Τσίπρας από Λασίθι: Το ΕΣΥ βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή που υπήρξε ποτέ

Από την περιοδεία του στην Κρήτη και συγκεκριμένα από το Λασίθι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Ιεράπετρας.  Εκεί συνομίλησε με τους υγειονομικούς και την διοίκηση, όπου ενημερώθηκε για την “επόμενη μέρα” των περιφερειακών νοσοκομείων, με έμφαση σε αυτό του Λασιθίου.

“Το ΕΣΥ

βρίσκεται δυστυχώς βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή που  υπήρξε ποτέ”, δήλωσε. “Αυτό φαίνεται νομίζω απολύτως, ιδίως στα περιφερειακά νοσοκομεία.  Και εδώ, στο νομό Λασιθίου, στην Ιεράπετρα, είμαστε σε ένα νομό όπου τα σχέδια -τα κρυφά, αλλά φανερώθηκαν μετά τις δηλώσεις Πνευματικού- τα σχέδια του κου Μητσοτάκη θα οδηγήσουν σε κλείσιμο δομών”.

Οι δηλώσεις του κου Πνευματικού, που αφορούσαν στους ασθενείς σε τελικό στάδιο, οι οποίοι “επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας” του κόστισαν τελικά την υποψηφιότητά του (και, στην πραγματικότητα, την μάλλον εξασφαλισμένη βουλευτική του έδρα). Ωστόσο, αυτά που είπε ο κος Πνευματικός, είναι μια σκληρή συμπύκνωση του προγράμματος της ΝΔ.

Τι προβλέπει η ΝΔ για το ΕΣΥ

Ήδη από το 2019 η ΝΔ ήταν απολύτως ειλικρινής: στόχος ήταν και παραμένει η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Αυτός ο στόχος προσέκρουσε στην πανδημία και εκ των πραγμάτων καθυστέρησε η υλοποίησή του, αλλά ακόμη και τότε μειώθηκαν και οι υγειονομικοί στις νοσοκομειακές μονάδες (γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό) και οι ΜΕΘ και οι κλίνες και, τελικά, η ποιότητα της δημόσιας Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 αποφασίστηκε το κλείσιμο των χειρουργείων λόγω κόβιντ, αναγκάζοντας εκατοντάδες ασθενείς είτε να απευθυνθούν σε ιδιώτες, λαμβάνοντας μέχρι και δάνεια, είτε… να πεθάνουν. Για τους ίδιους λόγου, επειδή τα νοσοκομεία της χώρας μετατράπηκαν σε νοσοκομεία κόβιντ, δεκάδες χιλιάδες σοβαρά πάσχοντες έμειναν χωρίς θεραπείες -το 2021 υπολογίστηκαν περί τις 10.000 καρκινοπαθείς και ένας αντίστοιχος αριθμός σοβαρών αυτοάνοσων παθήσεων.

Τελικά, το ΕΣΥ και επίσημα… ιδιωτικοποιήθηκε με νομοσχέδιο της κας Γκάγκα, κάτι που ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος “θανάτου”.

Τι σημαίνει “ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ” στην πράξη

Αυτήν την στιγμή εντοπίζονται τρεις βασικές κατευθυντήριες σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση. Η πρώτη είναι οι ΣΔΙΤ (σύμπραξη ιδιωτικού -δημοσίου τομέα), χωρίς κρατική επίβλεψη. Σε αρκετές κλινικές τα μηχανήματα εξέτασης ανήκουν σε ιδιώτες, δηλαδή το ταμείο των ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει αυξημένες εισφορές, κάτι που σταδιακά δημιουργεί δημοσιονομικό έλλειμμα στα ταμεία. Οι δε ανασφάλιστοι καλούνται να πληρώσουν όλο το ποσό.

Παράλληλα, όσες και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες δεν μπορούν να καλύψουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μένουν χωρίς δημόσια Υγεία. Κάτι που δεν ίσχυε πιο πριν, αφού το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τα χρέη των ανασφάλιστων προς το ΕΣΥ και καθιέρωσε την δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

Όλο αυτό γίνεται υπό το μεγάλο και κύριο πρόβλημα του ΕΣΥ: την έλλειψη προσωπικού και κλινών. Οι τεράστιες λίστες αναμονής για θεραπείες, εξετάσεις ή χειρουργεία θα αναγκάσουν τον ασθενή να στραφεί σε ιδιώτες, οπού η ασφάλιση καλύπτει μέρος των θεραπειών και σε συγκεκριμένα ιδιωτικά νοσοκομεία, αναλόγως το ασφαλιστικό ταμείο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές δε δέχονται χρόνια πάσχοντες ή δεν καλύπτουν τυχόν ασθένειες που έχουν γενετική προδιάθεση (πχ. αν η μητέρα μίας γυναίκας είχε καρκίνο του μαστού, η γυναίκα που θα απευθυνθεί στην ιδιωτική ασφαλιστική, δεν λαμβάνει ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση που νοσήσει με καρκίνο του μαστού).

“Θα μειώσουν τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία”

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πώς το σχέδιο της ΝΔ είναι μείωση των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία, μείωση των δημοσίων δομών, μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, μείωση του προσωπικού, καθώς δεν υπάρχει σχεδιασμός για προσλήψεις -κάτι, όμως, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναγγείλει και κατά την πρωθυπουργία του, αλλά και στο προηγούμενο ντιμπέιτ, προσλήψεις που, όμως, δεν έχουν γίνει όσο ήταν κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως αντί για προσλήψεις, θα προβλέπεται μόνο αντικατάσταση όσων βγαίνουν στη σύνταξη, επομένως καμία αύξηση του υπάρχοντος προσωπικού. Τέλος, μίλησε για τη διαλογή ασθενών. Δηλαδή, το δόγμα που κυριαρχεί και στις ΗΠΑ: θα σώζουμε τους περισσότερο νέους, υγιείς και λιγότερο κοστοβόρους. Η διαλογή ασθενών φανερώθηκε με βίαιο τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου οι ίδιοι οι γιατροί ομολόγησαν ότι αναγκάστηκαν να σώσουν τους νεότερους και να αφήσουν, δυστυχώς, να πεθάνουν μαρτυρικά οι γηραιότεροι ή οι περισσότερο ασθενείς. Τα πρώτα θύματα, ήταν οι ευπαθείς ομάδες: ηλικιωμένα άτομα, ανάπηροι και ανάπηρες, χρόνια πάσχοντες και στην περίπτωση των ιδιωτικοποιημένων συστημάτων υγείας, οι πιο φτωχοί.

“Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει, μας είπε κάποιος υπουργός”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Τσίπρας.

“Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα εμείς έχουμε σχέδιο και στόχο να στηρίξουμε το ΕΣΥ. Η παροχή αξιοπρεπούς περίθαλψης για όλους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ευημερίας, για μια κοινωνία ισότητας” τόνισε και εξήγησε:

“Αυτό περνάει και μέσα από την αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Υγεία, την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι μια μεγάλη ελπίδα για το μέλλον. Μόνο 2% προβλέπει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας – εμείς προβλέπουμε πάνω από 10% προκειμένου να στηριχτεί το ΕΣΥ”

“Περνάει μέσα από το σχέδιό μας για αύξηση των μισθών των γιατρών, αύξηση στα 2000 ευρώ για τους πρωτοδιοριζόμενους, για 15.000 προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, για μονιμοποίηση όλων όσων έδιναν τη μάχη  την περίοδο της πανδημίας (δηλαδή των επικουρικών), για ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά”.

“Η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς η πρώτιστη προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας με τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας”, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας συμπυκνωμένα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα