Οι βρετανικές τράπεζες προετοιμάζονται για ταμειακή κρίση μετά το Brexit

Οι τράπεζες στη Βρετανία προσπαθούν να προετοιμαστούν για μια πιθανή ταμειακή κρίση μετά το Brexit, είτε επιτευχθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο σε λίγες ημέρες, η επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ είτε όχι.

Αυτό που φοβούνται οι τράπεζες στη Βρετανία σχετικά με την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, ίσως προκαλέσει έκρηξη

στα κόκκινα δάνεια εταιρικών πελατών, αν οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις διασυνοριακές αποστολές και πληρωμές ή σε μεγάλες διακυμάνσεις της στερλίνας.

Προκειμένου να προστατευτούν έναντι αυτών των κινδύνων ορισμένες τράπεζες επεκτείνουν από νωρίς την πιστωτική γραμμή προς επιχειρήσεις και πωλούν εξασφαλίσεις δανείων (Plcs) έναντι της μεταβλητότητας της στερλίνας.

Τον περασμένο μήνα, η κρατική Royal Bank of Scotland τριπλασίασε το «ταμείο ανάπτυξης» για τις μικρές επιχειρήσεις απόπ το 1 δισ. σε τρία δισ. στερλίνες, αναφέροντας ότι έχει αφήσει στην άκρη έξτρα ρευστό ώστε να βοηθήσει τους πελάτες της να αντιμετωπίσουν το Brexit.

Ανέφερε πάντως ότι μπορεί να χρειαστεί να ξαναγεμίσει αυτή τη δεξαμενή. «Σε μεγάλο βαθμό αυτό εξαρτάται από το τι τύπο Brexit θα έχουμε», αναφέρει ο Mike Slevin, επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων της τράπεζας, μιλώντας στο Reuters. Η RBS έχει ξεχωρίσει σχεδόν 2.000 επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων που διατρέχουν κίνδυνο από το Brexit. Μεταξύ αυτών, εταιρείες που εξαρτώνται από υπεράκτιες εφοδιαστικές αλυσίδες – όπως αυτές που κατασκευάζουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων και παρασκευής φαρμάκων – αλλά και εταιρείες που είναι ευάλωτες σε ύφεση της οικονομίας, όπως ο τομέας διακοπών και κατασκευών.

Οι πιστώσεις που προσφέρονται από την RBS συμπεριλαμβάνουν αυξημένη χρηματοδότηση για εισαγωγές και εξαγωγές, για την εφοδιαστική αλυσίδα και μεγαλύτερες γραμμές πίστωσης για καθημερινές δραστηριότητες, σύμφωνα με τον Slevin.

Keywords
Τυχαία Θέματα