«Ασθενούν» γερμανική και γαλλική οικονομία;

Μπορεί η γερμανική οικονομία να θεωρείται η ισχυρότερη στην Ευρώπη και η γαλλική οικονομία η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τον PMI του Ιανουαρίου δεν είναι καθόλου αισιόδοξες, αποδεικνύοντας πως τα πράγματα να μην είναι τόσο αισιόδοξα τα πράγματα για την οικονομία τους, όσο θέλουν να τα παρουσιάζουν.

Συγκεκριμένα, η εικόνα που παρουσιάζει η Γαλλία είναι βελτιωμένη αλλά οι εκτιμήσεις δείχνουν απότομη πτώση στον τομέα της μεταποίησης. Επίσης,

η Γερμανία χάνει τις προβλέψεις τόσο για τον τομέα της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών.

Για τη Γαλλία οι εκτιμήσεις έχουν ως εξής:

Βιομηχανική παραγωγή: εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι ο δείκτης θα πέσει στις 50 μονάδες, πολύ πιο κάτω δηλαδή από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που προβλέπουν ότι θα πιάσει τις 51,3 μονάδες και φυσικά πολύ πιο κάτω από τις 51,4 μονάδες που ήταν το Δεκέμβρη.

Υπηρεσίες: Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών αναμένεται να φτάσει τις 50,6 μονάδες. Δηλαδή πάνω από τις προσδοκίες για 50,2 μονάδες.

Συνολικά η γαλλική οικονομία αναμένεται να επιταχυνθεί κατά 50,5 μονάδες ενώ το προηγούμενο μήνα ήταν 50,1 μονάδες.

Και μπορεί τα νούμερα αυτά να φαίνονται καλά σε ορισμένους, ωστόσο, η τεράστια πτώση στην παραγωγή είναι η κύρια πηγή ανησυχίας για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Πρόεδρος κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την γαλλική οικονομικής, υποσχόμενος να δαπανήσει 2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας.

Όσον αφορά τα στοιχεία για τη Γερμανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η βιομηχανική παραγωγή θα φτάσει τις 52,1 μονάδες, δηλαδή πολύ πιο κάτω από τις προβλέψεις για 53 μονάδες και πιο κάτω από τις 53,2 μονάδες που ήταν το Δεκέμβριο

Υπηρεσίες: Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο θα φτάσει τις 55,4 μονάδες αλλά και πάλι είναι κάτω από τις προβλέψεις για 55,6 και 56 μονάδες.

Συνολικά η γερμανική οικονομία αναμένεται να επιταχυνθεί κατά 54,5 μονάδες.

Τα στοιχεία της Γερμανίας είναι άκρως απογοητευτικά σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερα μεγάλη πτώση να παρουσιάζει ο τομέας της μεταποίησης. Ο λόγος είναι ότι η χώρα έχει πολλές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα με αποτέλεσμα η δυσκολίες που παρουσιάζει η κινεζική οικονομία να αυξήσει την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις που μπορεί κάτι τέτοιο να έχει στις εξαγωγές της.

Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, αναφέρει στη δήλωση:

«Το «πάγωμα του ρυθμού ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ κατά την έναρξη του 2016, είναι μια απογοήτευση, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλείται από την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών που έχουμε δει μέχρι στιγμής φέτος»

Keywords
Τυχαία Θέματα