YΠΕΝ: Ωριμάζουν οι διαβουλεύσεις για τα διμερή συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας με την Κομισιόν

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν μπαίνει η ελληνική πρόταση για την εφαρμογή του μοντέλου των διμερών συμβολαίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το σχέδιο το οποίο έχει προκοινοποιηθεί στην ΕΕ, προβλέπει επιδότηση 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την ηλεκτρική ενέργεια που θα παρέχεται μέσω των PPAs στους παραγωγούς -προμηθευτές ώστε να εφαρμόσουν ανταγωνιστικότερο κόστος για την βιομηχανία.

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι τα χρήματα αυτά να αναζητηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, το ελληνικό σχέδιο έχει ήδη προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων

στην Κομισιόν μεταξύ των οποίων είναι η αιτιολόγηση του ύψους της επιδότησης αλλά και οι λόγοι που ο σχεδιασμός δεν διαχέεται στο σύνολο της αγοράς αλλά περιορίζεται στην βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι κύκλοι του ΥΠΕΝ είχαν δηλώσει προ εβδομάδων ότι τα διμερή συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας θα επεκτείνονταν πέρα από την βιομηχανία, στον τουρισμό και την μεταποίηση και ότι ανάλογη επιδότηση σχεδιαζόταν και για τα τιμολόγια οικιακής χρήσης.     

Στην ΕΕ, υπάρχει ήδη μια χώρα, η Ισπανία για την οποία η Κομισιόν ενέκρινε πρόσφατα μια παρόμοια πολιτική δράσης, την οποία η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει μελετήσει προσεχτικά.

Το ισπανικό μοντέλο προβλέπει πως το δημόσιο θα επιδοτεί μέχρι και το 85% του κόστους διαφόρων τελών (π.χ τέλη για τη στήριξη των ΑΠΕ και των ευάλωτων νοικοκυριών) που πληρώνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας που έχουν υπογράψει διμερή συμβόλαια με παραγωγούς ΑΠΕ (PPAs).

Μέσω του συγκεκριμένου μέτρου οι βιομηχανίες της Ισπανίας θα στηριχθούν με περίπου 92 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η Κομισιόν ενέκρινε επιπλέον και τη λειτουργία ενός ειδικού ταμείου μέσω του οποίου θα παρέχονται κρατικές εγγυήσεις, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, κατά τη σύναψη διμερών συμβολαίων από συγκεκριμένες επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες στο διεθνή ανταγωνισμό.

Έτσι γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί το ρίσκο των παραγωγών ενέργειας ή των επενδυτών σε ΑΠΕ σε περίπτωση που χρεοκοπήσει μια βιομηχανία.

Μεγάλα διμερή συμβόλαια έχουν αρχίσει να υπογράφονται και στη χώρα μας. Η Μυτιληναίος έχει ήδη ανακοινώσει μια αντίστοιχη συμφωνία με τον όμιλο της Εγνατίας  ενώ αντίστοιχο συμβόλαιο θα υπάρξει και  μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της ΔΕΗ.

Με τα διμερή συμβόλαια οι καταναλωτές αποκτούν ισχυρά κίνητρα για να επενδύσουν σε πράσινη ενέργεια, μειώνοντας έτσι και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Στην αγορά εκτιμούν πως με την έγκριση του προγράμματος από την Κομισιόν, το κόστος για μια βιομηχανία μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) και να βρεθεί κοντά στα 36 ευρώ ανά MWh.

Keywords
Τυχαία Θέματα