Όλα όσα αλλάζουν στις Ένοπλες Δυνάμεις – Eρχονται εκκαθαρίσεις σε όλους τους βαθμούς

Οι 47 ανώτατοι αξιωματικοί και των τριών Κλάδων που αποστρατεύτηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ήταν μόνο η αρχή, ως προς τον εξορθολογισμό του αριθμού των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στα «ΝΕΑ», θα ακολουθήσουν αντίστοιχες και περισσότερες αποστρατεύσεις και στο επίπεδο των ανωτέρων, δηλαδή συνταγματαρχών και χαμηλότερων βαθμών.

Την περασμένη Παρασκευή, πάντως, έκτακτες κρίσεις είχαμε και με αποστρατείες ταξιαρχών. «Εμφανίζονται ως έκτακτες, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα συνεπές βήμα, μετά την απόφαση για τη συγχώνευση

Στρατοπέδων και Μονάδων και τη Νέα Δομή Δυνάμεων, η οποία πέρασε από τη Βουλή και την ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πάσχουν από έναν υδροκεφαλισμό, ο οποίος είναι τελείως ασύμβατος με την Ατζέντα 2030. Δεν μπορεί ο Ελληνικός Στρατός να έχει περισσότερους ανώτατους αξιωματικούς από τον αμερικανικό στρατό που είναι είκοσι φορές μεγαλύτερος, όπως βεβαίως δεν μπορεί και να έχει περισσότερα στρατόπεδα. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει εξορθολογισμός. Και αυτό έπρεπε να γίνει το γρηγορότερο δυνατό, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, μετά τις μαζικές κρίσεις και αποστρατείες.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, 15 ταξίαρχοι Οπλων αποστρατεύτηκαν στον Στρατό Ξηράς και άλλοι τέσσερις από την Πολεμική Αεροπορία, ενώ αντίστοιχα από το Πολεμικό Ναυτικό τρεις αρχιπλοίαρχοι είδαν το όνομά τους στο «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους».

Γιατί επισπεύσθηκε η διαδικασία

Στρατιωτική πηγή ανέφερε στα «ΝΕΑ» πως κανονικά οι κρίσεις των ανώτερων αξιωματικών είναι να γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο και πως το υπουργείο ετοιμάζεται να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση, καθώς χωρίς κάτι τέτοιο νομικά δεν μπορεί να προχωρήσει. Πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Αμυνας αναφέρουν πως ο υπουργός ζήτησε οι έκτακτες αυτές κρίσεις να γίνουν μέχρι και την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου, αλλά τίποτα δεν αποκλείει να γίνουν και μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες.

Στόχος και αυτών των κρίσεων είναι η ταχύτερη υλοποίηση της Νέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 και καθώς υπάρχει διαχρονικό αίτημα των στρατιωτικών να ξέρουν όσο γίνεται νωρίτερα μέσα στη χρονιά τις μεταθέσεις τους, στο υπουργείο θέλουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες προκειμένου τα νέα Συμβούλια που θα βγάλουν τις μεταθέσεις να έχουν συγκροτηθεί μέχρι τον Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση μετά τις 20 Ιανουαρίου ο υπουργός πρόκειται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, οπότε θεωρητικά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και αυτό το κομμάτι των έκτακτων κρίσεων στους συνταγματάρχες.

Σε νέα καθήκοντα

Το ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε μετά τις έκτακτες κρίσεις στους ανώτατους τοποθέτησε έξι αντιστρατήγους ως εξής: τον Ανδρέα Κορωνάκη, ως γενικό επιθεωρητή Στρατού και υπαρχηγό ΓΕΣ. Τον Σταύρο Παπασταθόπουλο ως διοικητή 1ης Στρατιάς.

Τον Δημήτριο Βακεντή ως διοικητή ΑΣΔΥΣ. Τον Γεώργιο Μανουρά ως διοικητή ΔΕΠ. Τον Παναγιώτη Καβιδόπουλο ως διοικητή Δ’ ΣΣ και τον Γρηγόριο Μπουντλιάκη ως επιτελάρχη ΓΕΣ. Από το Πολεμικό Ναυτικό ο αντιναύαρχος Θεόδωρος Μικρόπουλος αναλαμβάνει τη θέση του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, ενώ από την Πολεμική Αεροπορία οι αντιπτέραρχοι Κωνσταντίνος Μπούζος, Ιωάννης Κωτσάκης και Βασίλης Μπρουμάς αναλαμβάνουν τις θέσεις του επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ, υπαρχηγού ΓΕΑ και διοικητή ΔΑΥ αντίστοιχα.

Οι συγχωνεύσεις

Με τις έκτακτες αποστρατείες των ανώτατων αξιωματικών προέκυψαν και συγχωνεύσεις στις αρμοδιότητες μελών του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Ετσι, λοιπόν, ο αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης, εκτός από υπαρχηγός ΓΕΣ θα είναι και Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, ενώ ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας εκτός από επιθεωρητής Αναδιοργάνωσης Στρατού Ξηράς στο ΓΕΕΘΑ θα είναι και συντονιστής Σύστασης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών – διοικητής Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.

Οι πηγές μας προσθέτουν πως στη σύνθεση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου για πρώτη φορά διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης αναλαμβάνει υποπτέραρχος αντί για αντιπτέραρχο.

Απάντηση στη «Γαλάζια πατρίδα»

Στις 20 Ιανουαρίου εν τω μεταξύ έχουν δεσμευτεί τρεις περιοχές σε Βόρειο και Νοτιοανατολικό Αιγαίο προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία να δώσει την ελληνική απάντηση στην τουρκική άσκηση της «Γαλάζιας πατρίδας».

Ο νέος αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Χρήστος Σασιάκος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια περίοδο που όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς το τέλος των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα