Τηλεργασία: Θέλουν να γυρίσουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο;

Το 72% προτιμά ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας! H Αγγέλα Ανθουλάκη, Co-Founder και Chief People & Culture Officer της εταιρείας Papaki όπου εφαρμόζεται τηλεργασία από το 2016 μας εξηγεί.

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς μιλούσαμε για την τηλεργασία και για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που δεν το έχουν ξανακάνει. Δίναμε παραδείγματα από τη δική μας εμπειρία στο Papaki,

όπου ήδη από το 2016 είχαμε εφαρμόσει αποτελεσματικά το μοντέλο του semi-remote work. Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα χρόνο μετά η τηλεργασία θα είχε εγκατασταθεί για τα καλά στη ζωή μας και θα είχε γίνει απαραίτητη για ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και στην Ελλάδα; Πώς το διαχειριστήκαμε όμως και τι μας έμαθε όλο αυτό; Ποιες οι εργασιακές τάσεις που επικρατούν με τα νέα δεδομένα;

Μετά την τηλεργασία τι;
Από τη δική μας εμπειρία στο Papaki, από την παγκόσμια αγορά αλλά και από κουβέντες με διαφόρους recruiters, βλέπουμε ότι το full remote μοντέλο εργασίας δεν είναι απαραίτητα το ιδανικό: κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να αξιολογήσουμε στο full remote μοντέλο είναι ότι χάνεται η αίσθηση της ομάδας, η ανθρώπινη επαφή και η επικοινωνία που είναι για όλους μας ό,τι πιο σημαντικό -ειδικά μετά από τόσους μήνες χωρίς κοινωνικές συναναστροφές. Αυτό λοιπόν που ακούγεται ότι θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα είναι ένα πιο εξατομικευμένο μοντέλο εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι τις μέρες που ο εργαζόμενος θα νιώθει πιο άνετα και είναι πιο παραγωγικός στο σπίτι, θα μπορεί να επιλέξει να εργαστεί από εκεί. Από την άλλη, εάν κάποιες μέρες νιώθει την ανάγκη να κοινωνικοποιηθεί ή στο σπίτι του έχει περισπασμούς, θα μπορεί να επιλέξει το γραφείο.

Το ιδανικό μοντέλο εργασίας
Βλέπουμε ότι αυτό που τείνει να επικρατήσει λοιπόν είναι ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, δηλαδή κάποιες μέρες από το σπίτι και κάποιες από έναν χώρο εργασίας. Μια σημαντική έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε ότι το 72% των εργαζομένων προτιμάει ένα τέτοιο μοντέλο. Μονάχα ένα 13% θα επέλεγε να δουλεύει αποκλειστικά στο σπίτι, εάν είχε την επιλογή γραφείου.

Μια τάση που βλέπουμε να κερδίζει έδαφος είναι το shared office space, δηλαδή η “συγκατοίκηση” εταιρειών σε ένα χώρο εργασίας, με μεμονωμένα όμως γραφεία. Το Papaki μόλις μεταφέρθηκε στο hub του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) στο ΙΤΕ. Ακολουθούμε επίσης άλλο ένα trend -πάντα τηρώντας τα μέτρα προστασίας- εκείνο του “hot desking” όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν μια δική τους συγκεκριμένη θέση εργασίας αλλά κάθονται σε όποιο γραφείο υπάρχει διαθέσιμο. Αυτό, γιατί σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας τα μέλη της ομάδας έρχονται στο γραφείο κάποιες μόνο μέρες την εβδομάδα, άρα δεν έχει νόημα να υπάρχει μια θέση εργασίας ανά άτομο.
Σε αυτά τα πιο εξατομικευμένα μοντέλα εργασίας υπάρχει ακόμη περισσότερη ευελιξία και επιλογές στο ωράριο αλλά και στον τρόπο που βολεύει το κάθε άτομο προσωπικά ανάλογα με τις ανάγκες του. Οι συνθήκες εργασίας βελτιώνονται ενώ η εταιρεία κερδίζει στο bonding μεταξύ των μελών αλλά και στην ενδυνάμωση της εταιρικής κουλτούρας.

Αγγέλα Ανθουλάκη, Co-Founder και Chief People & Culture Officer της εταιρείας Papaki

Τι νέο κάναμε στην τηλεργασία φέτος
Αρχικά, θεσμοθετήσαμε τη δημιουργία ενός καλού work from home setup. Στέλνουμε δηλαδή στα μέλη μας όλο τον εξοπλισμό που χρειάζονται ώστε να στηθεί ένα λειτουργικό και άνετο γραφείο στο σπίτι τους. Χρησιμοποιήσαμε ήδη τα εργαλεία που είχαμε για να μείνουμε σε συνεχή και στενή επαφή με τις ομάδες μας (Slack, Google meet, gather.town και καθημερινά meetings). Επίσης, μια φορά το μήνα κάνουμε το Town Hall meeting μας, δηλαδή όλα τα μέλη μαζί συναντιούνται και συζητάνε τα νέα της εταιρείας αλλά και όσα τους απασχολούν.

Προσθέσαμε επίσης και “εικονικές βραδιές κοκτέιλ” για να βρεθούμε και εκτός δουλειάς όσο μπορούμε, έστω και διαδικτυακά. Τέλος, χρησιμοποιήσαμε το donut app που φτιάχνει τυχαία ζευγάρια μέσα από την εταιρεία για να πιουν έναν digital καφέ και να γνωριστούν καλύτερα. Στο ίδιο σκεπτικό και τα “Water Cooler questions”: κάποιος ξεκινάει μια fun ερώτηση στο Slack και όλη η ομάδα απαντάει από κάτω, όπως θα πιάναμε κουβεντούλα στα γραφεία αν συναντιόμασταν στον… ψύκτη νερού.Επιπλέον, θέλοντας να υποστηρίξουμε ψυχολογικά τους εργαζομένους μας αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, προσφέραμε μια ανοιχτή, δωρεάν και ανώνυμη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης με ειδικούς.

Τελικά, αυτό που παρατηρούμε μετά από έναν ολόκληρο χρόνο lockdown και τηλεργασίας, είναι πως η ανθρώπινη επαφή είναι απαραίτητη στον εργασιακό τομέα στο επίπεδο της εύρυθμης λειτουργίας μίας ομάδας. Η τηλεργασία μπορεί να αυξήσει την απόδοση και την ικανοποίηση του εργαζομένου, όταν όμως ο ίδιος επιλέγει το ιδανικό για αυτόν mix γραφείου-τηλεργασίας. Με τον τρόπο που διαμορφώνονται οι παγκόσμιες τάσεις μέσω της επικράτησης του semi-remote μοντέλου εργασίας, καταλαβαίνουμε πως οι εργαζόμενοι ανυπομονούν να επιστρέψουν στο γραφείο και να συναναστραφούν με τους συναδέλφους τους. Με δεδομένο όμως να έχουν την επιλογή κάποιες μέρες την εβδομάδα να εργάζονται από το σπίτι.

The post Τηλεργασία: Θέλουν να γυρίσουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα