«Πράσινη» φοιτητική εστία από το ΕΚΠΑ

Μια πρότυπη φοιτητική εστία με μηδέν ενεργειακό αποτύπωμα ετοιμάζεται στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια από τις τέσσερις υπάρχουσες φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου, η οποία, όντας κατασκευασμένη τη δεκαετία του ’80, δεν διέθετε θερμομόνωση, με εγκαταστάσεις κάθε άλλο παρά ενεργειακά αποδοτικές και κουφώματα ή ξύλινα ή αλουμινένια εκείνης της εποχής με μονό τζάμι.

Το κτίριο, συνολικού εμβαδού 4.500 m2, ανακατασκευάζεται εκ βάθρων (έμειναν ουσιαστικά μόνο τα μπετά) με μια καινοτόμο μέθοδο που βασίζεται, στο μέγιστο

εφικτό ποσοστό, σε προκατασκευές και προσυναρμολογημένο εξοπλισμό, για την επίτευξη των υψηλότερων επιδόσεων στην ενεργειακή απόδοση και τη σεισμική αναβάθμιση.

Πρόκειται για τη μέθοδο Pro-GET-OnE, η οποία αναπτύχθηκε από κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (UNIBO), το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) και επαγγελματικοί φορείς (σε τομείς καινοτόμων τεχνολογικών συστημάτων) και χρηματοδοτήθηκε από τη δράση (Καινοτομία Ορίζοντας 2020) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η καινοτομία της μεθόδου έγκειται στο ότι πρόκειται για ολιστική αντιμετώπιση ενός κτιρίου με άξονες: Ενεργειακή απόδοση: Προσθήκη (ή αντικατάσταση του υπάρχοντος) νέου κτιριακού κελύφους με προ-συναρμολογημένα καινοτόμα υλικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης, το οποίο συνδυάζεται με ενσωμάτωση ειδικού ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, σε αρμονία και συνεργασία με το κέλυφος, που σχετίζονται ενδεικτικά με τη θέρμανση, τον κλιματισμό, τον αερισμό, την ηλιακή ενέργεια, τον φωτισμό. Στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου θα τοποθετηθούν και φωτοβολταϊκά στη στέγη. Σεισμική αναβάθμιση: Χρησιμοποίηση ειδικών κατάλληλων χαλύβδινων κατασκευών για τη μείωση των οριζόντιων φορτίων με παράλληλη ωφέλεια τη δημιουργία κατάλληλου σκελετού ενσωμάτωσης του κτιριακού κελύφους.

Οταν ολοκληρωθεί το έργο, θα είναι το πρώτο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών ενεργειακής κλάσης Α+ ενώ η εστία που θα λειτουργήσει θα είναι δυναμικότητας 128 κλινών (16 δίκλινα, 96 μονόκλινα δωμάτια με δικό τους μπάνιο και κλιματισμό).

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (Καινοτομία Ορίζοντας 2020) και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα