Συνομιλία Τραμπ – Πούτιν για την Ουκρανία: «Αποφύγετε την κλιμάκωση»

Τηλεφωνική συνομιλία με τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται πηγές κοντά στον Τραμπ, βασικό θέμα στη συζήτηση των δύο ανδρών ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Washington Post, ο Τραμπ προέτρεψε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Τραμπ υπενθύμισε στον Πούτιν την «σημαντική στρατιωτική παρουσία της

Ουάσινγκτον στην Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογική του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα λύσει το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία «μέσα σε ένα 24ωρο», ωστόσο δεν είχε εξηγήσει πώς θα το καταφέρει αυτό.

Επικοινωνία με Ζελένσκι

Πριν από μερικές ημέρες, ο Τραμπ είχε συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το ζήτημα του πολέμου που συνεχίζεται για 33 μήνες.

Στη συζήτηση των δύο ανδρών, που διήρκησε 25 λεπτά, συμμετείχε και ο μεγάλος υποστηρικτής της καμπάνιας του Τραμπ, Έλον Μασκ.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο Τραμπ φέρεται να ανέφερε ότι θα υποστηρίξει την Ουκρανία, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στον Ζελένσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του Ουκρανού προέδρου τονίστηκε η σημασία του δορυφορικού διαδικτύου που προσφέρει η εταιρεία του Μασκ στην Ουκρανία την περίοδο των συγκρούσεων.

Οι όροι του Πούτιν

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου.

Σύμφωνα με αυτούς, η Ουκρανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το σύνολο του εδάφους τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Ρωσία.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Ουκρανία, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι αν συμφωνούσε σ’ αυτά θα ισοδυναμούσε με συνθηκολόγηση.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε προς τις δυτικές δυνάμεις ένα «σχέδιο νίκης», απευθύνοντας παράλληλα αίτημα για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα