Ποιοι είναι οι έφηβοι που κυκλοφορούν και οπλοφορούν

Εφηβοι που επιλέγουν αντί να κρατήσουν βιβλία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, να κρατήσουν όπλα και να ενταχθούν σε συμμορίες διαπράττοντας ληστείες. Μια από αυτές τις σπείρες εξαρθρώθηκε προ ημερών από αστυνομικούς. Την αποτελούσαν νεαροί από 17 έως 19 ετών που δραστηριοποιούνταν σε διαρρήξεις και κλοπές σε Aλιμο και Παλαιό Φάληρο.

Επίσης από αστυνομικούς συνελήφθησαν δύο 16χρονοι και ένας 15χρονος ύστερα από απόπειρα ληστείας που έγινε στις 8 Φεβρουαρίου στο Κολωνό σε βάρος δυο 17χρονων. Μάλιστα κατά την προσπάθειά τους να αφαιρέσουν τα κινητά

τηλέφωνα των εφήβων είχαν τραυματίσει στο πρόσωπο τον έναν από τους δυο 17χρονους με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Επιπλέον συνελήφθησαν στην Ηλιούπολη από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙΑΣ) δύο 17χρονοι για ληστεία και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών. Λίγο πριν από τη σύλληψή τους οι ανήλικοι, φορώντας χειρουργικές μάσκες, εισήλθαν σε φαρμακείο στην Ηλιούπολη και με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν δύο υπαλλήλους, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό από το ταμείο και διέφυγαν. Οι ανήλικοι διέπρατταν ληστείες σε βάρος ανηλίκων σε περιοχές της Αργυρούπολης, Παλαιού Φαλήρου, Δάφνης.

Στα Ιωάννινα πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη μαθητής γιατί, ενώ συμμετείχε σε εκδρομή, βγήκε στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου όπου διέμενε με τους συμμαθητές του και πυροβόλησε με αεροβόλο όπλο αστυνομικό της Τροχαίας χωρίς να τον τραυματίσει. Ακόμη στο Ηράκλειο Κρήτης εντοπίστηκε μαθητής ο οποίος πήγε στο σχολείο έχοντας στη τσάντα του αεροβόλο όπλο.

Το προφίλ τους

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2022 για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων κατηγορήθηκαν 216 ανήλικοι δράστες και για ληστείες 168 ανήλικοι.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» η διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ ΕΚΠΑ, φιλόλογος, τακτική επιστημονική συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος Αγγελική Καρδαρά σημείωσε ότι: «Το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων είναι πολυπαραγοντικό. Στην πλειοψηφία τους οι ανήλικοι παραβάτες στη χώρα μας είναι αγόρια ηλικίας 13-17 ετών.

Στον πυρήνα των οικογενειών τους εντοπίζουμε δυσλειτουργίες, ορατές και μη, όπως παραβατικοί γονείς, γονείς που κάνουν χρήση ουσιών/κατάχρηση αλκοόλ, αλλά και τεταμένες γονεϊκές σχέσεις, πολύ αυστηρές ή ελαστικές μεθόδους ανατροφής, παραμέληση, απουσία ορίων, πρότυπα επιθετικής συμπεριφοράς / βία κ.ά.

Η κακή σχέση με το σχολείο είναι επίσης ένα στοιχείο που συνθέτει το προφίλ τους, με παρατεταμένες απουσίες, χαμηλές σχολικές επιδόσεις, ή/και εγκατάλειψη σχολικών σπουδών. Η εμπλοκή με εξαρτησιογόνες ουσίες και η έλλειψη στόχων για προσωπική, εκπαιδευτική ή επαγγελματική ανέλιξη αποτελούν κοινά στοιχεία των ανήλικων παραβατών».

Κλείνοντας η κυρία Καρδαρά τόνισε ότι: «Ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι σημαντικό να φωτίσουμε τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτό, όπως τη χρήση ουσιών στην εφηβεία, την ανεξέλεγκτη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την έλλειψη επικοινωνίας με την οικογένεια.

Ουσιαστικό βήμα είναι να δοθούν στους εφήβους κίνητρα για θετική δραστηριότητα και διοχέτευση της ενέργειάς τους σε δημιουργικές διεξόδους. Αναγκαίο να αναβαθμιστεί ο ρόλος του σχολείου και το εκπαιδευτικό σύστημα να εντάξει πιο αποτελεσματικά στους κόλπους του μαθητές που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε ένα σύστημα προσαρμοσμένο κυρίως στον τυπικά καλό μαθητή, βιώνουν τη "σχολική αποτυχία", τη ματαίωση των προσδοκιών τους και αναζητούν την αποδοχή σε παραβατικές ομάδες».

Keywords
Τυχαία Θέματα