Ποια είναι τα ανανεωμένα δεδομένα για τον νέο κορωνοϊό, τι λέει ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Μέσα σε δύο μήνες, έχουν δημοσιευθεί περισσότερο από 400 άρθρα σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά, φαινόμενο που διαπιστώνεται για πρώτη φορά στην ιατρική βιβλιογραφία και υποδηλώνει τη πολύ σημαντική κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας
Ο ιός
Πρόκειται για έναν νεό βήτα-κορωνοϊό με δυνατότητα μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων. Το γονιδίωμα του ιού, το οποίο αναλύθηκε πλήρως μέσα σε λίγες μέρες, ομοιάζει γενετικά με αντίστοιχο ιό των νυχτερίδων ενώ θεωρείται ότι μεταφέρθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ενδιάμεσο ξενιστή, πιθανότατα τον φολιδωτό μηρμυγκοφάγο. Ο ιός έχει υψηλή συγγένεια για συγκεκριμένο υποδοχέα στην επιφάνεια των κυττάρων μας (ACE2) μέσω του οποίου διεισδύει και προκαλεί τη λοίμωξη. Η υψηλότερη έκφραση αυτού του υποδοχέα σε άντρες στην Κίνα μπορεί να εξηγεί την μεγαλύτερη νοσηρότητα των ανδρών σύμφωνα και με τα ως τώρα κλινικά δεδομένα. Ερωτήματα όπως πώς προέκυψε αυτός ο ιός, γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τους προηγούμενους κορωνοϊούς και ποιοι είναι οι καλύτεροι στόχοι για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών, αναμένεται να απαντηθούν στο άμεσο μέλλον.
Επιδημιολογικά δεδομένα
Η διάμεση περίοδος επώασης του ιού είναι 5-6 ημέρες με εύρος από 1-14 ημέρες, παρότι υπάρχουν αναφορές ότι μπορεί να διαρκεί και ως 24 ημέρες, στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψιν στο σχεδιασμό πολιτικών καραντίνας για την αποφυγή εξάπλωσης της λοίμωξης. Πιστεύεται ότι μεταδίδεται μέσω μεγάλων σταγονιδίων, έχει όμως ανευρεθεί στο αίμα και τα κόπρανα. Μένει να επιβεβαιωθεί αν μπορεί να μεταδοθεί αιματογενώς ή με τα κόπρανα καθώς αυτό θα μεταβάλλει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αποτροπή μετάδοσης της λοίμωξης.
Κάθε ασθενής υπολογίζεται ότι μεταφέρει τον ιό σε 2-3 άτομα και θεωρείται πιθανή η μετάδοση από ασυμπτωματικά άτομα. Θεωρείται μάλιστα ότι πάνω από τις μισές περιπτώσεις κρουσμάτων Covid-19 που εξήχθησαν από την Κίνα δεν έχουν στην πραγματικότητα ανιχνευθεί. Με βάση μια μικρή μελέτη σε 9 εγκύους δεν φάνηκε μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο.
Κλινικά χαρακτηριστικά
Η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό εκδηλώνεται με μη ειδικά συμπτώματα όπως πυρετός (90%), βήχας (80%), κόπωση ή μυαλγίες (περίπου 20%). Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, πονόλαιμος, έμετος και διάρροια. Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι περίπου τα 50 έτη και ο αριθμός των παιδιών κάτω των 15 ετών που έχουν προσβληθεί είναι μικρός. Εργαστηριακά ευρήματα των ασθενών είναι η λεμφοπενία, οι αυξημένοι δείκτες φλεγμονής και τα αμφιτερόπλευρα διηθήματα στους πνεύμονες στην ακτινογραφία ή την αξονική θώρακος. Γενικά, 20% των ατόμων που θα νοσήσουν θα έχουν σοβαρά συμπτώματα και οι μισοί από αυτούς μπορεί να χρειαστούν μηχανική υποβοήθηση της αναπνοής. Η σοβαρότητα της λοίμωξης όμως ποικίλει και μάλιστα θεωρείται ότι εκτός της επαρχίας Ουχάν τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί είχαν πιο ήπια κλινική πορεία. Οι αποκλίσεις αυτές είναι συνέπεια της αναφοράς περιστατικών σε πραγματικό χρόνο ώστε να συγκεντρωθούν επιστημονικά δεδομένα. Καθώς υπάρχει σημαντικός αριθμός ασθενών με ήπια συμπτώματα φαίνεται ότι η βαρύτητα της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό ομοιάζει με σοβαρή εποχική γρίπη. Επομένως, μπορούμε να προβλέψουμε ότι τελικά θα αποδειχθεί ότι η θνητότητα από τον νέο κορωνοϊό θα είναι περίπου ίδια με αυτή του ιού της γρίπης δηλαδή γύρω στο 0,1%.
Διάγνωση
Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται έχει σημασία για τους κλινικούς γιατρούς η θέσπιση κριτηρίων για τα ύποπτα κρούσματα ώστε να απομονώνονται και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως. Αρχικά αυτό περιελάμβανε άτομα που είχαν επισκεφθεί την Κίνα και είχαν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Η αύξηση των κρουσμάτων όμως σε διάφορες χώρες του κόσμου όπως η Ιταλία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, αλλά και η ανεύρεση κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν είχαν ταξιδέψει εκτός χώρας και δεν είχαν γνωστή επαφή με ύποπτο κρούσμα, αναμένεται να αλλάξει τις οδηγίες αυτές. Η διάγνωση γίνεται με μοριακή μέθοδο, αλλά για την αντιμετώπιση της επιδημίας θα πρέπει να αυξηθούν οι διαγνωστικές δυνατότητες σε όλες τις χώρες με τη χρήση απλούστερων μεθόδων.
Πρόληψη
Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης και η μέθοδος της καραντίνας που εφαρμόσθηκε εκτεταμένα στην Κίνα οδήγησε σε περιορισμό των κρουσμάτων. Η γενίκευση όμως της μεθόδου αμφισβητείται με τρανό παράδειγμα την εξάπλωση της λοίμωξης στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess όταν τέθηκε σε καραντίνα. Επιπλέον, από τη στιγμή που η λοίμωξη μεταδίδεται σε μια χώρα σε άτομα χωρίς ιστορικό ταξιδιών ή επαφής με γνωστά κρούσματα, μπορεί να ενδείκνυνται πρακτικές μείωσης της έκθεσης όπως η απομόνωση των ασθενών, το κλείσιμο των σχολείων και ο περιορισμός των μη αναγκαίων μετακινήσεων. Σημαντικό θέμα όμως είναι και η προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που αναλαμβάνει τη φροντίδα των ασθενών καθώς τα ποσοστά λοιμώξεων και η αναμετάδοση της λοίμωξης σε εργαζομένους στο χώρο της υγείας είναι μεγάλη. Το προσωπικό θα πρέπει να φορά συγκεκριμένο εξοπλισμό και να είναι εκπαιδευμένο στο σωστό χειρισμό του.
Θεραπεία
Προς το παρόν, η θεραπεία της νόσου είναι υποστηρικτική. Διάφορα αντιϊικά φάρμακα όπως η ρεμντεσιβίρη, ο συνδυασμός λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, η χλωροκίνη και πρόσφατα η φαβιλαβίρη έχουν χρησιμοποιηθεί χωρίς όμως αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Περισσότερες από 100 κλινικές μελέτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη δοκιμάζοντας τόσο παλαιότερα όσο και νέα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Επιπλέον 11 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη και μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει η φάσης 1 μελέτη για ένα από αυτά. Η ανοσοσφαιρίνη από άτομα που έχουν θεραπευθεί είναι επίσης μια υποψήφια θεραπεία, ιδίως για πρώιμη παρέμβαση. Με βάση μελέτη από την Κίνα, ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων ως τη νοσηλεία κυμαίνεται από 9 – 12 ημέρες διάστημα όπου η εφαρμογή θεραπευτικών πρακτικών μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων.
Η επιδημία της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Δεν υπάρχει όμως προηγούμενο στην ιστορία αναφορικά με την ταχύτητα συγκέντρωσης επιστημονικών δεδομένων και γνώσης που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη τόσο πρωτοκόλλων και παρεμβάσεων έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των ασθενών όσο και αποτελεσματικών φαρμάκων και ασφαλών εμβολίων.
Θάνος Δημόπουλος
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
The post Ποια είναι τα ανανεωμένα δεδομένα για τον νέο κορωνοϊό, τι λέει ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Συγκινητικό βίντεο. Οι γυναίκες του Έβρου μοιράζουν φαγητά και χυμούς στα γεράκια των συνόρων
- Έβρος ΤΩΡΑ. Αυτή είναι η Δύναμη ΔΕΛΤΑ. Οι κομάντος-φάντασμα που τρέμουν οι Τούρκοι.
- Τσιμτσιλή- Σοφός: Οικογενειακή βόλτα στο Θησείο! (photos)
- Η Μαρίνα Παντζοπούλου είναι μια αξιολάτρευτη μικρούλα και αυτό το δείχνουν ακόμη και οι φώτο της
- Θέλεις να μάθεις το πραγματικό ύψος των επώνυμων Ελληνίδων; Σου έχουμε απάντηση με… ανάστημα! (Pics)
- Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου είναι τοξικός
- Ποια είναι τα ανανεωμένα δεδομένα για τον νέο κορωνοϊό, τι λέει ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
- Τι προβλέπουν τα ζώδια από 2-8.3.2020;
- Το μυστικό που κάνει τις βελγικές τηγανιτές πατάτες, τις καλύτερες στον κόσμο -Η απλή (λαχταριστή) συνταγή τους
- Οι θερμίδες της Καθαράς Δευτέρας: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να βάλεις στο πιάτο σου αν κάνεις δίαιτα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Omorfa Mystika
- Τελευταία Νέα Omorfa Mystika
- Ποια είναι τα ανανεωμένα δεδομένα για τον νέο κορωνοϊό, τι λέει ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
- Ο χαρταετός και τα μυστικά του: τι να προσέχετε
- Τι προβλέπουν τα ζώδια από 2-8.3.2020;
- Συνταγή: νηστίσιμος χαλβάς με αμύγδαλα
- Gallery Walls: Πώς μεταμορφώσουν έναν βαρετό τοίχο
- Grand Harmony Spa by Grand Hyatt Athens: Δοκιμάσαμε τη μοναδική εμπειρία του spa
- Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να πλένουμε τα χέρια μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
- Οι Έλληνες αγαπούν το διαδραστικό shopping και στρέφονται στη βιώσιμη μόδα
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν μαμά και κόρη για την εφηβική γυναικολογία. Δωρεάν σεμινάριο του infokids
- Ανοσοποιητικό: Οι ενδείξεις που δείχνουν ότι χρειάζεται ενίσχυση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Συγκλονίζει αστυνομικός στην Πάτρα- Θέλω να φύγω τώρα για τον Έβρο…
- Τροχαίο με την Corvette. Η σκληρή κατάθεση της συνοδηγού-Φύγαμε χωρίς να καταλάβουμε τίποτε
- Όσο ζω θα τους πολεμάω! Οι άγριες διαμάχες που τσάκισαν τον Καζαντζίδη και η αποκάλυψη-σοκ του εβραίου Μάτσα: Ο Στέλιος ήθελε μαύρα λεφτά!
- ΈΒΡΟΣ τώρα. Ρίχνουν συνέχεια δακρυγόνα στους Έλληνες Αστυνομικούς
- Eurovision 2020: Ακούστε το Supergirl που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας
- Θέλεις να μάθεις το πραγματικό ύψος των επώνυμων Ελληνίδων; Σου έχουμε απάντηση με… ανάστημα! (Pics)
- Έβρος ΤΩΡΑ. Έδεσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το πλοίο που θα φιλοξενήσει αστυνομικούς