Κορωνοϊός: Πώς να αντιμετωπίσετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ένα σημάδι πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό λειτουργεί και ο οργανισμός ανταποκρίνεται. Πως να τις αντιμετωπίζετε.

Τα αποτελέσματα κλινικών μελετών, που αφορούν στη χρήση εμβολίων για την προφύλαξη από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, έχουν δείξει ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες) αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης, παραδείγματος χάρη, μπορεί να προκαλέσει πυρετό και κόπωση, μεταξύ άλλων αντιδράσεων, ενώ το εμβόλιο για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα μπορεί να προκαλέσει ρίγη, μυϊκό πόνο και στομαχικό άλγος. Κατά κάποιο

τρόπο, αυτές οι ήπιες έως μέτριε

ς αντιδράσεις αποτελούν φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο πλαίσιο της ανταπόκρισης του οργανισμού στον εμβολιασμό.
Το κλειδί είναι να σταθμίσει κάποιος την προσωρινή ταλαιπωρία έναντι του μακροπρόθεσμου οφέλους, όπως, για παράδειγμα, είναι το δυνητικά υψηλό επίπεδο προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός κατά της COVID-19, η οποία έχει αλλάξει εντελώς την καθημερινότητά μας και έχει σκοτώσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Είμαστε πρόθυμοι να ανεχτούμε την ταλαιπωρία σε άλλες πτυχές της ζωής μας, όπως είναι η άθληση, η οποία αν και μας προκαλεί μυϊκούς πόνους, δεν την διακόπτουμε. Παρομοίως, υπάρχουν πολλές πτυχές της ζωής μας, όπου πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αντισταθμίσουμε κάποιο βαθμό δυσφορίας για το μακροπρόθεσμο κέρδος.

Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου κατά της νόσου COVID-10 είναι σπάνιες, ενώ δεν θα βιώσουν τις παρενέργειες όλοι όσοι εμβολιάζονται. Οι περισσότεροι όμως άνθρωποι, που εμβολιάζονται θα έχουν διάφορα από τα ακόλουθα συμπτώματα σε διαφορετικούς μεταξύ τους συνδυασμούς, τα οποία υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες:

Πόνος και οίδημα στο σημείο της ένεσηςΚούρασηΠονοκέφαλοςΚρυάδα/ ΡίγοςΠυρετόςΠόνος στους μυς και στις αρθρώσειςΝαυτία

Οι παρενέργειες είναι παρόμοιες για τα τρία εμβόλια και αποτελούν ένδειξη ανοσολογικής αντίδρασης στον εμβολιασμό. Για την αντιμετώπιση των συνήθων, ήπιων παρενεργειών, μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη π.χ. Panadol ή ιβουπροφαίνη π.χ. Nurofen, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις συστάσεις των οργανισμών υγείας σε Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη αλλά και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων όπως το CDC των ΗΠΑ, το NHS του Η.Β., την Επιτροπή Εμβολιασμού της χώρας μας και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ.

Μπορείτε επίσης να:

Χρησιμοποιήστε παγοκύστη ή δροσερό, υγρό πανί για να μειώσετε την ερυθρότητα, τον πόνο και / ή το πρήξιμο στο σημείο όπου έγινε η λήψη.Να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο που μπορεί να είναι καταπραϋντικό.Πίνετε υγρά συχνά για 1-2 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου.Ωστόσο, εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειές είναι ανησυχητικές (δύσπνοια, πόνος στο στήθος ή στην κοιλιά, διαταραχές οράσεως, οίδημα άνω ή κάτω άκρου, εντονότατη κεφαλαλγία) ή δεν εξασθενίσουν μετά από μερικές ημέρες, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Στάθης Σκληρός, Γενικός Ιατρός, Δ/ντης Κ.Υ. Νεμέας, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ

The post Κορωνοϊός: Πώς να αντιμετωπίσετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα