Diablo IV: The Vessel of Hatred Expansion Review

Κάθε game της Blizzard είναι σχεδιασμένο για να κρατήσει σε βάθος… δεκαετίας. Αμέσως μετά το launch date, οι developers της εμβληματικής εταιρείας σηκώνουν τα μανίκια τους και αναλαμβάνουν το (αρκετά… απαιτητικό) έργο να ανανεώνουν συνεχώς το περιεχόμενο, να διορθώνουν τα όποια προβλήματα σταθερότητας και ισορροπίας διαπιστώσουν στο gameplay και παράλληλα προχωρούν στις απαιτούμενες προσθήκες, έτσι ώστε ο εκάστοτε τίτλος να διατηρείται

«φρέσκος». Στον πυρήνα αυτής της εξαιρετικά πολύπλοκης διαδικασίας, βρίσκεται πάντοτε η προσπάθεια για να ικανοποιηθούν τα «θέλω» της fanbase και να καλυφθούν πολλές από τις διαπιστώσεις και τις παρατηρήσεις του community. Για αυτό και ένα expansion που ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια του απλού system ή content update και προσφέρει βελτιώσεις σε μια ευρύτερη κλίμακα, δεν μπορεί παρά να είναι… καλοδεχούμενο! To Vessel of Hatred, αποτελεί το πρώτο μεγάλο expansion για το Diablo IV (σχεδόν 15 μήνες μετά το release του αρχικού παιχνιδιού) κι έρχεται για να δώσει καύσιμο στη μηχανή ενός τίτλου που η fanbase «διψάει» συνεχώς για περισσότερο περιεχόμενο!

Welcome to the jungle!

Το Diablo IV: Vessel of Hatred προσφέρει μια νέα, εκτεταμένη εμπειρία στο αρχικό παιχνίδι, δίνοντας στους gamers τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την περιοχή της Nahantu και να βυθιστούν σε ένα campaign που επικεντρώνεται σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, τη Neyrelle. Όπως τα επιτυχημένα expansions των προκατόχων του, Diablo 2: Lord of Destruction και Diablo 3: Reaper of Souls, το νέο αυτό περιεχόμενο αναπτύσσει και εμπλουτίζει τον ήδη υπάρχοντα κόσμο και τις ιστορίες του, χωρίς ωστόσο να αλλάζει δραματικά τη φόρμουλα (ποιος ο λόγος να χαλάσει μια πετυχημένη συνταγή άλλωστε).

Η ιστορία ξεκινά ακριβώς εκεί που τελείωσε το Diablo 4 (Spoilers ahead…). H Lilith και ο Inarius είναι νεκροί, και η Neyrelle, έχοντας παγιδεύσει τον Mephisto, τον Άρχοντα του Μίσους, στη soulstone, ξεκινά ένα μυστηριώδες ταξίδι προς τα εδάφη της Nahantu, μιας περιοχής που βρίσκεται στο νότο. Ωστόσο, η «συνύπαρξη» ανάμεσα στην Neyrelle και σε ένα από τα prime evils του Diablo, αποδεικνύεται ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολη. H επιρροή του Mephisto πάνω της γίνεται όλο και πιο εμφανής, με τον Άρχοντα του σκότους να επιχειρεί να διαβρώσει το μυαλό της, καθώς την ακολουθεί συνεχώς σαν σκιά με τη μορφή ενός ματωμένου λύκου. Καθώς ξεκινά το expansion, ο παίκτης αναλαμβάνει την αποστολή να την εντοπίσει, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις συνέπειες των πράξεων της Neyrelle και απελευθερώνοντας την από την δαιμονική επιρροή του Mephisto.

Οι βετεράνοι της σειράς εύκολα θα αναγνωρίσουν τις ζουγκλώδεις εκτάσεις της Nahantu, γνωστές στο παρελθόν ως Kehijistan, το setting του 3ου act του Diablo 2. Χωρίς αμφιβολία, το Vessel of Hatred αξιοποιεί το γνώριμο περιβάλλον και τις αναφορές σε κλασικές τοποθεσίες με τρόπο που ξυπνά τη νοσταλγία για τους παλιούς παίκτες, ενώ παράλληλα ενοποιεί τη μυθολογία του κόσμου του Diablo με νέες διαστάσεις και συμβολισμούς. Αυτές οι συνδέσεις είναι κομβικής σημασίας, διότι το expansion επεκτείνει σημαντικά το σύμπαν του παιχνιδιού προσθέτοντας στοιχεία που μπορεί αρχικά να μοιάζουν ξένα, αλλά εν τέλει εμπλουτίζουν τον κόσμο του παιχνιδιού.

Παρόλο που το κεντρικό focus είναι η προσπάθεια του παίκτη να διασώσει την Neyrelle, το Vessel of Hatred εισάγει ένα νέο, ενδιαφέρον στοιχείο στη μυθολογία του Diablo, το οποίο δεν είναι άλλο από τοSpirit Realm. Αυτή η διάσταση, ουσιαστικά αποτελεί ένα μυστικό, τρίτο επίπεδο ύπαρξης, πέρα από τον Παράδεισο και την Κόλαση. Μέχρι τώρα, το Diablo εστίαζε στη σκοτεινή, γοτθική ατμόσφαιρα, παρουσιάζοντας την αιώνια σύγκρουση ανάμεσα στον Παράδεισο και την Κόλαση, με τους ανθρώπους παγιδευμένους στο χάος και στην απόγνωση. Ωστόσο, το Spirit Realm είναι κάτι διαφορετικό: ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με μαγικά πνευματικά πλάσματα και αποκτούν δυνάμεις ικανές να τους κάνουν σχεδόν θεούς.

Το Vessel of Hatred καταφέρνει εξαιρετικά να εισαγάγει αυτό το στοιχείο χωρίς να αλλοιώσει τη συνοχή της ιστορίας ή την αισθητική του παιχνιδιού. Αν και η πλοκή και οι χαρακτήρες μας βυθίζουν σε ένα νέο πλαίσιο, ωστόσο οι καινοτομίες της μυθολογίας καταφέρνουν να ενταχθούν ομαλά και φυσικά στην αφήγηση. Αυτό που κατάφεραν να πετύχουν οι game developers είναι ότι ενέταξαν με άρτιο τρόπο το Spirit Realm, έτσι ώστε να μοιάζει αυτονόητο μέρος του σύμπαντος του Diablo. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το Vessel of Hatred να μας οδηγεί σε μια συναρπαστική εξερεύνηση του άγνωστου, διατηρώντας παράλληλα το αυθεντικό ύφος της σειράς και δίνοντας νέα πνοή στο σύμπαν του Diablo.

Από τις πρώτες κιόλας στιγμές στην περιοχή του Nahantu εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι πρόκειται για ένα περιβάλλον που έρχεται σε έντονη αντίθεση με το σκοτεινό, γοτθικό και μακάβριο setting που μας έχει συνηθίσει το Diablo. Πρόκειται για μια πυκνή, καταπράσινη ζούγκλα, γεμάτη ζωή και φωτεινά χρώματα, που διαφέρει αισθητά από τις ερημικές ή καταθλιπτικές περιοχές που αποτελούν «σήμα κατατεθέν» διαχρονικά όλων των Diablo. Και για να μην ανησυχείτε, αυτή η ενδιαφέρουσα αλλαγή δεν μειώνει τη ατμόσφαιρα τρόμου του Diablo, αφού τα σκοτεινά στοιχεία και οι επικίνδυνοι εχθροί εξακολουθούν να παραμονεύουν σε κάθε σας βήμα, ιδιαίτερα στις νέες περιοχές, αλλά και στο πλήθος των νέων dungeons, cellars και strongholds, τα οποία θα κληθείτε να «καθαρίσετε» από την επιρροή του κακού.

Spirit(Re)born!

Μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες προσθήκες του Vessel of Hatred είναι η νέα κλάση, ο Spiritborn. Κάτι μεταξύ μοναχού και σαμάνου, ο Spiritborn αντλεί τις δυνάμεις του από τέσσερις Πνευματικούς Φύλακες – τον Ιαγουάρο, τον Γορίλα, τον Αετό και τη Σαρανταποδαρούσα – καθένας από τους οποίους δίνει στον παίκτη μοναδικές ικανότητες, όπως γρήγορες επιθέσεις φωτιάς, αμυντική ανθεκτικότητα, ταχύτητα και δηλητηριώδεις επιθέσεις. H Spiritborn class τονώνει το tactical και στρατηγικό στοιχείο του παιχνιδιού, δίνοντας τη δυνατότητα στους gamers να πειραματιστούν επιλέγοντας νέους τρόπους μάχης, πάνω σε μια λογική του mix & match, ανάλογα πάντοτε με τις καταστάσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν. Αυτό που ουσιαστικά πετυχαίνει αυτή η νέα κλάση είναι ότι ουσιαστικά δημιουργεί ένα feeling  ταυτότητας και δημιουργεί ένα πιο προσωπικό «δέσιμο» με τον χαρακτήρα σας. Το σημαντικότερο; Aυτή η νέα class δένει «απόλυτα» με το lore που συνοδεύει το Vessel of Hatred.

