Πώς «κινούνται» τα αντισώματα σε εμβολιασμένους
Για τουλάχιστον ένα έτος είναι πιθανό να κρατήσουν τα αντισώματα από τον εμβολιασμό, εάν κρίνουμε από τα αποτελέσματα σε Έλληνες ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 και το 75% διατήρησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά το πρώτο σύμπτωμα, όπως προκύπτει από τη μελέτη καταγραφής της ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό έναντι του κορoναϊού SARS-CoV-2 σε υγιείς λήπτες, αλλά και ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες ή καρκίνο υπό διάφορες θεραπείες της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Αυτό συμπεραίνεται, σύμφωνα με τη μελέτη που ξεκίνησε από την αρχή
Σκοπός της προοπτικής μελέτης που πραγματοποιείται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» είναι η εκτίμηση της κινητικής των αντισωμάτων έναντι του RBD της πρωτεΐνης Spike (S-RBD) και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων (NAbs) έναντι του ιού SARS-CoV-2 σε υγειονομικούς, σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, και σε ασθενείς με νεοπλασματικές παθήσεις μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο mRNA της Pfizer. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, συνοψίζουν οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Τέρπος, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).
Τα μέχρι στιγμής δεδομέναΣτη μελέτη μετείχαν αρχικά 255 υγειονομικοί και 112 εθελοντές ηλικίας άνω των 80 ετών, χωρίς γνωστή κακοήθη νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Τα αντισώματα προσδιορίστηκαν τις ημέρες 1 (D1, πρώτη δόση του εμβολίου), D8, D22 (δεύτερη δόση), D36 και D50 για τους υγειονομικούς και τις ημέρες D1, D22 και D50 για τους ηλικιωμένους.
Οι υγειονομικοί, οι οποίοι στην έναρξη της μελέτης δεν είχαν αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης S-RBD του ιού την D1, στη συνέχεια παρουσίασαν αύξηση των αντισωμάτων τη D22, έφτασαν το ζενίθ μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου (D36) και παρουσίασαν ήπια πτώση τη D50. Ωστόσο, όλοι οι υγειονομικοί είχαν τιμές πάνω από την τιμή που χαρακτηρίζει υψηλούς τίτλους αντισωμάτων για αυτήν τη μέθοδο, σύμφωνα με το FDA. Όσον αφορά τα NΑbs, αυτά παρουσίασαν σημαντική αύξηση τη D22 και έφτασαν τη μέγιστη τιμή τους μετά τη δεύτερη δόση (D36) και παρέμειναν σε υψηλές τιμές τη D50 (διάμεση τιμή εξουδετέρωσης ≥95%). Η αύξηση του τίτλου των S-RBD IgG αντισωμάτων ήταν μικρότερης τάξης μεγέθους στα άτομα ηλικίας 51-70 ετών συγκριτικά με αυτά ηλικίας 20-50 ετών, τις ημέρες D22 και D36. Αυτή η παρατήρηση ίσχυε και για τα NΑbs.
Οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών εμφάνισαν τους χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων συγκριτικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, οι ηλικιωμένες γυναίκες είχαν υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων τη D22 και D50 συγκριτικά με τους ηλικιωμένους άνδρες. Γενικά, όλοι οι υγειονομικοί (25-70 ετών) και το 90% των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών, την ημέρα 50, είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα σε πολύ υψηλούς τίτλους. Αυτό το αποτέλεσμα δηλώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και δείχνει ότι οι υγιείς συμπολίτες μας δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις αντισωμάτων, καθώς η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει υψηλούς τίτλους είναι σχεδόν μηδενική.
Η έγκαιρη, βάσει των διαθέσιμων μελετών, δεύτερη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά κυρίως για τους πιο ηλικιωμένους. Το επίπεδο παραγωγής αντισωμάτων έναντι του ιού φαίνεται να είναι, ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, πιο υψηλό στις γυναίκες και μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία.
Οι υγειονομικοί που είχαν αντισώματα έναντι του ιού την ημέρα 1, δηλαδή είχαν εκτεθεί στον ιό, με την πρώτη δόση του εμβολίου όλοι ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα ήδη την ημέρα 8 και διατήρησαν πολύ υψηλές τιμές (>90%) πριν τη δεύτερη δόση. Άρα όσοι έχουν αντισώματα την ημέρα 1, χρειάζονται μόνο μία δόση του εμβολίου για να πετύχουν υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, όπως όλοι οι υγειονομικοί στη μελέτη, θα έχουν το οποιοδήποτε πρόβλημα. Κανείς από τους υγειονομικούς με αντισώματα την ημέρα 1 δεν είχε κάποια παρενέργεια από τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Μετά από πρόσφατη ανάλυση των αντισωμάτων 3 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου διαπιστώθηκε μικρή μείωση του τίτλου των αντισωμάτων αλλά το 95% των υγειονομικών εξακολουθεί να έχει προστατευτικούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων.
Παράλληλα πραγματοποιείται μελέτη σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, όπως πολλαπλούν μυέλωμα (ν=276), λεμφώματα (ν=170), χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ν=106) και συστηματική αμυλοείδωση (ν=86). Τα αποτελέσματά δείχνουν ότι το 40% των ασθενών με τα παραπάνω νοσήματα δεν αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα. Αυτά τα νοσήματα, από τη φύση τους, συνοδεύονται από σοβαρή ανοσοκαταστολή, ενώ και οι θεραπείες που χορηγούνται επηρεάζουν σημαντικά τη χημική ανοσολογική ανταπόκριση, δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων. Ιδιαίτερα αυτοί που λαμβάνουν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν το CD20, το CD38 και το BCMA, αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα μετά τον εμβολιασμό σε μικρά ποσοστά (κάτω του 20%).
Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντιμετώπιση αυτών των ασθενών που δεν αναπτύσσουν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2, όπως αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ. Δεν γνωρίζουμε, σημειώνουν, εάν μία πιθανή τρίτη δόση του ίδιου ή άλλου εμβολίου θα ήταν αποτελεσματική. Μελέτες για την προληπτική χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του ιού, κάθε μήνα, είναι σε εξέλιξη με στόχο την προφύλαξη αυτών των ασθενών.
«Εάν κρίνουμε από τα αποτελέσματα σε Έλληνες ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 και το 75% διατήρησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά το πρώτο σύμπτωμα, είναι πολύ πιθανό τα αντισώματα από τον εμβολιασμό να κρατήσουν για τουλάχιστον ένα έτος. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι εμβολιασθέντες αναπτύσσουν τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων πολύ υψηλότερους ακόμη και από όσους νόσησαν από COVID-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία» τονίζουν.
Η έρευνα της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ θα συνεχιστεί με τη μελέτη όλων των εμβολίων και την αποτελεσματικότητά τους μέχρι και 18 μήνες μετά την πρώτη δόση τους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αθηνά Λινού: Τα 2 εμβόλια που δεν πρέπει να κάνουν νέες γυναίκες – Κάτω των 50
- Σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο στον Πύργο: Πεθερά σώζει την νύφη από τον έξαλλο γιο της
- Διέσυρε τον τραπεζίτη του Deal: Είχε 10 ευρώ και του πήρε 18.000 ευρώ
- Άγριο έγκλημα στην Κατερίνη – Άνδρας βρέθηκε νεκρός δεμένος πισθάγκωνα και με κουκούλα στο κεφάλι
- Ποια είναι η νεαρή Τουρκάλα διερμηνέας της συνάντησης Ερντογάν - Μπάϊντεν
- Άνοιξε στο minedu.gov η σελίδα για τα θέματα Αρχαίων Ελληνικών, Μαθηματικών και Βιολογίας
- Survivor: Αυτό είναι το ζευγάρι του τελικού που θα διεκδικήσει 100.000 ευρώ
- ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις εισφορών 2020 για φορολογική χρήση
- Ταξιδέψτε με το πολυτελές τρένο Belmond Royal Scotsman της Σκωτίας.
- Απεργία ΑΔΕΔΥ: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Άρης Βελουχιώτης: Η διαγραφή του από το ΚΚΕ και η αυτοκτονία του στη Μεσούντα της Άρτας
- Γλυκά Νερά: Τι συμβαίνει με την έρευνα για την δολοφονία της Καρολάιν
- Λινού: Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών να κάνουν εμβόλια mRNA
- Εμβόλιο ΑstraZeneca: Πόσο «απροστάτευτος» θα μείνει κάποιος αν δεν κάνει τη δεύτερη δόση
- Ηράκλειο: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω βλάβης
- Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σπάνια φωτογραφία στο σπίτι της σε ευτυχισμένες στιγμές
- Φρικτό έγκλημα στην Κατερίνη: Έδεσαν 45χρονο χειροπόδαρα και τον έκαψαν ζωντανό
- Πώς «κινούνται» τα αντισώματα σε εμβολιασμένους
- Τα βλέμματα σε Μπάιντεν και Πούτιν – Κρίσιμο τετ α τετ έπειτα από μήνες έντασης
- Γεωργαντάς: Με το καλημέρα 51.000 ραντεβού για εμβολιασμό από νέους 18 με 24 ετών
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πώς «κινούνται» τα αντισώματα σε εμβολιασμένους
- Πόσες γεύσεις μπορούν να ανιχνεύσουν οι γευστικοί μας κάλυκες;
- Ηράκλειο: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω βλάβης
- Χρούσος: Με 1 εκατ. δόσεις ακόμα θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας
- Γεωργαντάς: Με το καλημέρα 51.000 ραντεβού για εμβολιασμό από νέους 18 με 24 ετών
- Φρικτό έγκλημα στην Κατερίνη: Έδεσαν 45χρονο χειροπόδαρα και τον έκαψαν ζωντανό
- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Δίνει 17 εκατ. λίρες ετησίως στον Κριστιάνο Ρονάλντο
- Αλίκη Βουγιουκλάκη: Σπάνια φωτογραφία στο σπίτι της σε ευτυχισμένες στιγμές
- Τα βλέμματα σε Μπάιντεν και Πούτιν – Κρίσιμο τετ α τετ έπειτα από μήνες έντασης
- Εμβόλιο ΑstraZeneca: Πόσο «απροστάτευτος» θα μείνει κάποιος αν δεν κάνει τη δεύτερη δόση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Euro 2020: «Κριστιάνο, αδερφή» - Ομοφοβικά συνθήματα από τους Ούγγρους για τον Ρονάλντο (βίντεο)
- Ο πιο ισχυρός μαγνήτης του κόσμου θα σηκώνει αεροπλανοφόρο 100.000 τόνων
- Ο Ορλάντο Μπλουμ και η Κέιτι Πέρι πήγαν Βενετία και το χάρηκαν - Τα δημόσια φιλιά τους
- Φανατικός θαυμαστής «χτύπησε» τατουάζ την Κατερίνα Διδασκάλου | Photo
- Η αλήθεια πίσω από τα πλατιά χαμόγελα!
- Ιταλία - Ελβετία: Ποιο κανάλι και τι ώρα θα δείξει το ματς του EURO 2020
- Αποστάγματα: Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων
- Βόρεια Κορέα: O Κιμ Γιονγκ Ουν παραδέχθηκε ότι η διατροφική κατάσταση είναι «τεταμένη»
- Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: "Λογικό να μην ικανοποιεί τους πάντες"