Επιστήμη Σαχιτζή - Νίκος Ναούμ (Blueline): Γιατρός στο σπίτι με e-εφαρμογή

του Κώστα Τσαούση

Οι πρώτες συστάσεις δόθηκαν από καλούς φίλους. «Η Επη και ο Νίκος», μου είπαν, «είναι οι δύο συνιδρυτές της Blueline, ενός νέου startup που υπόσχεται να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη». Στη συνέχεια έμαθα και τα υπόλοιπα, αρχίζοντας από τα βιογραφικά των προσώπων της ιδρυτικής ομάδας. Η Επη -Επιστήμη Σαχιτζή- είναι αναισθησιολόγος στο Αττικό Νοσοκομείο ενώ ο Νίκος Ναούμ ήταν για χρόνια ερευνητής Τηλεϊατρικής στον «Δημόκριτο». Την ομάδα που δημιούργησαν για να προχωρήσουν την καινοτόμο ιδέα τους, η οποία μετεξελίχθηκε γρήγορα σε προϊόν-υπηρεσία,

συμπληρώνουν δύο έμπειροι μηχανικοί λογισμικού, οι κύριοι Γιώργος Τεσσέρης και ο Γιώργος Δημητρίου.


Η Επη και ο Νίκος στις αρχές του μήνα παρουσίασαν το Blueline στο Διεθνές Φόρουμ Ψηφιακής Υγείας του Λονδίνου, μια παρουσίαση που βρήκε ανταπόκριση στο εξειδικευμένο κοινό στο οποίο απευθύνθηκε και η στόχευσή τους κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Ούτε ο τόπος, ούτε ο χρόνος. Κι αυτό γιατί η ελληνικής καταγωγής startup ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους που κατάφερε να προσελκύσει τουλάχιστον ως ακροατής ήταν ο NHS, το εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως (η 4η μεγαλύτερη «επιχείρηση» στον κόσμο σε όρους προσωπικού και προϋπολογισμού). Blueline: περίθαλψη on demand

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η Blueline είναι μια ελληνική startup που ξεκινά τη ζωή της με μια ιδιαιτερότητα: οι δύο συνιδρυτές της επέλεξαν να βγουν γρήγορα στο κόσμο, να μιλήσουν για το δημιούργημά τους πέρα από τον μικρόκοσμο της αθηναϊκής startup σκηνής. Αλλωστε μπορεί η έδρα τους να είναι στην Αθήνα, αλλά ως βάση για την επιχειρηματική εξόρμησή τους επέλεξαν το Λονδίνο.

Η ομάδα της πλατφόρμας Blueline σκοπεύει μέσω της σύγκλισης της mobile τεχνολογίας, των υπηρεσιών cloud και του κατάλληλου business model να καταστήσει την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης με κατ' οίκον επίσκεψη του γιατρού «τόσο εύκολη όσο το να καλέσουμε ένα ταξί με το κινητό μας», όπως χαρακτηριστικά λέει ο Νίκος Ναούμ. «Η χρήση της νέας υπηρεσίας μάλιστα θυμίζει ακριβώς αυτό:Uber για γιατρούς». Ο Νίκος Ναούμ εξηγεί τα της εφαρμογής αλλά και της ουσίας των υπηρεσιών της: «Ο χρήστης μέσω εφαρμογής για το Android ή το iOS κινητό του διαλέγει τον γιατρό ή τον νοσηλευτή που επιθυμεί ανάμεσα στους συνεργαζόμενους με την υπηρεσία επαγγελματίες, με βάση κριτήρια όπως ειδικότητα, ύψος αμοιβής, ξένες γλώσσες, βιογραφικό κ.λπ., ο οποίος και πραγματοποιεί κατ' οίκον επίσκεψη στον χώρο του ασθενούς μέσα στις επόμενες δύο ώρες». Με άλλα λόγια, γιατρός ή νοσηλευτής on demand. Κατά παραγγελία και στην ώρα του!

Οι συνιδρυτές της Blueline, η Επη Σαχιτζή και ο Νίκος Ναούμ, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν μακροχρόνια εμπειρία στον χώρο της υγείας και της ιατρικής πληροφορικής. Η πρώτη ως ιατρός αναισθησιολόγος, με πείρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και ο δεύτερος ως ερευνητής Τηλεϊατρικής στον «Δημόκριτο» και επικεφαλής project manager σε μεγάλα έργα Τηλεϊατρικής. Το πρώτο ερέθισμα, η ιδέα που έγινε εφαρμογή και φιλοδοξεί να γίνει προϊόν-υπηρεσία απευθυνόμενο στη διεθνή αγορά, οφείλεται στην Επη, και τη συνέλαβε την περίοδο που έτρωγε αμέτρητες ώρες ως υπεύθυνη στα επείγοντα περιστατικά σε ένα από τα νοσοκομεία της Αθήνας. H Επη, διαθέτοντας αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία, υποστηρίζει: «Εχοντας στο ενεργητικό μου αμέτρητες εφημερίες τα τελευταία χρόνια, είδα πλήθος περιστατικών που ενώ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν κατ' οίκον πολύ εύκολα και πολύ καλύτερα, έρχονταν στο νοσοκομείο επειδή δεν είχαν εναλλακτική λύση. Ετσι όμως επιβάρυναν τον φόρτο εργασίας μας, μειώνοντας τη δυνατότητα εξυπηρέτησης όσων μας είχαν πραγματικά ανάγκη και μεγαλώνοντας σημαντικά το κόστος λειτουργίας του νοσοκομείου».
Στην πορεία η ομάδα τους μεγάλωσε και εκτός από την Επη και τον Νίκο πλαισιώθηκε από τον Γιώργο Τεσσέρη και τον Γιώργο Δημητρίου, δύο μηχανικούς λογισμικού με μακρά εμπειρία σε επιτυχημένες startup εταιρείες και μεγάλα τεχνικά έργα, ενώ υποστηρίχθηκε από το εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων StartTech Ventures.

Επιστήμη Σαχιτζή

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των δύο συνιδρυτών, η υπηρεσία θα λειτουργήσει πιλοτικά στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2016, ενώ, όπως αποκαλύπτει ο Νίκος, μετά την Αθήνα το πλάνο περιλαμβάνει «το Λονδίνο, το Παρίσι και το Μιλάνο έως το 2017». Ο ίδιος δίνει και δύο-τρία στοιχεία για τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η στρατηγική τους. «Ολες αυτές οι πόλεις έχουν ως κοινά χαρακτηριστικά τη μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, που καθιστά την παροχή κατ' οίκον ιατρικής κάλυψης ευκολότερη, αλλά και μεγάλη κινητικότητα πληθυσμού (σ.σ.: τουρίστες, προσωρινοί εργαζόμενοι κ.λπ.) χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Είναι επίσης πόλεις με υπερφορτωμένα συστήματα υγείας, όπου λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας και της έλλειψης προσωπικού ακόμα και ένα απλό ραντεβού για εξέταση μπορεί να καθυστερήσει εβδομάδες ή και μήνες. Στο βρετανικό NHS, π.χ., υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων εξέτασης που απαιτεί πάνω από ένα εξάμηνο για να ικανοποιηθεί. Ηδη, πάντως, η πρώτη δημόσια παρουσίαση της υπηρεσίας και της πλατφόρμας Blueline, στο πλαίσιο του Digital Health Forum στο Λονδίνο (8 Δεκεμβρίου), υπήρξε ενθαρρυντική, με μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές και επίδοξους συνεργάτες. Ενδιαφέρον υπήρξε επίσης από γιαπωνέζικο seed fund για ανάπτυξη της υπηρεσίας στο Τόκιο».

Νίκος Ναούμ

Οσο για το τεχνολογικό κομμάτι, η ομάδα παρακολουθεί στενά μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες που θα γίνουν κοινός τόπος τα επόμενα χρόνια, από τα wearables (συσκευές που φοράμε και μετρούν ενδείξεις του οργανισμού μας) έως τις οικιακές συσκευές ιατρικών εξετάσεων (π.χ. το αμερικανικό Scanadu) και εξετάζει τρόπους να τις εκμεταλλευτεί για να επεκτείνει τις υπηρεσίες της, ενώ δουλεύει ήδη στον εμπλουτισμό της υπηρεσίας με δυνατότητες όπως η τηλεϊατρική, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων και ο προσωπικός φάκελος υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα