Bloomberg: «Το ΔΝΤ πρέπει να πάψει να βασανίζει την Ελλάδα»
"«Προσοχή στους Έλληνες που φέρνουν δώρα», έγραψε ο αρχαίος Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος. Στον 21ο αιώνα, οι Έλληνες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά στην αποδοχή προσφορών - ειδικά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο τώρα βασανίζει τη χώρα σε μια λανθασμένη προσπάθεια να πάρει τα χρήματά της πίσω".
Με αυτή την παρατήρηση
Ο τραπεζικός τομέας, επίσης, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Μετά από δύο πλήρεις επιθεωρήσεις των δανειακών τους βιβλίων - πρώτα από την BlackRock το 2013 και αργότερα από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - οι τράπεζες έχουν αναδιοργανωθεί πλήρως δύο φορές. Έχουν ενισχύσει τις προβλέψεις τους έναντι των επισφαλών δανείων και οι δείκτες κεφαλαίου τους είναι σήμερα σημαντικά υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρέχοντας ένα αποθεματικό έναντι τυχόν μελλοντικών ζημιών.
Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη σοβαρά: τα περίπου 250 δισ. ευρώ που το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι του δανείζουν τη χώρα για να σώσει την οικονομία της και πιθανότατα ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Αυτό το απόθεμα επίσημου χρέους διαφυλάσσεται, μολονότι οι ιδιώτες πιστωτές πλήρωσαν, αναδιάρθρωσαν και εξαφανίστηκαν. Το 2012, για παράδειγμα, οι ομολογιούχοι του ιδιωτικού τομέα της κυβέρνησης αναγκάστηκαν να δεχτούν απώλειες σχεδόν 80%. Οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών είδαν τις επενδύσεις τους να εξαφανίζονται δύο φορές σε ανακεφαλαιοποιήσεις..."
Στη συνέχεια, το άρθρο επισημαίνει: "Το ΔΝΤ θα μπορούσε να διαγράψει το χρέος και να ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας. Αυτό θα ωφελήσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της χώρας και επομένως και την Ευρώπη. Αντ 'αυτού, το Ταμείο απαιτεί περαιτέρω μέτρα λιτότητας και επιμένει σε «διαρθρωτικές» μεταρρυθμίσεις αμφίβολης αξίας. Με την προσκόλληση σε αυτή την οικονομική αντίληψη, στερεί τη δημιουργική οικονομική ανάπτυξη και καταπνίγει κάθε ελπίδα πραγματικής ευημερίας.
Το ΔΝΤ εμφανίστηκε ως σωτήρας της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης της Ευρώπης, αλλά τώρα μοιάζει περισσότερο με μια φρενίτιδα. Εξετάστε το ιστορικό του χρέους. Όταν μια χώρα εντάσσεται στο ΔΝΤ, αποδίδεται μια αρχική "ποσόστωση", βασισμένη κυρίως στο ΑΕΠ της. Μια χώρα μέλος μπορεί συνήθως να πάρει δάνεια μέχρι και το 145% της ποσόστωσής της ετησίως και έως 435% σωρευτικά - ή ενδεχομένως περισσότερο σε «εξαιρετικές περιστάσεις». Αυτά είναι ουσιαστικά όρια πίστωσης, σχεδιασμένα ώστε να μην επιβαρύνουν τον δανειολήπτη με χρέος. Εντούτοις, εν μέσω της κρίσης, το ΔΝΤ συμφώνησε να δανείσει το 3.212% της ποσόστωσης της Ελλάδας. Μαζί με δάνεια από τους Ευρωπαίους εταίρους του Ταμείου, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε πάνω από 135% του ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ γνώριζε πολύ καλά ότι τα δάνειά του δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιστραφούν. Το έχω ακούσει άμεσα από αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διαδικασία. Όλοι οι τότε συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Tim Geithner, του προέδρου της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet και του διευθυντή του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn, έκαναν μια συνειδητή και πολύ πολιτική (όχι οικονομική) απόφαση να αποτρέψουν την εξάπλωση της κρίσης τη ζώνη του ευρώ από κοινού. Χωρίς ένα τέτοιο τεράστιο δάνειο, η Ελλάδα θα είχε ασφαλώς αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Η Ελλάδα χρειάζεται να ανακτήσει σήμερα την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών. Για να συμβεί αυτό, οι δανειστές του επίσημου τομέα της χώρας πρέπει να καταγράψουν το χρέος ή να το μετατρέψουν σε ίδια κεφάλαια, χρεώνοντας το μέχρι το κόστος διατήρησης της ζώνης του ευρώ."
Τέλος, το άρθρο καταλήγει: "Η στάση του ΔΝΤ είναι παράλογη. Προκαλείται από το συμφέρον του ίδιου και όχι από το τι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα. Το ταμείο προσπάθησε ταυτόχρονα να εμποδίσει την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές και προσπάθησε να υπονομεύσει τη νέα τραπεζική ένωση της Ευρώπης απαιτώντας μια ακόμη αύξηση κεφαλαίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα -όπως όλα τα μέλη του ευρώ- δεν μπορεί να επιτύχει μακροοικονομική προσαρμογή υποτιμώντας το νόμισμά της, πρέπει να ληφθεί μεγάλη προσοχή. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών, και όχι οι εξαγωγές, θα οδηγήσει τελικά στην ανάπτυξη.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης υπονομεύει την ελληνική οικονομία. Οι δείκτες του αισθήματος έχουν παραμείνει σε αρνητικό έδαφος, παρόλο που η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται από το 2015. Η χαλάρωση εμπόδισε την αναγεννησιακή ανάπτυξη, με το να προκαλέσει ένα νέο κύκλο επενδύσεων, όπως συνήθως. Χωρίς αυτή τη θετική ανατροφοδότηση, η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιταχυνθεί..."
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- 1.214 bln€ over Jan-Aug to cover Greek state arrears towards private sector, a memorandum obligation
- Θανάσιμος τραυματισμός οδηγού φορτηγού μέσα σε πλοίο στον Πειραιά
- Κυκλώνας Μαρία: Η Δομινίκα «έχασε ό,τι μπορούσε να χαθεί»
- Τέλος εποχής: Χρεοκοπεί η εταιρεία παιχνιδιών Toys R US
- Πετρόπουλος: Ξεκίνησε επεξεργασία των συντάξεων στις οποίες παρακρατήθηκαν πλασματικά ποσά
- Bloomberg: «Το ΔΝΤ πρέπει να πάψει να βασανίζει την Ελλάδα»
- Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η εταιρεία παιχνιδιών Toys "R" Us
- Τι ψηφίζουν οι Ελληνογερμανοί;
- Γερμανικός Τύπος: Πώς βλέπουν στην Αθήνα την εκλογική μάχη Μέρκελ-Σουλτς
- Οδεύει προς πτώχευση η Toys 'R' Us
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Bloomberg: «Το ΔΝΤ πρέπει να πάψει να βασανίζει την Ελλάδα»
- Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η εταιρεία παιχνιδιών Toys "R" Us
- Τα ξένα μέλη εγκαταλείπουν το ΤΧΣ
- Γιατί αυτή η πόλη αξίζει να είναι η πιο ακριβή στον κόσμο
- Παπαχριστόπουλος: Εγώ κολύμπησα στη Βούλα και δεν είδα καμία κηλίδα
- Αυτά είναι τα σχέδια που εξετάζονται για τα νέα τέλη κυκλοφορίας
- Επίθεση χάκερς σε εκατομμύρια κινητά και PC μέσω του προγράμματος CCleaner
- Aγορές μετοχών σε ΟΠΑΠ - Τιτάν
- Η Huawei αντεπιτίθεται και τρολάρει την Apple και το iPhone X
- ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης μετά το πτωτικό σερί
- Τελευταία Νέα New Money
- Bloomberg: «Το ΔΝΤ πρέπει να πάψει να βασανίζει την Ελλάδα»
- Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η εταιρεία παιχνιδιών Toys "R" Us
- Τα ξένα μέλη εγκαταλείπουν το ΤΧΣ
- Aγορές μετοχών σε ΟΠΑΠ - Τιτάν
- Πτωτικές τάσεις στην Ευρώπη ενόψει Fed – «Βουτιά» για Heineken και Οcado
- Στην INTRASOFT International το πανευρωπαϊκό έργο CORDIS
- ΧΑ: Προσπάθεια αντίδρασης μετά το πτωτικό σερί
- H Folli Follie διευρύνει την παρουσία της στη Νότια Αφρική
- Επίθεση χάκερς σε εκατομμύρια κινητά και PC μέσω του προγράμματος CCleaner
- Η Huawei αντεπιτίθεται και τρολάρει την Apple και το iPhone X
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μένει στην εθνική Σερβίας ο Τζόρτζεβιτς
- 1.214 bln€ over Jan-Aug to cover Greek state arrears towards private sector, a memorandum obligation
- Two escaped Turkish convicts apprehended near border
- Θανάσιμος τραυματισμός οδηγού φορτηγού μέσα σε πλοίο στον Πειραιά
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή πτώση και προσπάθεια σταθεροποίησης
- Θεοδωράκης: Με το «καλημέρα σας» 15% για το νέο Κέντρο
- Bloomberg: Παράλογο το ΔΝΤ – Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους, όχι ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
- Προβλήματα στο Outlook επιβεβαίωσε η Microsoft
- Τι ψηφίζουν οι Ελληνογερμανοί;
- Το ΔΝΤ να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα