Μεγαλύτερες οι συνέπειες της φτώχειας στα αστικά κέντρα

Η πιο ανησυχητική μορφή φτώχειας είναι η... αστική σύμφωνα με τους επιστήμονες με το κόστος ζωής να είναι υψηλότερο.

«Ο πληθυσμός στις πόλεις είναι δημογραφικά νεότερος και εργασιακά πιο ενεργός. Επιπλέον, το κόστος ζωής στις πόλεις είναι υψηλότερο, επομένως οι συνέπειες της φτώχειας οξύτερες» εξηγεί ο κ. Διονύσης Μπαλούρδος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Ωστόσο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ή της Eurostat δεν αποκαλύπτουν

τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται περισσότερο επισημαίνει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή».

Η διδάκτορας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρία Πετράκη η οποία εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή πάνω στο θέμα κατέληξε σε μερικα΄πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Για παράδειγμα, η φτώχεια στον Δήμο Αθηναίων κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα (17,9%) από ό,τι στο σύνολο της χώρας. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου κατοικεί ο μισός ελληνικός πληθυσμός παρουσιάζονται μεγάλες αντιθέσεις.

Στο Χαλάνδρι, μια από τις περιοχές που μελέτησε η κοινωνική επιστήμονας, ο κίνδυνος φτώχειας παρουσιάζεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (3,8%), στον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης σε μέτρια (13,1%), ενώ αντίθετα στο Αιγάλεω σε υψηλά, αφού αφορά το 21,7% των κατοίκων της περιοχής.


Ο φτωχός Αθηναίος (και κατά πάσα πιθανότητα Έλληνας) είναι άντρας άνω των 65 ετών, μολονότι οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά λόγω του γεγονότος ότι έχουν την ευθύνη μονογονεϊκών νοικοκυριών σε συντριπτικό ποσοστό (80%). Είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και έχει βεβαρημένη υγεία – ίσως το πιο δυσάρεστο εύρημα της έρευνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα