Η μεγάλη ρήξη με τους Αμερικανούς και τα… μαθήματα δημοκρατίας

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Η κακή, επίσης. Ισχύει και για την 61η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία θα περάσει στην Ιστορία ως ορόσημο ρήξης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη.

Οι περίπου 500 προσκεκλημένοι στο ιστορικό ξενοδοχείο Bayerischer Hof περίμεναν με αγωνία να ακούσουν από τον νέο αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς λεπτομέρειες για τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία μετά το τηλεφώνημα 90 λεπτών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αντ΄ αυτού, είδαν τον

εκπρόσωπο του «νέου σερίφη στην πόλη» να επιδίδεται σε ανενδοίαστα μαθήματα δημοκρατίας στους Ευρωπαίους και σε κατά μέτωπον επίθεση εναντίον εκείνων που όλη την περίοδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν οι φυσικοί σύμμαχοι των Αμερικανών ως μέρος της πολιτικής και πολιτισμικής κοινότητας της Δύσης.

Για τον Βανς η απειλή δεν προέρχεται από τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν που κάνει πόλεμο τρία χρόνια τώρα κατά της Ουκρανίας και της Ευρώπης, ούτε από την κομμουνιστική Κίνα. Στο στόχαστρό του είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, και μάλιστα εκείνες που εναντιώνονται στον ιμπεριαλισμό του Πούτιν και υπερασπίζονται θεμελιώδεις αρχές της Δύσης, όπως η εθνική ανεξαρτησία και το απαραβίαστο των συνόρων, η ισχύς του διεθνούς δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού. Στη διαχείριση των διεθνών κρίσεων ο Τραμπ θέλει αλλαγή παραδείγματος, στο οποίο δεν χωρά η ΕΕ και την τιμωρεί αφήνοντάς την εκτός νυμφώνος στη διαπραγμάτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ελπίδα κάποιων ότι η νέα διοίκηση του Τραμπ δεν είναι μονολιθική, εξανεμίστηκε από την επιδεικτική παραγκώνιση της Ευρώπης. Ο ειδικός εντεταλμένος του προέδρου Τραμπ για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ αποσαφήνισε στο Μόναχο ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις συνομιλίες για την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει να καθίσει και η Ευρώπη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε οποιεσδήποτε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες. Από το βήμα της Διάσκεψης τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η ΕΕ στη συγκρότηση των «Ενόπλων Δυνάμεων της Ευρώπης» με σημαντική συμβολή και του ουκρανικού στρατού, του μόνου που έχει «εμπειρία σύγχρονου πολέμου», υπερασπιζόμενος την Ευρώπη κατά του Πούτιν.

Στη Διάσκεψη του Μονάχου φάνηκε ότι οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν το αυξημένο κόστος της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης. Δείγμα αυτής της συνειδητοποίησης είναι η σημαντική προαναγγελία που έκανε από το βήμα της Διάσκεψης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές δαπάνες, έτσι ώστε να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του δημόσιου ελλείμματος, θέση που υποστηρίζουν εδώ και καιρό η Ελλάδα και άλλες χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα