Ακούσαμε πολλά, όχι όμως αυτά
Ενα μέρος του πολιτικού παιχνιδιού έκλεισε με την αξιολόγηση, που αν δεν συνοδευόταν από ορισμένες πολύ βασικές εξελίξεις, όπως η επαναφορά των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ και η προοπτική των ελληνικών ομολόγων να ενταχθούν στο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης, θα μπορούσε να καταγραφεί σαν μια τρύπα στο νερό, σύμφωνα με τους αναλυτές που κατέγραψαν την ύφεση των τελευταίων ημερών.
Το τι έχουμε κερδίσει και τι έχουμε χάσει είναι προφανές.
Η κοινωνία συνεχίζει τον μνημονιακό γολγοθά της, για παράδειγμα σε 1,5 μήνα τα περιθώρια απώλειας δόσεων θα μειωθούν από 30 μέρες σε 15 και τα κόκκινα δάνεια θα είναι ο τομέας του μεγάλου τεστ, όπου η απελευθέρωση των πωλήσεων θα φέρει πρόσωπο με πρόσωπο τους δανειολήπτες με καταστάσεις που ακόμα δεν μπορούν να προσδιοριστούν.
Από την άλλη πλευρά, η οικονομία δεν μπορεί να σέρνεται άλλο και πρέπει πρώτα απ' όλα να συγκροτηθεί και να εμπλουτιστεί ένα εθνικό σχέδιο. Ολοι οι φορείς καταβάλλουν προσπάθειες, καταθέτουν ιδέες για την έξοδο από μια κρίση που απειλεί με οποιαδήποτε αφορμή να γίνει εθνική και να απαξιώσει τη χώρα, βυθίζοντάς την για μία ακόμα δεκαετία, όπως προέβλεψαν οι Κασσάνδρες του ΔΝΤ.
Αυτό το βύθισμα μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν το σκορποχώρι μετατραπεί σε μια σειρά πρωτοβουλιών συγκροτημένων και συμπληρωματικών. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο φόρος μειώνεται στο φυσικό αέριο για την παραγωγή από το 2017 είναι θετικό, όπως επίσης και το ότι τώρα μηδενίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή.
Ο πρόεδρος της Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, μίλησε για αναστροφή της τάσης των κόκκινων δανείων μέσα στην τρέχουσα χρονική περίοδο και σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος που έναν χρόνο πριν τέτοια εποχή έμπαινε στη δοκιμασία των capital controls. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Σταύρος Λεκκάκος προσδιόρισε το νόμισμα σε κυκλοφορία στα 48 δισ., εξηγώντας και τη συμπεριφορά της οικονομίας με τα capital controls σε ισχύ.
Το γεγονός ότι δεν πήραμε κάτι για το χρέος ακόμα δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Ας δούμε πρώτα κάποια σημεία-κλειδιά από την πραγματική οικονομία, όπως προέκυψαν από το συνέδριο του ΣΕΒ. Η βιομηχανία που επένδυσε 23 δισ. στην 6ετία 2009-2015 καταβάλλει 10% υψηλότερο κόστος σε εισφορές και φόρους σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ και 30% επιπλέον ενεργειακό κόστος. Εχει 32 δισ. ευρώ ετήσιες αποσβέσεις και μόνο 18 δισ. νέες επενδύσεις. Συνεπώς, απαιτούνται επιπλέον 14 δισ. κάθε χρόνο, την ώρα που τα κοινοτικά κονδύλια δεν ξεπερνούν τα 35 δισ.
Για παράδειγμα, αν η κυκλική οικονομία φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ΑΕΠ θα δώσει 11% ανάπτυξη, 32% μείωση στις πρώτες ύλες και 18% αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα.
Αυτά είναι τα νούμερα που πρέπει να αναλύσουν και να συζητήσουν με τους πιστωτές οι υπουργοί μας πέραν όλων αυτών των δημοσιονομικών πακέτων που στερούνται αναπτυξιακής προοπτικής. Ας ελπίσουμε ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα μπορέσει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες προϋποθέσεις για να βοηθηθεί η επίτευξη των στόχων.
Οσον αφορά το Υπερταμείο, αυτό είναι το μεγάλο πείραμα, η μεγάλη πρόκληση. Πρώτον, για να επιταχυνθούν κάποιες αποκρατικοποιήσεις που θα βοηθήσουν το επενδυτικό κλίμα και θα προσελκύσουν επενδύσεις. Δεύτερον, για να σταματήσει το ξεχείλωμα του Δημοσίου που συνέβαλε στη χρεοκοπία της οικονομίας. Εγγύηση ή μη προς τους πιστωτές, πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε η δημόσια περιουσία να συμβάλει σε υπεραξίες για την προβληματική μας οικονομία.
Η εξιδανίκευση του Δημοσίου ως κεφαλαίου πολιτικής πελατείας και αναχρονιστικής οικονομίας είναι ευκαιρία να κλείσει οριστικά. Δεν είναι λοιπόν το μνημόνιο δύσκολο, είναι πολύ το homework!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- 20 χρόνια κρατούσε το μυστικό για τον τάφο του Αριστοτέλη
- Ετσι θα γίνει το «κούρεμα» σε δάνεια και οφειλές στην εφορία
- Δεν γίνεται να συνεχίσουν μόνες τους οι κεντρικές τράπεζες
- Ο Πούτιν έφυγε – Ο Τσίπρας πάει Πεκίνο
- Βουλιάζουν οι κυκλοφορίες των κυριακάτικων εφημερίδων
- Συντελεστής ανάλογα με τον αριθμό σχολών του μηχανογραφικού
- Έρχεται "θερμό φθινόπωρο" στο εργασιακό μέτωπο
- Ακούσαμε πολλά, όχι όμως αυτά
- Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις της στη Βενεζουέλα από τις 17 Ιουνίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τελευταία Νέα New Money
- Ακούσαμε πολλά, όχι όμως αυτά
- «Τρέχουν» να κλείσουν την αξιολόγηση μετά το αδιέξοδο στην τηλεδιάσκεψη
- Έκπτωση μόνο σε ξανθιές;
- "Ξεπάγωσε" το έργο αποκατάστασης της λίμνης Κάρλα
- Στον Παυλόπουλο ο Αβραμόπουλος τη Δευτέρα
- Εντυπωσιακό προβάδισμα της ακροδεξιάς δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις στην Αυστρία
- Παυλόπουλος: Οι ρίζες του Δυτικού Πολιτισμού φυτρώνουν πάντα στο έδαφος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού
- Δεν τα βρίσκουν για ΕΚΑΣ – «κόκκινα δάνεια» Αθήνα – δανειστές
- Πέντε τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες από συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Συναυλία αλληλεγγύης για τα παιδιά των προσφύγων
- «Ναυάγησαν» οι συζητήσεις για τη συγχώνευση των Bpost - PostNL
- Πτώση 0,8% στις λιανικές πωλήσεις της Ιαπωνίας
- Συρία: Αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών - Παραιτήθηκε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της αντιπολίτευσης
- Το σχέδιο της ΓΓΔΕ για τις ηλεκτρονικές πληρωμές
- Οι υπέρμαχοι του Brexit προετοιμάζονται για ανατροπή του Cameron
- Επισκόπηση Τύπου
- Συνεχίζονται οι σφοδρές βροχοπτώσεις στη νότια Κίνα