Απόψε οι ανακοινώσεις Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν


Στις 21:00 ώρα Ελλάδος, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από τη συμφωνία ή όχι από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος χθες Δευτέρα, με ανάρτησή του στο twitter.

O Ντόναλντ Τραμπ έχει κατακρίνει πολλές φορές στο παρελθόν τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, αποκαλώντας την, μεταξύ άλλων, «χειρότερη συμφωνία στην ιστορία», «καταστροφή»

και «αστείο», προκαλώντας ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και την έντονη αντίδραση της Τεχεράνης.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι -μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία- έχουν ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποχωρήσει από τη συμφωνία. Αναγνώρισαν, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις.

Ο Τραμπ έχει προθεσμία ως τις 12 Μαΐου να αποφασίσει αν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), ώστε στη συνέχεια να επιβάλλει εκ νέου τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Έχει δώσει έως τότε προθεσμία στους Ευρωπαίους συνυπογράφοντες της συμφωνίας προκειμένου να «διορθώσουν τα τρομερά μειονεκτήματα» αυτής.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί υπαινίχθηκε σήμερα ότι η χώρα του ενδέχεται να παραμείνει στην ΚΟΣΔ, ακόμη και αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ, αλλά προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα αντισταθεί έντονα στην πίεση των ΗΠΑ να περιορίσουν την επιρροή της στην Μέση Ανατολή.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία αλλά, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν και οι ΗΠΑ, επιθυμούν τον διάλογο με το Ιράν για το βαλλιστικό πυραυλικό του σύστημα, τις πυρηνικές του δραστηριότητες πέραν του 2025, όταν θα λήξουν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν βάσει της συμφωνίας, καθώς και για τον ρόλο της Τεχεράνης σε κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως στη Συρία και στην Υεμένη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος αν ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες, προέτρεψε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο να μην αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή, θα ήταν λάθος να αποχωρήσετε».

Τι προβλέπει η συμφωνία για το Ιράν

Στόχος της συμφωνίας, που είναι γνωστή με το ακρωνύμιο JCPOA, είναι να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, επιβάλλοντας περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητές του και ελέγχους ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων. Ως αντάλλαγμα, ανεστάλησαν οι οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη. Ωστόσο, πολλοί από τους περιορισμούς εκπνέουν σε βάθος είτε 10 είτε 15 ετών.

Τα βασικά συστατικά ενός πυρηνικού όπλου είναι δύο ραδιενεργά στοιχεία: το ουράνιο και το πλουτώνιο. Η επίμαχη συμφωνία θέτει αυστηρά όρια στην παραγωγή και στους επιτρεπόμενους τύπους των εν λόγω υλικών.

Η κυβέρνηση Ομπάμα εκτιμούσε πως η συμφωνία που απετέλεσε και το μεγαλύτερο διπλωματικό της επίτευγμα), θα αυξήσει σε τουλάχιστον 12 μήνες τον ελάχιστο χρόνο που θα χρειάζεται το Ιράν για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου, αντί για δύο έως τρεις μήνες που χρειαζόταν προηγουμένως.

Ο κ. Τραμπ και σύμβουλοί του έχουν εκφράσει ανησυχίες για το κατά πόσο η συμφωνία συμφέρει τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα. Οι ενστάσεις τους κινούνται σε δύο άξονες: Πρώτον ότι μετά την πάροδο των 10 ή 15 ετών το Ιράν θα έχει την ελευθερία να επιδιώξει εκ νέου τις πυρηνικές φιλοδοξίες του και δεύτερον ότι η συμφωνία δεν τιμωρεί το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ούτε την επιρροή που ασκεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως στην Συρία και στον Λίβανο.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης διατυπώσει ενστάσεις για το περιθώριο 24 ημερών που παρέχεται στο Ιράν ώστε να επιτρέψει έλεγχο σε τυχόν ύποπτη, αδήλωτη τοποθεσία, εκτιμώντας ότι αυτός ο χρόνος επαρκεί για την εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων.

Οι ευρωπαίοι εταίροι, Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο, προσπαθούν να βρουν μια ενδιάμεση λύση που θα επιτρέπει την μερική τροποποίηση και διεύρυνση της συμφωνίας του 2015 ώστε να ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματα της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, η ιρανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί οιαδήποτε αναθεώρηση της συμφωνίας

Keywords
Τυχαία Θέματα