Μετά την ολοκλήρωση του main campaign που κρατάει λίγο παραπάνω από 8 ώρες, το Vessel of Hatred δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να συνεχίσουν τo ταξίδι τους στον σκοτεινό κόσμο του Diablo IV μέσα από τα γνωστά World Events, αλλά και δύο endgame δραστηριότητες. Το Dark Citadel, ένας χώρος για 2-4 παίκτες, και το Kurast Undercity, μια πρόκληση τύπου time-attack, προσφέρουν νέες ευκαιρίες για μάχη, leveling και συλλογή νέου καλύτερου gear, διατηρώντας παράλληλα το ενδιαφέρον για την εξερεύνηση του κόσμου και την ανάπτυξη νέων skills και abilities. Το Dark Citadel προωθεί περισσότερο την αξία του co-operative play και της συνεργασίας μεταξύ των παικτών, ενώ το Kurast Undercity ανταμείβει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, με υψηλής αξίας αντικείμενα και περισσότερο experience. Αναμφίβολα οι δύο προαναφερθείσες επιλογές προσφέρουν τόνους διασκέδασης στους fans, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο (όχι πως το είχε κι ανάγκη εδώ που τα λέμε).

Αξίζει να αναφερθεί ότι το expansion συνοδεύεται από μια σειρά από βελτιώσεις στο base game, οι οποίες αφορούν όλους τους παίκτες, ακόμα και εκείνους που δεν αγοράσουν το Vessel of Hatred. Οι αλλαγές στο σύστημα leveling, που μειώνει το level cap σε 60 και παράλληλα αυξάνει το Paragon level από 200 σε 300, καθώς και το ρετουσάρισμα στο difficulty system, που εισαγάγει το Torment difficulty mode αναμφίβολα χαρίζουν περισσότερες επιλογές και (το κυριότερο) δίνουν στον παίκτη τη δυνατότητα να εξελίξει τον ήρωα του χωρίς τους περιορισμούς του αρχικού παιχνιδιού. Στα plus βέβαια προσθέστε νέο expansion-only gear, όπλα, cosmetics και mounts, με την δουλειά που έχει γίνει στο νέο περιεχόμενο να είναι απλώς… μυθική!

We are just getting started…

Το Diablo IV: Vessel of Hatred είναι ακριβώς αυτό που θα περιμέναν οι fans του Diablo από ένα expansion, προσφέροντας νέο περιεχόμενο και μηχανισμούς στο gameplay που ενισχύουν και προωθούν το βασικό παιχνίδι με ουσιαστικό τρόπο. Πέρα από κάποιες μικρές ανησυχίες σχετικά με το ρυθμό της ιστορίας στο σύνολο της, όλα όσα φέρνει το Vessel of Hatred στο Diablo IV είναι καλοδουλεμένα και αποτελούν μια αξιόλογη προσθήκη που εμπλουτίζουν σημαντικά την εμπειρία του αρχικού παιχνιδιού. Μάλιστα, η εισαγωγή του Spiritborn είναι πιθανότατα η πιο διασκεδαστική class στην ιστορία του franchise, ενώ και τα Dark Citadel και Kurast Undercity αποτελούν δύο πολύ καλούς λόγους για να συνεχίσετε το dungeon crawling και μετά το πέρας του main campaign. Σε συνδυασμό με τις αναβαθμίσεις και τις βελτιώσεις που προσφέρει το expansion, το Vessel of Hatred τελειοποιεί και φέρνει το Diablo IV στην καλύτερη μορφή του μέχρι στιγμής. Και το καλύτερο; Η αναμέτρηση μας με τις δυνάμεις του σκότους δεν τελειώνει εδώ, καθώς το Vessel of Hatred αποτελεί ένα ενδιάμεσο κεφάλαιο που προετοιμάζει το έδαφος για τα μελλοντικά expansions που θα ακολουθήσουν. Πραγματικά δεν σας κρύβουμε ότι… ανυπομονούμε!

Ανάπτυξη: Blizzard Έκδοση: Blizzard Entertainment  Διάθεση: AVE

The post Diablo IV: The Vessel of Hatred Expansion Review appeared first on gameslife.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα