Γραφειοκρατία και υπερφορολόγηση «πνίγουν» τις προοπτικές του real estate

Στην απαξίωση των ακινήτων έχουν οδηγήσει στα επτά χρόνια της κρίσης παράγοντες όπως γραφειοκρατία και υπερφορολόγηση, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να είναι δέσμιοι των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους, επισημαίνει στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον η Ελλάδα αναδεικνύεται σε άμεσο «ανταγωνιστή» της Ουγκάντας σε ό,τι αφορά το μέγεθος της γραφειοκρατίας γύρω από την αγορά ακινήτων, αφού

μετά από τις συνεχείς παρεμβάσεις στα χρόνια της κρίσης, χρειάζονται συνολικά 10 έγγραφα, βεβαιώσεις και πιστοποιητικά για να μπορέσει κανείς να πουλήσει το ακίνητό του.

Ακόμα χειρότερα, εκφράζονται φόβοι ότι ούτε και μια οικονομική ανάκαμψη της χώρας δεν θα επιτρέψει στην αγορά ακινήτων να πάρει ανάσα, λόγω των αλλεπάλληλων φόρων που τη βαρύνουν.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ η επαναφορά του φόρου υπεραξίας από το 2017, αλλά και οι νέοι κανόνες που θα ισχύσουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως η λεγόμενη ταυτότητα κτηρίου, θα διατηρήσουν τις αρνητικές προοπτικές στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ, η μέση ελληνική οικογένεια διαθέτει πάνω από τέσσερα δικαιώματα επί ακινήτων, λόγω του τρόπου φορολογικής αντιμετώπισης των ακινήτων επί δεκαετίες, καθώς η μεταβίβασή τους διαχρονικά φορολογείτο με υψηλούς συντελεστές (12% μαζί με αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων). Αντίθετα, η κατοχή ακινήτων απαλλασσόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από φορολόγηση. Σημειώνεται ότι μέχρι το 2010, η φορολόγηση ακινήτων δεν ξεπερνούσε το 0,2% του ΑΕΠ, ενώ το 2012 έφτασε στο 1% του ΑΕΠ. Πλέον με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνει έσοδα 3,3 δισ. ετησίως, έχει εκτιναχθεί περί το 2% του ΑΕΠ.

Τι προτείνει ο ΣΕΒ

Π ΣΕΒ προτείνει την κατάργηση του φόρου υπεραξίας, καθώς όποιος αγοράζει ακίνητο θα πρέπει να προεξοφλεί από τώρα τον φόρο που θα κληθεί να πληρώσει στο μέλλον. Επίσης, ζητά την απλοποίηση των όρων μεταβίβασης και την τοποθέτηση των αντικειμενικών αξιών λίγο κάτω από τις ελάχιστες διαθέσιμες τιμές της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα