Πώς να αποφύγετε την προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη;

Αν και πολλές έγκυες με υψηλή πίεση έχουν γεννήσει υγιή βρέφη χωρίς σοβαρά προβλήματα, η υψηλή πίεση στην εγκυμοσύνη (είτε παρουσιάζεται για πρώτη φορά είτε προυπήρχε) είναι επικίνδυνη τόσο για το έμβρυο όσο και για τη μητέρα.

Η πίεση μπορεί να πλήξει τα νεφρά και άλλα όργανα της μητέρας και να προκαλέσει τη γέννηση νεογνών χαμηλού βάρους (μικροσωμία) καθώς και πρόωρο τοκετό. Στις σοβαρότερες καταστάσεις η μητέρα εκδηλώνει προεκλαμψία ή τοξιναιμία της κύησης, η οποία μπορεί να στοιχίσει τη ζωή στην ίδια αλλά και στο μωρό της.

Τι είναι η προεκλαμψία;
Εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα της κύησης με υψηλή πίεση και λευκωματουρία. Η κατάσταση αυτή πλήττει τον πλακούντα και μπορεί να προσβάλει εκτός από τα νεφρά, το συκώτι και τον εγκέφαλο της εγκύου.
Εκλαμψία είναι όταν υπάρχουν σπασμοί και κώμα. Επίσης, προκαλούνται επιπλοκές στο έμβρυο και πρόωρος τοκετός.
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε προεκλαμψία

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια διαγνωστική εξέταση. Υπάρχουν σημεία, όπως η υψηλή πίεση και η λευκωματουρία, οι επίμονοι πονοκέφαλοι, η θόλωση της όρασης και οι πόνοι στην κοιλιά. Όμως όλα αυτά μπορούν να προκληθούν και από άλλες καταστάσεις, ακόμα και σε υγιείς εγκύους. Η τακτική επίσκεψη στο γυναικολόγο και η ορθή και πλήρης εξέταση αποτελεί τη μόνη λύση.
Ποιες γυναίκες μπορεί να την εκδηλώσουν

Όσες έχουν χρόνια υπέρταση
Όσες εκδήλωσαν προεκλαμψία σε προηγούμενη εγκυμοσύνη
Όσες είναι παχύσαρκες
Όσες έγκυες είναι κάτω των 20 και άνω των 40 ετών
Όσες έχουν πολύδυμη κύηση (δίδυμα κτλ.)
Όσες υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης, νεφροπάθεια, ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος κ.ά.).
Τι να κάνετε
Εάν έχετε υψηλή πίεση και σκέφτεστε να αποκτήσετε μωρό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πριν την εγκυμοσύνη:
• Σιγουρευτείτε ότι η πίεση σας είναι υπό έλεγχο. Αλλάξτε τρόπο ζωής, περιορίστε το αλάτι και το αλκοόλ, ασκήσου, χάσε βάρος
• Εάν παίρνετε αντιυπερτασικά φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό σας μήπως πρέπει να τα αλλάξετε.

Κατά την εγκυμοσύνη:
• Να εξετάζεστε συστηματικά και τακτικά από το γυναικολόγο σας
Να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και να κόψετε το κάπνισμα

Το μυστικό

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της προεκλαμψίας είναι ανάλογη με τη βαρύτητά της. Η ελαφρά προεκλαμψία αντιμετωπίζεται σε νοσοκομείο ή στο σπίτι και περιλαμβάνει τον κλινοστατισμό στο σπίτι. Επιπλέον, καθημερινά θα πρέπει να γίνεται μέτρηση της αρτηριακή πίεσης, του λευκώματος στα ούρα (με ειδικές ταινίες).
Η μέτρια προεκλαμψία απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο και περιλαμβάνει την υποχρεωτική κατάκλιση της ασθενούς, την χορήγηση αντιυπερτασικής αγωγής και τον πλήρη εργαστηριακό έλεγχο. Επίσης είναι απαραίτητος ο έλεγχος της εμβρυοπλακουντιακής μονάδας με την υπερηχογραφία και τη καρδιοτοκογραφία κάθε εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα