The Sims 4

Δεν ξέρω αν θυμάστε ακόμα εκείνο το (κατά τα άλλα συμπαθητικό) project ονόματι Second Life, αλλά τα τελευταία χρόνια ο χώρος του gaming προσφέρει συνεχώς δείγματα που το καθιστούν όλο και πιο άκυρο. Ένα από αυτά είναι η νέα προσθήκη σε μία από τις πιο δημοφιλείς σειρές παιχνιδιών ever. Ο λόγος για το άρτι αφιχθέν The Sims 4! Προς το

παρόν διαθέσιμο μόνο για Windows, αλλά μελλοντικά και για MacOS.

Υπόθεση

Μα αυτή είναι η βάση για τη συνταγή επιτυχίας του παιχνιδιού, και των προκατόχων του φυσικά. Εσείς φτιάχνετε τις προσωπικές ιστορίες του κάθε χαρακτήρα που δημιουργείτε. Στο χέρι σας είναι αν ένα ζευγάρι θα γεράσει μαζί ή θα χωρίσει νωρίς, αν ένα παιδί θα μεγαλώσει για να γίνει αστροναύτης ή να κάνει καριέρα στο οργανωμένο έγκλημα. Κάθε νοικοκυριό είναι ένας μικρός αλλά πλούσιος κόσμος που προσφέρει μία πληθώρα ευκαιριών και επιλογών για την εξέλιξη του σε οικογένεια Walton ή οικογένεια… Bundy!

Οι άνθρωποι

Σε κάθε περίπτωση, το gameplay έχει διατηρήσει τα απαραίτητα στοιχεία ώστε το παιχνίδι να αποτελεί μία μαύρη τρύπα που ρουφάει τον ελεύθερο χρόνο μας. Ξεκινώντας με τη δημιουργία ενός Sim, μπορείτε να ορίσετε το φύλο, την ηλικιακή ομάδα, το σωματότυπο και τα φυσικά χαρακτηριστικά. Ακόμα και στον τομέα του ρουχισμού όμως, υπάρχει μία αρκετά μεγάλη γκαρνταρόμπα για κάθε περίσταση, από τον ύπνο μέχρι τον αθλητισμό. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο εδώ όμως, είναι ο προσδιορισμός της προσωπικότητας του κάθε Sim, από προτιμήσεις περί οικογένειας, μέχρι χόμπι και επαγγελματική κλίση. Αν σε ένα νοικοκυριό δημιουργήσετε πάνω από έναν Sim, μπορείτε να ορίσετε τις σχέσεις μεταξύ τους, π.χ. αδέλφια, ζευγάρι, συγκάτοικοι, κτλ.

Το σπίτι

Στο επόμενο βήμα τώρα, μπορείτε να μετακομίσετε σε ένα έτοιμο σπίτι, επιπλωμένο ή όχι, ή να το χτίσετε από το μηδέν… πετραδάκι-πετραδάκι. Εδώ είναι που θα φάτε άπειρη (και ευχάριστη) ώρα, για να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε το σπίτι των ονείρων σας, ή τέλος πάντων ότι καλύτερο επιτρέπει ο αρχικός προϋπολογισμός που σας δίνει το παιχνίδι. Μπορείτε να ορίσετε πόσους ορόφους θα έχει το σπίτι σας, από τι υλικό θα είναι τα πατώματα, πόσους τοίχους και δωμάτια θα έχει, που θα είναι τοποθετημένα αυτά, αν θα έχει κεραμίδια, ταράτσα, αυλή, δέντρα, κ.ά. Φυσικά πολλές επιλογές έχετε στην επίπλωση και στις ηλεκτρονικές συσκευές, από κλασικά μέχρι μοντέρνα προϊόντα. Δεν σημαίνει βέβαια πως ότι επιλέξετε θα μείνει εκεί για πάντα. Μπορείτε να κάνετε ανά πάσα στιγμή οικοδομικές εργασίες και εσωτερική ανανέωση, αρκεί να έχετε αρκετά simoleons (το in-game νόμισμα).

It’s alive

Καλά όλα αυτά, όμως αλλού βρίσκεται το «αλάτι». Όταν δημιουργήσετε τους Sims που θέλετε, και τους τοποθετήσετε σε ένα σπίτι, αυτοί θα ξεκινήσουν τη ζωή τους. Ανάλογα με τις σχέσεις που έχετε ορίσει αρχικά μεταξύ τους, και φυσικά ανάλογα με τις προσωπικότητες τους, θα συμπεριφέρονται φιλικά, εριστικά ή ακόμα και ρομαντικά. Ένα νέο στοιχείο στο Sims 4 είναι το multitasking, δηλαδή η δυνατότητα κάθε χαρακτήρα να εκτελεί πάνω από μία ενέργεια ταυτόχρονα, αρκεί βέβαια οι παράλληλες ενέργειες που θα επιλέξετε να συμβαδίζουν με την κοινή λογική. Για να τα πάει καλά ένας Sim με κάποιον άλλο, πρέπει να ελέγξετε τις προσωπικότητες τους και να τους κάνετε να αλληλεπιδρούν με τρόπο που θα συμπαθήσει ο ένας τον άλλο. Υπάρχει μία ωραία συλλογή με εκφράσεις και συμπεριφορές που θα οδηγήσουν τους Sims να χαίρονται, να ερωτεύονται, να νιώθουν αμηχανία, περηφάνια, κ.ά. Επιστρέφουν βέβαια και οι ανάγκες, όπως ο ύπνος, η πείνα, η καθαριότητα, κτλ, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίζετε ώστε να διατηρούνται οι χαρακτήρες σε καλή κατάσταση. Για να μην κάθονται άσκοπα σπίτι όλη μέρα, υπάρχουν διάφορα επαγγέλματα που μπορούν να μάθουν, όπως σεφ, μουσικοί, ζωγράφοι, αλλά και πιο… ενδιαφέροντα, όπως αστροναύτες, μαφιόζοι, ακόμα και μυστικοί πράκτορες! Στο θέμα της οικογένειας τώρα, όταν συναντήσετε (ή δημιουργήσετε) το ταίρι ενός Sim, μπορούν να φλερτάρουν, να συζητήσουν, να κάνουν παρέα, και αν τα βρουν να παντρευτούν. Αν θέλετε να αποκτήσουν παιδιά, μπορούν να κάνουν δικά τους ή απλά να υιοθετήσουν, είτε μωρά είτε λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε πως επιτρέπονται και οι ομοφυλικές σχέσεις, κάτι που βεβαίως θα περιμέναμε από οποιοδήποτε videogame αξιώνει να λέγεται life simulator, τη σήμερον ημέρα.

Ο κύκλος της ζωής

Στο κεντρικό μενού ρυθμίσεων θα παρατηρήσετε κάποιες επιλογές που είναι ορισμένες ως default στο auto, αλλά ίσως πιστεύετε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στον τρόπο που θέλετε να παίξετε, οπότε θα πρέπει να τις αλλάξετε. Η μία αφορά τον φυσικό κύκλο της ζωής, δηλαδή τα στάδια ωρίμανσης των Sims, από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο. Αν π.χ. δεν θέλετε το χαρούμενο παιδάκι να γίνει ένας ιδιότροπος έφηβος, ή αν τρέμετε τη μέρα που θα πρέπει να θάψετε τη γλυκιά γιαγιά, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το auto age. Η δεύτερη επιλογή αφορά την καθημερινότητα των Sims. Αντί να κάθονται προσοχή περιμένοντας να τους δώσετε εντολές, ασχολούνται με τα χόμπι τους ή αντιμετωπίζουν τις ανάγκες τους, π.χ. διαβάζοντας ένα βιβλίο στον καναπέ, φτιάχνοντας κάτι να φάνε, κτλ. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει και σε διάφορα ευτράπελα. Παραδείγματος χάρη, όταν διοργάνωσα μία γαμήλια δεξίωση για ένα ζευγάρι, οι νεόνυμφοι άφησαν σύξυλους τους καλεσμένους για να πάει ο καθένας στη δουλειά του! Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν συμβαίνει ούτε στην Ελλάδα της κρίσης! Μπορείτε λοιπόν να απενεργοποιήσετε το autonomy, αν και γενικά είναι πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό.

Γραφικά και ήχος

Αν και το οπτικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα βελτιωμένο, με περισσότερα πολύγωνα, το Sims 4 δεν είναι ακριβώς το παιχνίδι με το οποίο θα φέρετε στα όρια της τη νέα σας κάρτα γραφικών. Δηλαδή παρ’όλο που τόσο οι χαρακτήρες όσο και τα αντικείμενα είναι διακριτά σε εκπληκτικό βαθμό, λείπει το βάθος λεπτομέρειας της σημερινής τεχνολογίας γραφικών. Κάτι μάλλον δικαιολογημένο πάντως, αν σκεφτείτε τον μεγάλο αριθμό Sims και γεγονότων που μπορούν να λαμβάνουν χώρα στην οθόνη σας κάθε δεδομένη στιγμή, και ότι το παιχνίδι απευθύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό των entry-level gamers, που ίσως δεν έχουν ισχυρό υπολογιστή. Πάντως τα χρώματα έχουν μεγάλη ζωντάνια, ακόμα και τη νύχτα, ενώ το ζουμ δεν έχει καμία απώλεια ποιότητας, ακόμα και στο μέγιστο επίπεδο. Τα δε animations είναι σχεδιασμένα με φοβερό ρεαλισμό, είτε πρόκειται για καθημερινές κινήσεις, για γιορτές, ρομάντζα, κτλ. Υφίσταται ένα διακριτικό soundtrack στο background, από διάφορα είδη μουσικής, τα οποία μπορείτε να επιλέξετε ή να απενεργοποιήσετε. Επιστρέφουν τα simlish, δηλαδή η αλαμπουρνέζικη γλώσσα των Sims, που είναι όπως πάντα απολαυστική στην ακρόαση. Πολύ προσεκτική δουλειά έχει γίνει και στα ηχητικά εφέ, ώστε να καταλαβαίνετε αμέσως τον παραμικρό ήχο μέσα στο εικονικό σπίτι σας.

«Sims» like something’s missing

Όπως πολύ εύστοχα είπε κάποιος συνάδελφος σε αγγλόφωνο μέσο, το μεγαλύτερο θέμα του Sims 4 είναι η ύπαρξη του Sims 3. Η αφαίρεση χαρακτηριστικών που υπήρχαν ήδη στην προηγούμενη έκδοση είναι κάτι που δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει εύκολα. Τα διαθέσιμα εργαλεία είναι εμφανώς λιγότερα, δεν μπορείτε να αποκτήσετε κατοικίδια ή αυτοκίνητα, ενώ ο κόσμος περισσότερο «κλειστός». Δηλαδή κάθε νοικοκυριό αποτελεί πλέον ένα δικό του sandbox, την ίδια εποχή που όλα τα παιχνίδια στοχεύουν στην open world λογική. Ευελπιστούμε όμως πως ότι λείπει θα επανέλθει σταδιακά, σε μορφή downloadable content.

The post The Sims 4 appeared first on gameslife.

Keywords
sims, sims, second life, sims 3, project, life, νέα, windows, προυπολογισμος, σημαίνει, σεφ, default, auto, ελλαδα, ζουμ, υφίσταται, background, world, κλειστα επαγγελματα, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, η ζωη ειναι ωραια, αυτοκινητα, βημα, δουλεια, εργαλεια, θεμα, καριερα, μωρα, παιχνιδια, σεφ, χρωματα, ωρα, game, sims 3, αμηχανια, ακυρο, απλα, απωλεια, αφαιρεση, βιβλιο, βρισκεται, γινει, γλωσσα, δεντρα, δυνατοτητα, δωματια, εφε, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκφρασεις, ενεργεια, ενδιαφεροντα, εξελιξη, επαγγελματα, εποχη, ετοιμο, ζωη, ζωης, ζουμ, ζωγραφοι, ιδια, υπηρχαν, υπνο, υφίσταται, ηχητικα, υπνος, ηχο, κυκλος, κλιση, λειπει, μορφη, μπορειτε, νυχτα, νοικοκυριο, ομαδα, παντα, οθονη, οικογενεια, ολα τα παιχνιδια, ορια, παιδι, παιδια, σειρες, σιγουρα, συνταγη, σπιτι, φυλο, φυσικα, φυσικο, φοβερο, χερι, auto, αυλη, background, default, ειδη, χωρα, project, life, μεινει, windows, ολη μερα, παιχνιδι, second life, σημαίνει, θελω να, υλικο, βεβαιως, world, γιαγια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις gameslife