Προστατευτείτε από τον διαβήτη με 5 τρόπους

Τα στοιχεία δείχνουν πώς 1 στους 2 θα νοσήσει από διαβήτη μέχρι το 2020. Μάθετε πώς να προστατευτείτε με 5 απλούς τρόπους.

Γίνετε πιο δραστήριοι σωματικά
Υπάρχουν πολλά οφέλη στη συχνή σωματική άσκηση. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να μειώσετε το σάκχαρο του αίματος, ενώ ενισχύει την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της διατηρεί εντός φυσιολογικών ορίων το σάκχαρο. Οι έρευνες δείχνουν ότι και η αεροβική άσκηση και η άσκηση με αντιστάσεις βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη, αλλά τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα τα παρέχει ένα πρόγραμμα που συνδυάζει

και τα δύο είδη άσκησης.

Καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες
Μειώνουν τον κίνδυνο του διαβήτη βελτιώνοντας τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και προωθούν την απώλεια βάρους μέσω της αίσθησης πληρότητας που προσφέρουν. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Προτιμήστε τα ολικής αλέσεως
Αν και δεν είναι σαφές γιατί, τα προϊόντα ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Προσπαθήστε τα μισά τουλάχιστον σιτηρά που καταναλώνετε να είναι ολικής αλέσεως. Πολλές τροφές που παρασκευάζονται από δημητριακά ολικής αλέσεως είναι έτοιμες προς βρώση, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και πολλά δημητριακά πρωινού. Ψάξτε τη φράση «ολικής αλέσεως» στη συσκευασία.

Χάστε το περιττό βάρος
Αν είστε υπέρβαροι, η πρόληψη του διαβήτη μπορεί να κρύβεται στην απώλεια βάρους. Κάθε κιλό που χάνετε βελτιώνει την υγεία σας – και μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο. Σε μια μελέτη, οι υπέρβαροι ενήλικες μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 16% για κάθε κιλό που έχασαν. Επίσης, αυτοί που έχασαν μέτρια ποσότητα βάρους –τουλάχιστον 5 με 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους- και ασκούνταν τακτικά, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 60% για διάστημα τριών ετών.

Αποφύγετε τις στερητικές δίαιτες και κάντε πιο υγιεινές επιλογές
Τα προγράμματα διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες, βάσει του γλυκαιμικού δείκτη ή άλλες σύγχρονες δίαιτες μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος στην αρχή, αλλά δεν είναι γνωστή ούτε η αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη του διαβήτη ούτε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους. Όταν αποκλείετε ή μειώνετε δραστικά μια συγκεκριμένη ομάδα τροφών, χάνετε απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Φροντίστε καλύτερα να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας και να ελέγχετε τις ποσότητες, ακολουθώντας ένα συνολικά υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Το μυστικό

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε διαβήτη; Εντοπίστε αν έχετε πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία και ξηροστομία, χάνετε βάρος, νιώθετε κόπωση, έχετε θολή όραση, έχετε κράμπες στα πόδια, φαγούρα και μηκυτιάσεις στα γεννητικά όργανα κ.ά.

Keywords
Τυχαία Θέματα