» (βίντεο)
- Θεραπευτήριο «Αγία Βαρβάρα»: Σε εγκατάλειψη 150 ΑμεΑ – Χωρίς προσωπικό και χωρίς είδη πρώτης ανάγκης
- Μια εβδομάδα Erasmous+ για μαθητές και εκπαιδευτικούς από 4 χώρες στο 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
- ΠΔΕ Στερεάς Ελλάδας: Προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ
- Πώς έφτασε αυτή η ξύλινη σχεδία στην Ιρλανδία;
- Κάπνισμα: 6 τροφές που βοηθούν να καθαρίσετε τους πνεύμονες από τη νικοτίνη
- Ήρθε η στιγμή να σκεφτείς τι έχει αξία για σένα
- Βόλος: Ο αντικαπνιστικός νόμος τους έφερε χαμόγελα! “Οι παραγγελίες τώρα πέφτουν βροχή”!
- Θεοδωρικάκος: Σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων