Τι μας διδάσκουν οι τοξικές σχέσεις

Τοξικές σχέσεις μπορούμε να συναντήσουμε σε όλα τα πλαίσια των διαπροσωπικών μας επαφών: οικογένεια, φιλίες, εργασία, έρωτας, συντροφικότητα.

Οι σχέσεις μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια μπορούν να γίνουν τοξικές με διαφορετικό τρόπο η καθεμία. Όλες, όμως, έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά, την ανασφάλεια και τη συναισθηματική χειραγώγηση. Ανασφάλεια που οδηγεί σε πνίξιμο, στράγγισμα της συναισθηματικής μας ενέργειας, σωματική εξάντληση και κόπωση. Συναισθηματική χειραγώγηση που ζει αόρατα και κατευθύνει τόσο τις πράξεις μας, όσο και το επίπονο συναίσθημα των ενοχών. Σχέσεις που θέτουν τη χαρά, την ικανοποίηση,

ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό υπό αμφισβήτηση.

Το πιο δύσκολο κομμάτι των τοξικών σχέσεων είναι να τις αναγνωρίσουμε. Όταν αρχίσουμε, όμως, να αναγνωρίζουμε και να συνειδητοποιούμε ποιες είναι οι τοξικές σχέσεις στη ζωή μας, ουσιαστικά κάνουμε την αρχή για να γνωρίσουμε καλύτερα τον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν αναγνωρίζετε κάτι, τότε μόνο είστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσετε, να το αλλάξετε ή να το αποβάλλετε από τη ζωή σας.

Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση

Με ποιο τρόπο μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε τις τοξικές σχέσεις γύρω σας. Με υποερωτήματα που γεννιούνται μέσα από ένα βασικό ερώτημα‘’Γιατί ανέχεσαι τη συγκεκριμένη σχέση στη ζωή σου;’’.

Ξεκινώντας από αυτή την ερώτηση ακολουθούν επομένως και πολλές άλλες που μπορεί να παίξουν ρόλο κλειδί στην προσπάθεια οριοθέτησης μιας τοξικής σχέσης. Όπως για παράδειγμα

“Ποιοι είναι οι πραγματικοί φόβοι που σε κρατούν δέσμιο σε μία σχέση που δεν σε γεμίζει;’’, ‘

’Τι σημαίνει για σένα να μπορείς να ανέχεσαι συγκεκριμένες συμπεριφορές και γιατί δυσκολεύεσαι να οριοθετήσεις τους άλλους;’’, ‘

’Τι πιστεύεις για τον εαυτό σου με βάση την ποιότητα των σχέσεων σου;’’,

‘’Με ποιον τρόπο αφήνεις τον εαυτό σου να χειραγωγηθεί μέσα στη σχέση και τι ρόλο παίζουν τα αισθήματα ενοχής και ντροπής που βιώνεις;’’.

Από τη στιγμή που θα δώσετε απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, οδηγείστε σε κάτι που αρχικά δεν φαντάζεστε. Στην ουσία ξεκινάτε τη δική σας προσωπική αλλαγή, ενδυναμώνετε την αυτοπεποίθησή σας και τελικά αναθεωρείτε τα προσωπικά σας όρια κάνοντας τα πιο υγιή και ισχυρά.

Τι μπορείτε να μάθετε μέσα από τις τοξικές σχέσεις:

-Να αντιληφθείτε πως ίσως δεν αγαπάτε αρκετά τον εαυτό σας. Πως ανέχεστε πράγματα που στην πραγματικότητα δεν θα θέλατε, μη διεκδικώντας και μη μπορώντας να θέσετε τα όρια σας στους άλλους.

-Να συνειδητοποιήσετε πως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να θέσετε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας, να τον αγαπήσετε από την αρχή. Πριν, όμως φτάσετε σε αυτό σκεφτείτε ποια είναι τα κομμάτια στον εαυτό σας που έχετε ξεχάσει να ‘’αγκαλιάζετε’’ και εστιάστε σ’ αυτά με την κατάλληλη προσοχή.

-Να καταλάβετε ότι ίσως επαναλαμβάνετε μοτίβα σχέσεων που παρόλο που είναι δυσλειτουργικά, είναι για εσάς οικεία και γνώριμα, άρα δεν εμπεριέχουν τον φόβο της αλλαγής και την προσπάθεια. Έτσι, θα αρχίσετε να κοιτάτε πλέον με καχυποψία αυτά τα γνώριμα μοτίβα, επιχειρώντας μια αλλαγή. Στην ουσία καταρρίπτετε την πεποίθηση πως οι ρόλοι που έχετε μάθει να κουβαλάτε από τη παιδική ηλικία είναι πάντα λειτουργικοί.

-Να αναγνωρίσετε ποιες καταστάσεις και ποια πρόσωπα σας γεμίζουν με χαρά και αισθήματα ικανοποίησης, καθώς είστε πλέον σε θέση να ξεχωρίζετε το καλύτερο για εσένα, ακόμα και αν δεν το επιλέγετε καθημερινά στη ζωή σας.

-Να συνειδητοποιήσετε ότι η αλλαγή, η απόρριψη και η διεκδικητικότητα στις σχέσεις δεν αποτελούν αδυναμία, αλλά δύναμη. Το καλύτερο πράγμα που μαθαίνετε μέσω των τοξικών σχέσεων είναι πως χρειάζονται επαναπροσδιορισμό τα προσωπικά σας όρια. Παρ’ ολα αυτά, ακόμη και όταν δεν καταφέρνετε να τα θέσετε, προτιμήστε να νιώθετε καλά. Δεν καταφέρατε να βάλετε όρια γιατί δεν αντέχετε να “ξεβολευτείτε’’, οπότε σκεφτείτε αυτό αντί να αισθάνεστε άσχημα για το τοξικό πρόσωπο που ίσως σας έχει χειριστεί με τη συμπεριφορά του.

Και να θυμάστε

Οι τοξικές σχέσεις σας διδάσκουν πως η ζωή έχει πολλές πλευρές και οι σχέσεις ακόμα περισσότερες. Οι τοξίνες, όμως, μπορεί να προέρχονται ακόμα και από πρόσωπα, τα οποία αποτελούν την ασφάλειά σας οι είναι οι ‘’σημαντικοί άλλοι’’ για σας. Αυτές, μάλιστα είναι και οι πιο επικίνδυνες τοξικές σχέσεις και ταυτόχρονα δύσκολες που ίσως καλείστε να αντιμετωπίσετε. Να θυμάστε όμως πως όσους τοξικούς ανθρώπους κι αν έχετε γύρω σας στη ζωή σας δεν υπάρχουν μόνο τοξικές σχέσεις. Υπάρχουν και υγιείς, αυθεντικές σχέσεις. Τις οποίες πρέπει να μάθετε να αναγνωρίσετε και να αναζητάτε.

The post Τι μας διδάσκουν οι τοξικές σχέσεις appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα