Πόσο και ποιους απειλεί ο ιός Ζίκα

Ο παγκόσμιος συναγερμός που έχει ξεσπάσει για τον ιό Ζίκα και οι προτροπές προς τις εγκύους να αποφεύγουν τα ταξίδια σε 24 χώρες και περιοχές όπου έως στιγμής έχουν καταγραφεί κρούσματά του, σκορπούν ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Έως χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί αρκετά εισαγόμενα κρούσματα επί ευρωπαϊκού εδάφους (έξι στη Βρετανία, δύο στη Γερμανία και ένα στη Δανία), ενώ οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι είναι θέμα χρόνου να εξαπλωθεί σε σχεδόν ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο και ίσως σε άλλες περιοχές.

Αν και οι εξελίξεις αυτές άρχισαν

να γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό μόλις τον τελευταίο μήνα, οι υγειονομικές Αρχές του πλανήτη είναι ενήμερες εδώ και καιρό.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), λ.χ., παρακολουθεί μήνες τώρα την κατάσταση, έχοντας ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο εκδώσει τις πρώτες αξιολογήσεις του για την πορεία της επιδημίας στη Λατινική και την Κεντρική Αμερική και τον πιθανό αντίκτυπό της στην Ευρώπη.

Μολονότι, δε, ο ιός Ζίκα ήταν έως πρότινος άγνωστος σε εμάς, οι ειδικοί στα σπάνια, τροπικά νοσήματα τον γνωρίζουν από το 1947, όταν πρωτοανιχνεύθηκε σε έναν πίθηκο από την Ουγκάντα.

Το άγνωστο είναι εάν όντως αποτελεί την αιτία μίας σπάνιας γενετικής δυσμορφίας που έχει πλήξει χιλιάδες νεογέννητα στη Βραζιλία. Η δυσμορφία αυτή λέγεται συγγενής μικροκεφαλία και χαρακτηρίζεται από κεφάλι αφύσικα μικρό σε σύγκριση με το φυσιολογικό.

Αν και η μικροκεφαλία θεωρείται σπάνια, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι από τον Μάιο του 2015, που ξέσπασε η επιδημία του Ζίκα, έως τις 20 Ιανουαρίου είχε καταγράψει 3.893 κρούσματα, όταν το 2014 ήταν μόλις 147 και το 2013 ήταν 167.

Από τα περιστατικά του 2015, τα 134 έχει επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονται με λοίμωξη από τον ιό Ζίκα ενώ τα υπόλοιπα διερευνώνται, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιατρικής επιθεώρησης «The Lancet».

Ανάλογες υπόνοιες εξέφρασαν τον περασμένο Νοέμβριο και οι Αρχές της Γαλλικής Πολυνησίας, όπου είχε υπάρξει επιδημία ιού Ζίκα την περίοδο 2014-2015 και καταγράφηκαν 17 περιστατικά δυσμορφιών σε έμβρυα και νεογέννητα μωρά.

Δεδομένου ότι τα κρούσματα της λοίμωξης είναι δεκάδες χιλιάδες στις προσβεβλημένες χώρες,η ανησυχία για εξάπλωση του ιού και σε άλλες περιοχές είναι μεγάλη – και για τις δυνητικές συνέπειες στις εγκύους, ακόμα μεγαλύτερη.

Συμπτώματα και επιπλοκές

Η λοίμωξη από τον ιό Ζίκα συνήθως είναι ήπια, διαρκεί δύο έως επτά ημέρες και δύσκολα προκαλεί συμπτώματα.

Το ECDC υπολογίζει ότι μόνο ένας στους τέσσερις πάσχοντες θα εκδηλώσει συμπτώματα όπως χαμηλό πυρετό (κάτω από 38,5 βαθμούς Κελσίου), πόνο στις αρθρώσεις (με πιθανό οίδημα στις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών), δερματικό εξάνθημα, επιπεφυκίτιδα/κοκκίνισμα στα μάτια, πόνους στους μυς και στα μάτια, πονοκέφαλο.

Η περίοδος επωάσεως του ιού (δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή της μόλυνσης έως την εμφάνιση συμπτωμάτων) είναι 3 έως 12 ημέρες.

Επειδή τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν με εκείνα άλλων τροπικών νόσων, όπως ο δάγκειος πυρετός, απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις για να γίνει σωστή διάγνωση.

Οι σοβαρές επιπλοκές και οι θάνατοι από τον ιό δεν είναι συνηθισμένοι, αλλά δεν αποκλείονται κιόλας. Στη Βραζιλία, λ.χ., ο ιός έχει κοστίσει τη ζωή 49 βρεφών, ενός 16χρονου και δύο ενηλίκων, κατά τον εκπρόσωπο του βραζιλιάνικου υπουργείου Υγείας, Βάντερσον Ολιβέιρα. Επιπλέον, η εμφάνισή του τόσο στη Γαλλική Πολυνησία όσο και στη Βραζιλία έχει συνοδευτεί από μυστηριώδη αύξηση στα κρούσματα ενός σπάνιου συνδρόμου που προκαλεί παράλυση: του συνδρόμου Guillain-Barré.

«Το Guillain-Barré είναι αληθινός εφιάλτης για όποιον το έχει», δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times» ο δρ Γουέλινγκτον Γκαλβάου, αιματολόγος στην πόλη Ματσέιο της βορειοανατολοικής Βραζιλίας, ο οποίος το 2015 περιέθαλψε 43 πάσχοντες από αυτό έναντι 10-15 κρουσμάτων τα προηγούμενα χρόνια. «Υπολογίζω ότι ο Ζίκα αυξάνει κατά 20 φορές την πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος το σύνδρομο».

Μετάδοση και θεραπεία

Τον ιό Ζίκα μεταδίδουν τα μολυσμένα κουνούπια και δη τα θηλυκά του γένους Aedes, το οποίο αφθονεί στις μεσογειακές χώρες.

Τώρα το χειμώνα, ο κίνδυνος να συμβεί μία επιδημία επί ευρωπαϊκού εδάφους θεωρείται μηδαμινός από το ECDC, αλλά μπορεί να υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα, σαν κι αυτά που καταγράφηκαν σε Βρετανία, Γερμανία και Δανία όπου οι ασθενείς είχαν επιστρέψει από ταξίδια σε περιοχές όπως η Κολομβία, το Σουρινάμ, η Γουιάνα και η Αϊτή.

Ενδέχεται επίσης ο ιός να μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο έμβρυο, καθώς και μεταξύ ερωτικών συντρόφων (έχουν αναφερθεί μερικά τέτοια περιστατικά). Οι πιθανότητες να περάσει ο ιός από την έγκυο στο παιδί της και αυτό να αρρωστήσει βαριά είναι μεγαλύτερες κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.

Όσον αφορά τη θεραπεία, δεν υπάρχει κάποιο ειδικό αντιϊικό φάρμακο και έτσι χορηγείται θεραπεία στον ασθενή αναλόγως με τα συμπτώματά του.

Ούτε εμβόλιο εναντίον του ιού υπάρχει, επομένως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Οι ειδικοί συνιστούν αποφυγή των ταξιδιών στις προσβεβλημένες χώρες εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, αλλά αν κάποιος πρέπει να ταξιδέψει, πρέπει να λαμβάνει όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Που δεν πρέπει να ταξιδεύουν οι έγκυοι

Οι χώρες και οι περιοχές, τις οποίες οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ και άλλων χωρών συνιστούν στις εγκύους να αποφεύγουν, είναι:

* Στην Κεντρική και Νότιο Αμερική: Βολιβία, Ισημερινός, Γουιάνα, Βραζιλία, Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ, Γαλλική Γουιάνα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Παναμάς, Παραγουάη, Σουρινάμ, Βενεζουέλα

* Στην Καραϊβική: Μπαρμπάντος, Άγιος Μαρτίνος, Αϊτή, Μαρτινίκα, Πουέρτο Ρίκο, Γουαδελούπη, Δομινικανή Δημοκρατία, αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι

* Στην Ωκεανία: Σαμόα

* Στην Αφρική: Πράσινο Ακρωτήριο
Πηγή: Τα ΝΕΑ

The post Πόσο και ποιους απειλεί ο ιός Ζίκα appeared first on Όμορφα Μυστικά από την Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα