Ντουμπάι: Ο άλλοτε οικονομικός παράδεισος της Μέσης Ανατολής χάνει την λάμψη του

Από τότε που ξεπήδησαν οι πρώτοι πύργοι από την έρημο, το Ντουμπάι έχει συνηθίσει στις ραγδαίες αλλαγές. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι διαφορετικό: αιμορραγεί, αργά.

Οι οικοδόμοι της πόλης οργώνουν μπροστά. Οι γερανοί είναι παντού. Αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος ποιος θα μείνει σε όλο αυτό τον νέο λιανικό και γραφειακό χώρο. Ήδη, τα εμπορικά κέντρα του Ντουμπάι είναι αισθητά λιγότερο γεμάτα από καταστήματα και εστιατόρια από ό, τι ήταν κάποτε. Οι ομογενείς, η ψυχή της οικονομίας, έχουν αρχίσει να πακετάρουν και να πηγαίνουν σπίτι - ή τουλάχιστον να μιλάνε

γι 'αυτό, καθώς το κόστος ζωής και των επιχειρήσεων εκτοξεύεται. Οι βασικότερες εταιρείες, από την αεροπορική εταιρεία Emirates έως τον κατασκευαστή Emaar Properties, μόλις ανέφεραν απογοητευτικά κέρδη τρίτου τριμήνου. Η χρηματιστηριακή αγορά διανύει το χειρότερο έτος από το 2008.

Η επιχειρηματική ανησυχία ήταν ήδη εμφανής τον Απρίλιο, όταν ο Σεΐχης Mohammed bin Rashid Al Maktoum συναντήθηκε με περισσότερα από 100 στελέχη στο παλάτι του, με θέα τον Περσικό Κόλπο. Οι επικεφαλής ανέφεραν ζητήματα, όπως τα υψηλά κυβερνητικά τέλη ή οι αυστηροί κανόνες της βίζα, τα οποία ωθούν τους ξένους να εγκαταλείψουν την πόλη όταν χάνουν τις δουλειές τους.

Αλλά η λύση για τα προβλήματα του Ντουμπάι ξεπερνά τις εξουσίες του κυβερνήτη του. Ο Σεΐχης Mohammed και οι προκάτοχοί του μετέτρεψαν ένα ψαροχώρι σε έναν κόμβο για την οικονομία, το εμπόριο και τον τουρισμό στην περιοχή - αλλά τώρα η περιοχή αλλάζει, ίσως για καλό.

Εμπόριο ή Πόλεμος;

Η κάμψη του πετρελαίου από το 2014 έπληξε τους μεγάλους καταναλωτές από τις γειτονικές χώρες του Κόλπου, οι οποίοι συνήθιζαν να συρρέουν στο Ντουμπάι (οι τουρίστες από την Κίνα και την Ινδία γεμίζουν το κενό, αλλά είναι πιο συνειδητοποιημένοι). Οι Σαουδάραβες, ειδικότερα, νιώθουν την πίεση, καθώς η κυβέρνησή τους επιβάλλει δημοσιονομική λιτότητα και κατάσχει τον ιδιωτικό πλούτο. Ο ρόλος της πόλης ως εμπορικής θέσης υπονομεύεται από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και ιδιαίτερα από την αμερικανική προσπάθεια να σταματήσει το εμπόριο με το κοντινό Ιράν.

Δυσάρεστη έκπληξη

Οι ιστορίες των πολιτών του Κατάρ που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σόκαραν τις επιχειρήσεις που εξυπηρετούσαν την περιοχή από την έδρα τους στο Ντουμπάι. Τα αμερικανικά στελέχη ανησυχούσαν ιδιαίτερα για την προοπτική αναγκαστικής επιλογής πλευρών, λέει η Barbara Leaf, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα ΗΑΕ μέχρι τον Μάρτιο.

"Όλο αυτό με το Κατάρ έχει ρίξει μια βαριά σκιά" λέει. "Ήταν μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, όταν οι εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να πετάξουν ή να μεταφέρουν εμπορεύματα απευθείας στη Ντόχα", εξηγεί. Η διαμάχη επιδεινώνεται, παρόλο που οι ΗΠΑ εφαρμόζουν νέες πιέσεις για διευθέτηση.

Αυτό δεν είναι το μόνο μειονέκτημα από τη συμμαχία με τους Σαουδάραβες. Όταν ο βασιλιάς πρίγκιπας Mohammed Bin Salman κράτησε δεκάδες κορυφαίους γαλαζοαίματους Σαουδάραβες και επιχειρηματίες στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton σε μια υποτιθέμενη καταστολή της διαφθοράς, η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς ορισμένων από αυτούς.

Ένα πράγμα που η κυβέρνηση δεν κάνει είναι να χαλιναγωγήσει τους οικοδόμους. Αυτό είναι ένα λάθος, σύμφωνα με τον Craig Plumb, επικεφαλής της Jones Lang Lasalle στη Μέσης Ανατολής.

Οι τιμές και τα ενοίκια βυθίζονται στο σύνολό τους, καθώς οι νέοι διαθέσιμοι χώροι ξεπερνούν τον πληθυσμιακό ρυθμό και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι αρχές διστάζουν να σταθεροποιήσουν την αγορά περιορίζοντας τις άδειες, επειδή οι πωλήσεις γης αποτελούν πηγή εσόδων. Ο χώρος λιανικής πώλησης θα επεκταθεί κατά 50% τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον σύμβουλο ακινήτων CBRE Inc.

Η κυβέρνηση, οι οικοδόμοι και οι επιχειρήσεις ανυπομονούν όλοι για μια εκδήλωση που μπορεί να αποτελέσει τη διάσωσή τους.

Το Ντουμπάι θα φιλοξενήσει την έκθεση World Expo το 2020. Σκοπός του είναι να παρουσιάσει τις μελλοντικές προοπτικές της πόλης, έχει γίνει σχεδόν αυτοσκοπός, ένας λόγος για να συνεχίζουν να δουλεύουν οι γερανοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα