Αυτές είναι οι 7 φράσεις που πληγώνουν τα παιδιά σας

Μπορεί οι λέξεις να είναι αθώες η σημασία όμως που παίρνουν για τα παιδιά είναι μεγάλη. Η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα μας εξηγεί.

Μια από τις σπουδαιότερες ευθύνες σας ως γονείς είναι να διδάξετε στο παιδί σας την έννοια της συνέπειας, του σεβασμού και του αυτοελέγχου αλλά και «τι πρέπει», «τι δεν πρέπει», «τι είναι καλό», «τι είναι κακό» και φυσικά να του μάθετε να τα ξεχωρίζει. Μερικές φορές όμως φαντάζει πολύ δύσκολο να εξηγήσετε με υπομονή, σταθερότητα και ηρεμία όταν είστε θυμωμένοι, πιεσμένοι, εκνευρισμένοι και ξεσπάτε με φωνές, με απειλες ή λέγοντας φράσεις που ουσιαστικά είναι αναπαραγωγή

των όσων σας έλεγαν οι δικοί σας γονείς. Ο θυμός και ο εκνευρισμός δεν βοηθούν στην αυτοσυγκράτηση και οι φράσεις που βγαίνου αυθόρμητα πληγώνουν το παιδί και επηρεάζουν αρνητικά τον συναισθηματικό του κόσμο. Δείτε ποιες 7 φράσεις πληγώνουν τα παιδιά σας και θα ήταν καλό να τις αποφεύγετε.

1 «Είσαι κακό παιδί ή κακομαθημένο»

Καταρχάς θα πρέπει να θυμάστε πως δεν υπάρχουν «κακά» παιδιά, υπάρχουν μόνο συμπεριφορές που ως γονείς μπορεί να μην εγκρίνουμε. Επίσης θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι το παιδί συνήθως κάνει ό,τι βλέπει και ό,τι υιοθετεί μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο. Φράσεις όπως η παραπάνω επιφέρουν το «σύνδρομο του Πυγμαλίωνα» που σημαίνει ότι όσο επικρίνετε το παιδί τόσο περισσότερο υιοθετεί το αντίστοιχο μοντέλο συμπεριφοράς. Το ίδιο, άλλωστε, δεν καταλαβαίνει πάντα τι ακριβώς είναι καλό και τι κακό. Η κριτική χωρίς εξήγηση δε βοηθά ένα παιδί να αλλάξει. Εξηγήστε του τι πρέπει να κάνει αλλά και επιβραβεύστε το όταν το κάνει. Επίσης, πάντα να διερευνάτε τις αιτίες πίσω από μια κακή συμπεριφορά: ένα «κακομαθημένο» παιδί μπορεί να είναι απλώς κουρασμένο, να πεινάει, να ζηλεύει, να φοβάται ή να θέλει να τραβήξει προσοχή σας.

2 «Κοιμήσου γιατί θα έρθει ο μπαμπούλας»

Στην προσπάθειά σας να αποτρέψετε το παιδί να φερθεί άσχημα το απειλείτε με τέρατα και μπαμπούλες τα οποία μπορεί να του δημιουργήσουν αδικαιολόγητες φοβίες και ανασφάλεια μακροπρόθεσμα. Με τον εκφοβισμό το παιδί μαθαίνει να πειθαρχεί λόγω φόβου και όχι επειδή κατάλαβε τους λόγους.

3 «Αυτό που έκανες δεν θα το ξεχάσω ποτέ!»

Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε τύψεις και ενοχές στο παιδί. Έτσι το παιδί μεγαλώνει και πιθανότατα να εξελιχθεί σε ένα ενοχικό άτομο κατηγορώντας τον εαυτό του για ό,τι συμβαίνει, ακόμα και αν δεν έχει φταίξει.Τα ενοχικά άτομα δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, δεν τον θεωρούν καλό και άξιο για αγάπη και εκτίμηση.

4 «Αν δεν κάνεις αυτό δεν θα σε αγαπώ»

Η αγάπη σας για το παιδί δεν πρέπει να διαπραγματεύεται, είναι κάτι δεδομένο αλλά ανεξάρτητο με τις πράξεις του. Με αυτή τη φράση εκβιάζετε το παιδί να σταματήσει να κάνει αυτό που θέλει γιατί φοβάται μήπως χάσει την αγάπη σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει το παιδί να συμπεριφέρεται καλά μέσα στο σπίτι για να εξασφαλίσει ότι θα το «αγαπάτε» αλλά να εκτονώνεται εκτός σπιτιού. Μεγαλώνοντας θα γίνει εσωστρεφές και θα κρατά μυστικά από εσάς. Αν θέλετε να βάλετε κάποιους κάνονες που θα σέβονται και θα ακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας – χωρίς εξαίρεση -κάντε το με ήρεμο τρόπο, χωρίς να θέτετε υπό αμφισβήτηση την αγάπη σας γι’ αυτό.

5 «Μην κάνεις χαζές ερωτήσεις»

Το παιδί πάντα θα σας ρωτάει γιατί ένα από τα χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας είναι η περιέργεια. Το να του επισημαίνετε ότι κάνει πολλές ή χαζές ερωτήσεις του περνάτε το μήνυμα ότι δεν θέλετε να ασχοληθείτε μαζί του, δεν είστε διατεθειμένοι να του μάθετε κάτι καινούριο, να το βοηθήσετε να κατανοήσει τη φύση των πραγμάτων. Έτσι μειώνετε την ανάγκη του για φιλομάθεια αλλά και την εμπιστοσύνη που έχει σε εσάς αναζητώντας τις απαντήσεις σε εξωτερικές πηγές.

6 « Στο υπόσχομαι»

Η παροιμία λέει σε «άγιο και σε παιδί μην τάζεις». Το να μην τηρείτε την υπόσχεσή σας μπορεί να πληγώσει το παιδί. Προτιμήστε να μη δίνετε συνεχώς υποσχέσεις για να καταφέρετε να το πείσετε να κάνει κάτι που εσείς θέλετε αλλά να είστε ειλικρινείς. Αν τελικά δεν φανείτε συνεπής εξηγήστε τον λόγο και ζητήστε «συγνώμη».

7 «Αν δεν σταματήσεις θα φύγω!»

Η απειλή της εγκατάλειψης είναι εξαιρετικά επιζήμια για τα παιδιά.Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους τους είναι να τα εγκαταλείψετε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι μπορεί να μην έχουν την προστασία και την φροντίδα σας. Μην τρομάζετε το παιδί σας χωρίς λόγο, σε καμία περίπτωση μην ανοίξετε την πόρτα και φύγετε. Αν θέλετε να το κάνετε απλώς για να ηρεμήσετε εξηγήστε του ότι θα επιστρέψετε σε 5 λεπτά και επιστρέψτε.

Keywords
Τυχαία Θέματα