Ο Πούτιν απειλεί Σουηδία και Φινλανδία με στρατιωτικές συνέπειες αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Εν μέσω βομβαρδισμών στο ουκρανικό έδαφος, η Ρωσία απειλεί τη Φινλανδία και τη Σουηδία με «πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες» εάν κινηθούν προς ένταξη στις δομές του ΝΑΤΟ.

#Zakharova: We regard the Finnish government’s commitment to a military non-alignment policy as an important factor in ensuring security

and stability in northern Europe.

Finland’s accession to @NATO would have serious military and political repercussions. pic.twitter.com/eCY5oG23rL

— MFA Russia (@mfa_russia) February 25, 2022

Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, στα social media κυκλοφορεί βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας της Μαρία Ζαχάροβα, όπου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται να στοχεύει, εκτός από τη Φινλανδία, και τη Σουηδία, λέγοντας ότι θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες, το οποίο θα απαιτούσε από τη χώρα μας να προβεί σε ανάλογα βήματα».

Το βίντεο έχει συγκεντρώσει πάνω από 700.000 προβολές.

Russia just threatened military consequences against Finland and Sweden.
They f***** insane. pic.twitter.com/w4BfHfYYEW

— Femi (@Femi_Sorry) February 25, 2022

Η πρώτη (πρόσφατη) ρωσο-σουηδική ένταση

Πάντως, η ένταση της Ρωσίας ειδικά με την Σουηδία είχε προηγηθεί του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, η Στοκχόλμη ανέπτυξε, στις 15 Ιανουαρίου, τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλους στρατιώτες στους δρόμους του Βίσμπι, μιας παραθαλάσσιας πόλης στο νησί Γκότλαντ της Βαλτικής.

Επρόκειτο για μία ασυνήθιστη ενέργεια της σκανδιναβικής χώρας, που αποφασίστηκε λόγω της αυξημένης «ρωσικής δραστηριότητας» στην περιοχή.

Μάλιστα, περίπου 10 τεθωρακισμένα και δεκάδες ένοπλοι στρατιώτες θεάθηκαν εκείνη την ημέρα να περιπολούν στους δρόμους του Βίσμπι. 

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, η ανάπτυξη στρατού αποφασίστηκε αφού τρία ρωσικά αποβατικά σκάφη διέπλευσαν εκείνη την εβδομάδα τη Βαλτική, διασχίζοντας τη Μεγάλη Ζώνη της Δανίας, εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σουηδίας και να καταδείξουν την ικανότητά μας να προστατεύουμε τη Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα», ανέφερε στις 15/1/2022 ο υπουργός Άμυνας, Πέτερ Χούλτκβιστ, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, που είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συνεργάζονται στενά σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ασφάλεια με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, χώρες-εταίρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που όμως δεν είναι μέλη του.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία είχε μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες της, αλλά ενίσχυσε τις αμυντικές ικανότητές της μετά το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

Η Σουηδία, που δεν έχει συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο εδώ και δύο αιώνες, επανέφερε το 2017 την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και άνοιξε και πάλι ένα στρατόπεδο στο νησί Γκότλαντ, τον Ιανουάριο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα