Στο Αφγανιστάν πουλάνε τα παιδιά τους για να επιβιώσουν
Μια από τις χώρες της οποίας οι πολίτες θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος από την διάλυση της USAID (Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ) είναι το Αφγανιστάν, υπό τη μισογυνιστική και δρακόντεια κυριαρχία των Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από το ήμισυ του εκτιμώμενου πληθυσμού του Αφγανιστάν, που ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια, εξαρτάται από τις διεθνείς ενισχύσεις για την επιβίωσή του.
Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους μόλις και μετά βίας κερδίζουν αρκετά για να επιβιώσουν.
Η USAID
Έκτοτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, ύψους 3,71 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που διοχετεύεται μέσω οργανισμών του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών.
Οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές.
Ένα σημαντικό πρόγραμμα μαιευτικής έκλεισε, ενώ «μυστικά σχολεία» για κορίτσια και το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν έχει αναστείλει τα μαθήματα.
Η USAID στήριζε τους Ταλιμπάν;Σύμφωνα με πληροφορίες δεν παραδόθηκε άμεσα όλη η βοήθεια στους άπορους.
Οι Ταλιμπάν κατάφεραν να αποσπάσουν ένα μέρος της κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης και της επίβλεψης της παράδοσής της.
Όπως αναφέρεται ευρέως, η ομάδα έχει λάμβανε έμμεσα περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ την εβδομάδα από τα κεφάλαια των δωρητών.
Τα Ηνωμένα Έθνη από την μεριά του δηλώνουν ότι είναι αναπόφευκτο κάποια χρήματα να καταλήγουν στην κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.
Αυτά τα χρήματα της βοήθειας, μαζί με ελαφρύ και βαρύ οπλισμό αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που άφησαν πίσω τους οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην επιβολή των Ταλιμπάν.
Η θέση του Τραμπ για το ΑφγανιστάνΟ Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη χαοτική αποχώρησή της από το Αφγανιστάν και την αποτυχία της να περιορίσει τα έμμεσα οφέλη της αμερικανικής βοήθειας προς την ομάδα.
Ζήτησε να σταματήσουν τα αμερικανικά χρήματα που πηγαίνουν στους Ταλιμπάν και να επιστραφεί ο αμερικανικός στρατιωτικός εξοπλισμός από την ομάδα.
Έχει μάλιστα διατυπώσει την ιδέα της ανακατάληψης της στρατηγικής σημασίας αεροπορικής βάσης Μπαγκράμ έξω από την Καμπούλ, η οποία, όπως ισχυρίζεται, βρίσκεται πλέον υπό κινεζική επιρροή.
Επιπλέον, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς και ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, οι οποίοι υπηρέτησαν και οι δύο στο Αφγανιστάν, έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν να πολεμούν την τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο.
Ο Γούόλτς πιστεύει ότι οι τρομοκρατικές ομάδες ανασυντάσσονται στο Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν και ότι το Πεντάγωνο ίσως χρειαστεί να στείλει αμερικανικά στρατεύματα πίσω στη χώρα.
Ο λαός χρειάζεται απεγνωσμένα βοήθειαΩστόσο, αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει με τρόπους που δεν θα στερούν από τον άπορο λαό του Αφγανιστάν.
Η οικονομία του Αφγανιστάν, οι βιομηχανίες, τα έργα ανοικοδόμησης και οι ευκαιρίες εργασίας έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει, ενώ πολλά σχολεία έχουν κλείσει ή μετατραπεί σε θρησκευτικά ιδρύματα.
Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) εκτιμά ότι τα τελευταία τρία χρόνια η οικονομία του Αφγανιστάν έχει συρρικνωθεί κατά 27%, με συγκλονιστικά υψηλή ανεργία και πληθωρισμό.
Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τόσο άσχηµες που ορισμένες οικογένειες πωλούν τα παιδιά τους για να θρέψουν την υπόλοιπη οικογένεια.
Κανένα τμήμα της κοινωνίας δεν βρίσκεται σε πιο απελπιστική ανάγκη από τα κορίτσια και τις γυναίκες, οι οποίες έχουν στερηθεί όλα τα βασικά τους δικαιώματα στην εκπαίδευση, την εργασία και τη δημόσια ζωή.
Αυτό έχει προκαλέσει μάλιστα κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των γυναικών στο Αφγανιστάν, με αύξηση των αυτοκτονιών.
Γιατί οι ΗΠΑ έχουν ευθύνηΜετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, οι ΗΠΑ άρχισαν να βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους.
Αρχικά, τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Αφγανιστάν για να στοχοποιήσουν την Αλ Κάιντα και να βρουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Η Αλ Κάιντα ήταν η ομάδα πίσω από τις επιθέσεις του 2001 και πολλά μέλη της εκπαιδεύτηκαν με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Αυτή η επίθεση οδήγησε σε 20 χρόνια πολέμου μεταξύ των Αφγανών Ταλιμπάν και των ΗΠΑ.
Μέσα σε αυτές τις δύο δεκαετίες, οι πολίτες του Αφγανιστάν υπήρξαν θύματα αυτού του βάναυσου πολέμου, βρισκόμενοι πάντα στη μέση μεταξύ των Ταλιμπάν, των ΗΠΑ και των πολέμαρχων που έκαναν κατάχρηση χρημάτων. Οι Αφγανοί υπέφεραν και αντιμετώπιζαν σοβαρή φτώχεια και η οικονομία του Αφγανιστάν κατέρρεε.
Η αμερικανική κατοχή δημιούργησε μια εξαρτημένη οικονομία στο Αφγανιστάν δωρίζοντας μόλις και μετά βίας αρκετά χρήματα για να επιβιώσουν οι πολίτες.
«Αντί για ένα έθνος, αυτό που πραγματικά χτίσαμε ήταν περισσότερες από 500 στρατιωτικές βάσεις – και ήταν οι προσωπικές περιουσίες των ανθρώπων που τις προμήθευαν» (Stockman 2021).
Τι μπορεί να γίνει στο Αφγανιστάν;Το ξήλωμα της USAID θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το λαό.
Εάν η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να επιτύχει τους στόχους της κατά των Ταλιμπάν, χρειάζεται μια πολιτική προσέγγιση με δύο άξονες:
να εντοπίσει νέους τρόπους για να συνεχίσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό του Αφγανιστάν με τρόπους που δεν θα ωφελούν τους Ταλιμπάν να αυξήσει την πίεση στους Ταλιμπάν, επιβάλλοντας αυστηρά τις διεθνείς κυρώσεις και διατηρώντας την απομόνωσή τους στη διεθνή σκηνήΗ αναστολή της αμερικανικής βοήθειας έχει ήδη οδηγήσει σε υποτίμηση του αφγανικού νομίσματος.
Αυτό ώθησε τους Ταλιμπάν να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στη μεταφορά δολαρίων εκτός της χώρας.
Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι αν η οικονομία συνεχίσει να επιδεινώνεται, αυτό θα επηρεάσει την ικανότητα των Ταλιμπάν να κυβερνούν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βασίλης Καλογήρου: «Είναι το παιδί μας» λένε συγγενείς – Το μπουφάν της σορού στον Τύρναβο ταυτίζεται με του αγνοούμενου
- Ισχυρός σεισμός στην Αμοργό
- Σεισμός στη Σαντορίνη: Η στιγμή που τα 5,1 Ρίχτερ «χτυπούν» το νησί
- ΕΟΦ: Απαγόρευση εξαγωγών και διάθεση μόνο με συνταγή μέχρι 17/5/2025-Λίστα φαρμάκων
- Δήμος Βερύκιος για Μενεγάκη, Λαζόπουλο και Σπυροπούλου: «Έπρεπε τότε να πουν στον Πρόεδρο την αλήθεια»
- Πτώμα αγνώστου ανδρός εντοπίστηκε σε απρόσιτη περιοχή του Τυρνάβου
- Καιρός: Σε δύο κύματα η «έντονη ψυχρή εισβολή» στην Ελλάδα – Δείτε γραφιστική απεικόνιση
- Απεργία 18 Φεβρουαρίου: Αυτοί κατεβάζουν ρολά αύριο – Ποιοι θα απεργήσουν στις 19 και 28 του μήνα
- Συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία δόκιμος ειδικός φρουρός – Υπότροπος για παρόμοια περιστατικά
- Το τελευταίο «αντίο» στον Γιώργο Ρουμπάνη - Ποιοι πήγαν στην κηδεία του σπουδαίου Ολυμπιονίκη (φωτό)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Αγγελία ζητά ενοίκιο 820 ευρώ για… ετοιμόρροπο σπίτι
- Στο Αφγανιστάν πουλάνε τα παιδιά τους για να επιβιώσουν
- Ο Βαρθολομαίος «ασπίδα» στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών
- Το αναπάντεχα διασκεδαστικό φόρεμα της Έμα Στόουν
- Σαντορίνη: «Υπάρχουν πολύ βαθιές μαγματικές διεργασίες»
- Καιρός: Σε δύο κύματα η «ψυχρή εισβολή» στην Ελλάδα
- Η μεγάλη ρήξη με τους Αμερικανούς και τα… μαθήματα δημοκρατίας
- Πόσο μεγάλος είναι ο Ατλαντικός
- Δύο μέτρα, δύο σταθμά
- Πώς βρέθηκε η σορός στον Τύρναβο
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Στο Αφγανιστάν πουλάνε τα παιδιά τους για να επιβιώσουν
- Καιρός: Σε δύο κύματα η «ψυχρή εισβολή» στην Ελλάδα
- Πώς βρέθηκε η σορός στον Τύρναβο
- Βασίλης Καλογήρου: Τι λέει συγγενής του για τη σορό που βρέθηκε
- «Η γη της ελιάς»: Μια περιοχή χωρισμένη στα δύο
- Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Ανάφης
- Δύο μέτρα, δύο σταθμά
- Ο Βαρθολομαίος «ασπίδα» στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών
- Πόσο μεγάλος είναι ο Ατλαντικός
- Πάπας Φραγκίσκος: Αναγκαία η αλλαγή θεραπείας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε κέντρο αποκατάστασης ο Ηλίας Μαμαλάκης – Τα νεότερα για την υγεία του
- Βασίλης Καλογήρου: η μητέρα του αναγνώρισε τη σορό
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ο τελικός του Κυπέλλου εκτόξευσε την τηλεθέαση της ΕΡΤ
- Αύξηση 9,8% στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2024
- Κέβιν Ντουράντ: «Αγαπώ τη Euroleague, θα ήταν ωραίο να παίξω στην Μπαρτσελόνα ή τη Μονακό»
- Ως εδώ με τον εμπαιγμό της κυβέρνησης - Να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους
- Σε ζεστό κλίμα και με πολύ κόσμο η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Π.Σ.Α.Ε. ΜΜΕ