Ρωσικά drones μεγάλης εμβέλειας made in China

Νέες πυρηνικές απειλές εκτόξευσε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Προαναγγέλλοντας αλλαγές στο σχετικό «δόγμα», ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου ακόμη και αν δεχθεί, είτε η ίδια είτε η σύμμαχός της Λευκορωσία, μαζική επίθεση με συμβατικά όπλα. Οπως τόνισε επίσης, «προτείνεται η επίθεση εναντίον της Ρωσίας από μη πυρηνική δύναμη, αλλά με τη συμμετοχή ή τη στήριξη μιας πυρηνικής δύναμης να θεωρείται ως κοινή επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα όπλων στην Κίνα για την ανάπτυξη και την παραγωγή επιθετικών drones μεγάλης εμβέλειας για χρήση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters. Η IEMZ Kupol, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας όπλων Almaz – Antey, ανέπτυξε και δοκίμασε ένα νέο μοντέλο drone που ονομάζεται Garpiya-3 (G3) στην Κίνα με τη βοήθεια τοπικών ειδικών, σύμφωνα με έκθεση που έστειλε η Kupol στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας νωρίτερα φέτος, περιγράφοντας το έργο της. Σε μεταγενέστερη ενημέρωση εκπρόσωπος της Kupol αναφέρει ότι η εταιρεία είναι σε θέση να παράγει drones συμπεριλαμβανομένου του G3 σε εργοστάσιο στην Κίνα, ώστε τα όπλα να μπορούν να αναπτυχθούν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, τον όρο που χρησιμοποιεί η Μόσχα για τον πόλεμο. Οι εταιρίες Kupol, Almaz – Antey και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν απάντησαν στα αιτήματα του πρακτορείου για σχολιασμό. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε στο Reuters ότι δεν γνωρίζει τέτοιο έργο, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει αυστηρά μέτρα ελέγχου για την εξαγωγή drones ή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).

Ο Φάμπιαν Χιντς, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, think-tank στο Λονδίνο, είπε ότι η παράδοση UAV από την Κίνα στη Ρωσία, εάν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί σημαντική εξέλιξη. «Αν κοιτάξετε τι γνωρίζουμε ότι έχει παραδώσει η Κίνα μέχρι στιγμής, είναι ως επί το πλείστον αγαθά διπλής χρήσης – δηλαδή εξαρτήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε οπλικά συστήματα», εξηγεί. «Δεν γνωρίζουμε, ακόμα, για μεταφορές οπλικών συστημάτων».

Ωστόσο, ο Σάμουελ Μπέντετ, συνεργάτης στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια της Ουάσιγκτον, θεωρεί ότι το Πεκίνο θα δίσταζε να διακινδυνεύσει να του επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις επειδή βοηθά την πολεμική μηχανή της Μόσχας και ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να διαπιστωθεί εάν η Κίνα φιλοξενεί την παραγωγή ρωσικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου τόνισε ότι ανησυχεί βαθύτατα για την έκθεση του Reuters για το πρόγραμμα drones, το οποίο όπως είπε φαίνεται να είναι μια περίπτωση κινεζικής εταιρείας που παρείχε θανατηφόρα βοήθεια σε ρωσική εταιρεία στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα