Γερμανία: Ετοιμάζει κρατικό fund - «ασπίδα» κατά των επιθετικών κινεζικών εξαγορών

Η Γερμανία σκοπεύει να εγκρίνει νομοθεσία μέχρι τα τέλη του 2019 για τη δημιουργία ενός κρατικού ταμείου που θα προστατεύει εταιρείες – κλειδιά για την εγχώρια οικονομία, από τις εξαγορές από κινεζικές και άλλες ξένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Οικονομίας, Peter Altmaier, πρότεινε τη δημιουργία του fund τον Φεβρουάριο, ως μέρος μιας ευρύτερης αμυντικής βιομηχανικής στρατηγικής ενώ τρις αξιωματούχοι

ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται αυτή τη στιγμή σε προσχέδια νόμων ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει το νέο αυτό ταμείο από το 2020.

Δύο ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφεραν πως η ιδέα είναι το κρατικό αυτό επενδυτικό
fund να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα όταν θα γίνονται εξαγορές εταιρικών μεριδίων, ώστε να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες εξαγορές.

Ένας εκ των αξιωματούχων είπε ότι το κράτος θα μπορούσε αρχικά να αγοράσει ένα πακέτο και στη συνέχεια να το πουλήσει το συντομότερο σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ ο άλλος αξιωματούχος είπε σε ορισμένες περιπτώσεις ότι το ταμείο θα μπορούσε να συνεργαστεί με ιδιώτες επενδυτές από την αρχή.

«Στο παρελθόν, η Γερμανία εμφανιζόταν υπερβολικά απρόθυμη στο να καθορίσει τα εθνικά της συμφέροντα. Αυτό αλλάζει τώρα », δήλωσε ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Βλέπουμε ότι δεν μπορούμε πλέον να αφήνουμε τα πάντα να αποφασίζονται από το παιχνίδι των δυνάμεων της ελεύθερης αγοράς», ανέφερε. «Και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη προστασία από το κράτος».

Όντας ένθερμος υποστηρικτής των ελεύθερων αγορών, η κίνηση της Γερμανίας αποτελεί τώρα μια απάντηση στον μετασχηματισμό της Κίνας από πελάτη σε ανταγωνιστή, αλλά και στις απειλές μονομερών εμπορικών κυρώσεων και υψηλότερων δασμών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Για δεκαετίες, οι Γερμανοί πολιτικοί ακολουθούσαν τις αρχές του μεταπολεμικού υπουργού Οικονομίας, Ludwig Erhard, σύμφωνα με τις οποίες οι ελεύθερες αγορές πρέπει να αποφασίζουν ποιοι είναι νικητές και ποιοι ηττημένοι, με το κράτος να περιορίζεται στην παροχή ενός πλαισίου για θεμιτό ανταγωνισμό.

Η γερμανική κίνηση έρχεται σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της επανεξετάζει τη βιομηχανική στρατηγική και τις σχέσεις της με την Κίνα ενόψει της αύξησης των επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς από κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρότρυνε την ομάδα των χωρών της ΕΕ να θέσει περιορισμούς στις κινεζικές εταιρείες και οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα