Προσφυγή στο ΣτΕ εξετάζει η ΝΔ για το πρόστιμο

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας εξετάζει να κάνει η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, για την ακύρωση του προστίμου των 40.000 ευρώ που της επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για πράξεις και παραλείψεις της που οδήγησαν στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων εκλογέων εξωτερικού. Η ανεξάρτητη Αρχή επέβαλε, θυμίζω, πρόστιμο 10.000 ευρώ επειδή η διαρροή της λίστας, που κατέληξε στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου,

έγινε από κομματικό υπάλληλο. Και 30.000 ευρώ επειδή η ΝΔ, αν και δεν είχε ευθεία εμπλοκή στη διαρροή, εντούτοις δεν εφάρμοζε επαρκή μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων που, αν υπήρχαν, θα απέτρεπαν τέτοια φαινόμενα. Η ΝΔ, ωστόσο, διαφώνησε με το συμπέρασμα της Αρχής, προβάλλοντας, επιπλέον, και το επιχείρημα ότι «η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη», αλλά επιβλήθηκε με ψήφους 5-2.

Η πραγματικότητα, πάντως, δεν είναι ακριβώς αυτή και μια ανάγνωση της απόφασης αρκεί για να το διαπιστώσει κανείς, αφού γράφει ρητώς ότι έκρινε ομόφωνα ότι υπήρχε ελλιπής εφαρμογή του GDPR από τη ΝΔ.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Αντι-προσφυγή από αποδήμους

Ειδικότερα, στην απόφαση σημειώνεται ρητώς ότι ομόφωνα η Αρχή κρίνει ότι η ΝΔ δεν είχε δώσει σαφείς οδηγίες στις Γραμματείες των Νίκου Θεοδωρόπουλου και Μένιου Κορομηλά για τον τρόπο που θα επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα. Κι ως εκ τούτου έχει ευθύνη για ελλιπείς πολιτικές προστασίας δεδομένων και για το γεγονός ότι ήταν συνήθης πρακτική να αποστέλλονται λίστες με προσωπικά δεδομένα μεταξύ στελεχών της με WhatsApp. Η απόφαση ως το σημείο αυτό είναι ομόφωνη από όλα τα μέλη της Αρχής. Η μειοψηφία των δύο μελών της αφορά το δεύτερο σημείο της υπόθεσης, για το αν η ΝΔ ευθύνεται για το ότι δεν διεξήγαγε ενδελεχή έρευνα εσωτερική η ίδια ως πολιτικό κόμμα κι αν έλαβε μέτρα για αποτροπή περαιτέρω παραβιάσεων. Η πλειοψηφία των πέντε μελών έκρινε ότι έχει ευθύνη το πολιτικό κόμμα (όπως θα είχε και οποιοσδήποτε οργανισμός) όταν ενημερώνεται ότι έχει γίνει διαρροή απο στελέχη του και δεν διεξάγει έρευνα με εσωτερικές διαδικασίες, οι άλλοι δύο διαφώνησαν.

Πληροφορούμαι, πάντως, πως αν η ΝΔ προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον του προστίμου, τότε απόδημοι σκοπεύουν να προσφύγουν και αυτοί προς υπεράσπισή του.

Επενδυτική αποστολή στην Ουκρανία

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη εκτός συνόρων για τον νέο γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Δημήτρη Σκάλκο ήταν στην εμπόλεμη Ουκρανία, χθες και προχθές, όπου συναντήθηκε με σειρά παραγόντων στην Οδησσό και στο Κίεβο, ενώ υπέγραψε και συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Export Credit Greece και του αντίστοιχου ουκρανικού φορέα. Η τελευταία εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων που είχαν παρθεί μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ενίσχυση των ελληνικών επενδύσεων στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Ukraine Facility της ΕΕ.

Διπλωματική αναβάθμιση

Μαζί με την επίσκεψη Σκάλκου πραγματοποιήθηκε και η πρώτη επίσημη επίσκεψη ελλήνων βουλευτών στην Ουκρανία και ειδικότερα του «γαλάζιου» Γιώργου Σταμάτη και της Κατερίνας Σπυριδάκη από το ΠΑΣΟΚ, μελών της Ελληνοουκρανικής Επιτροπής Φιλίας. Οι βουλευτές ακολούθησαν το πρόγραμμα που επιμελήθηκε η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο και ο νέος επικεφαλής της, ο πρεσβευτής Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, ενώ σημαντικό συντονιστικό ρόλο είχε και ο ειδικός απεσταλμένος της Ελλάδας για την Ουκρανία Σπύρος Λαμπρίδης. Μαζί με τον Μανώλη Ανδρουλάκη (ήταν πρόξενος της χώρας μας στη Μαριούπολη κατά τη διάρκεια της κατάληψης της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα), αλλά και νέα στελέχη που έρχονται να ενισχύσουν την πρεσβεία, φαίνεται ότι η ελληνική παρουσία στην Ουκρανία αναβαθμίζεται σημαντικά. Την ίδια άποψη συμμερίζονται άλλωστε και οι ουκρανοί αξιωματούχοι.

Εναν ψυχίατρο για την… ΕΥΠ

Αναδιάρθρωση της «οργανωσιακής λειτουργίας» της ΕΥΠ αποφάσισε το Μαξίμου, σύμφωνα με την απόφαση της Προεδρίας της Κυβέρνησης που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Στέλιος Κουτνατζής και αφορά μέτρα «βελτίωσης της αποδοτικότητας του ανθρώπινου δυναμικού της». Κεντρικός άξονας του σχεδίου είναι η χρήση «εξειδικευμένων ψυχομετρικών εργαλείων» που θα επιτρέψουν την καταγραφή και αξιολόγηση των δεξιοτήτων του προσωπικού και κυρίως την ανίχνευση… ψυχοπαθολογιών. Το μέτρο θα περάσει μέσα από το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτοµίας της ΕΥΠ, το γνωστό μας ΚΕΤΥΑΚ, που απασχόλησε τις έρευνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων πολιτικών, δικαστών, αξιωματικών κ.λπ. «για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Το Κέντρο, σύμφωνα με την απόφαση, θα λάβει 315.124 ευρώ για να αναπτύξει εργαλεία για την «αναγνώριση γνωστικών και επικοινωνιακών ικανοτήτων» των στελεχών της ΕΥΠ, καθώς και «τον εντοπισμό πιθανών ψυχολογικών προκλήσεών τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα