Το μυαλό γερνάει από τα 27!

Η νοητική λειτουργία αρχίζει να φθίνει στα 27 μας χρόνια έπειτα από την κορύφωσή της που συμβαίνει στα 22, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του γήρατος!

Αυτό υποστηρίζουν ο καθηγητής Τίμοθι Σόλτχαουζ από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και οι συνεργάτες του, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η λογική σκέψη, η αντίληψη του χώρου και η ταχύτητα της σκέψης αρχίζουν να επιβραδύνονται πολύ πριν μπούμε στα 30 μας χρόνια.

Όλα τούτα προέρχονται από επταετή μελέτη που πραγματοποίησαν με 2.000 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18 έως 60 ετών. Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην αμερικανική επιθεώρηση «Νευροβιολογία της

Γηράνσεως», για να ελέγξουν τη νοητική οξύτητα των εθελοντών, τους ζήτησαν να λύσουν παζλ, να θυμηθούν λέξεις και λεπτομέρειες αφηγήσεων, καθώς και να εντοπίσουν μοτίβα σε γράμματα και σύμβολα – με άλλα λόγια, τους υπέβαλαν στα τεστ που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της άνοιας.

Σε 9 από τα συνολικά 12 τεστ που έκαναν οι εθελοντές, η μέση ηλικία κατά την οποία επιτεύχθηκαν οι μέγιστες επιδόσεις ήταν τα 22 χρόνια.

Αντίστοιχα, τα 27 χρόνια ήταν η πρώτη μέση ηλικία στην οποία καταγράφηκε σημαντική έκπτωση στα τεστ αξιολόγησης της ταχύτητας της σκέψης, της λογικής κρίσης και της ικανότητας οπτικής επίλυσης παζλ.

Η μνήμη έμεινε ανέπαφη έως τα 37 έτη κατά μέσον όρο, ενώ οι ικανότητες που βασίζονται στην συσσωρευμένη γνώση (όπως οι επιδόσεις σε τεστ γλωσσικών ικανοτήτων και γενικής πληροφόρησης) αυξάνονταν έως την ηλικία των 60 ετών.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; Ίσως ότι πρέπει να αρχίζουν πολύ νωρίτερα οι θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για να επιβραδύνουν ή να αντιστρέφουν την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών, κατά τον δρα Σόλτχαουζ.

Επιπλέον, οι νέες γνώσεις για το πώς φθίνουν οι νεαροί υγιείς εγκέφαλοι μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τι συμβαίνει και αναπτύσσονται σοβαρές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, οι οποίες δεν αποτελούν φυσιολογική συνέπεια του γήρατος, αλλά αληθινό ιατρικό πρόβλημα.

Keywords
Αναζητήσεις
ηλικια που γερναει το μυαλο
Τυχαία Θέματα