Εκτοξεύθηκε ο δεύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2

Ο δορυφόρος παρατήρησης της Γης Sentinel-2B, που αναπτύχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), εκτοξεύθηκε τα χαράματα της Τρίτης από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα, πάνω σε ένα πύραυλο Vega.

Ο βάρους 1,1 τόνων δορυφόρος διαθέτει μια μεγάλη έγχρωμη πολυφασματική κάμερα με οπτικό πεδίο 290 χιλιομέτρων (στο ορατό και στο υπέρυθρο φάσμα), καθώς και άλλα όργανα παρατήρησης υψηλής ανάλυσης, τα οποία θα επεκτείνουν κατά πολύ τις δυνατότητες επιτήρησης του περιβάλλοντος του πλανήτη μας,

στο πλαίσιο του φιλόδοξου ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος».

Θα χρειασθούν τρεις έως τέσσερις μήνες, εωσότου ο νέος δορυφόρος τοποθετηθεί στην κατάλληλη τροχιά και ελεγχθούν όλα τα όργανά του, προκειμένου να αρχίσει η επιστημονική αποστολή του.

Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν δύο ακόμη δορυφόροι, οι Sentinel-5P και Sentinel-3B, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ESA Γιαν Βέρνερ.

Είχε προηγηθεί η εκτόξευση του Sentinel-2A τον Ιούνιο του 2015. Οι «δίδυμοι αδελφοί» Sentinel-2A και Sentinel-2B θα τοποθετηθούν στην ίδια ακριβώς τροχιά, αλλά με απόσταση 180 μοιρών μεταξύ τους. Κάθε πέντε μέρες, οι δύο δορυφόροι από κοινού θα καλύπτουν όλες τις επιφάνειες της ξηράς, τα μεγάλα νησιά και τα ύδατα που περιλαμβάνονται ανάμεσα στα γεωγραφικά πλάτη των 84 μοιρών νότια και 84 μοιρών βόρεια.

Η βελτίωση των γεωργικών καλλιεργειών και των αστικών χρήσεων γης, η επιτήρηση των δασών και εν γένει της βιοποικιλότητας, η ανίχνευση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στις λίμνες και στις παράκτιες περιοχές, η καταγραφή των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, ηφαίστεια, κατολισθήσεις κ.α.) είναι ανάμεσα στα καθήκοντα που έχουν επιφορτισθεί οι δορυφόροι Sentinel.

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιτήρησης «Κοπέρνικος» της ΕΕ, που υλοποιείται σε συνεργασία με την ESA, περιλαμβάνει συνολικά έξι οικογένειες δορυφόρων Sentinel. Οι Sentinel-2 σχεδιάσθηκαν και κατασκευάσθηκαν από μια κοινοπραξία 60 εταιρειών, υπό την καθοδήγηση της Airbus Defence and Space.

Το ζευγάρι των Sentinel-2 θα παράγει περίπου τέσσερα terabytes περιβαλλοντικών δεδομένων κάθε μέρα. Τα στοιχεία αυτά των δορυφόρων θα είναι διαθέσιμα για ελεύθερη χρήση από τους επιστήμονες και τις αρχές, ώστε να αξιοποιηθούν όσο γίνεται ευρύτερα. Ήδη χιλιάδες χρήστες -και από την Ελλάδα- έχουν ζητήσει να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα