Παιδεία: «Ποδαρικό» με νέο σύστημα εξετάσεων και αλλαγές στο Λύκειο


«Ποδαρικό» με αλλαγές στο σύστημα των Εξετάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αλλαγές στο λύκειο επιχειρεί να κάνει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο κινείται μεταξύ των όσων επιτάσσει η Τρόικα και ο ΟΟΣΑ από τη μία και από την άλλη με βάση τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

για αλλαγές στην εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας επιμένει σε κινήσεις εντυπωσιασμού αν και η Παιδεία δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές κινήσεις. Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου είναι η αλλαγή του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων ενώ στις αρχές του 2018 αναμένεται σχέδιο νόμου για τις εξετάσεις καθώς συνεχίζονται τα πειράματα με τις Πανελλαδικές που αναστατώνουν γονείς και μαθητές.

Οι πρώτοι που θα δουν τις νέες αλλαγές είναι όσοι συμμετάσχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις με την κατάργηση του 4ου επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Σχολών. Οι φετινοί υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέγουν αυτές τις σχολές απ' όλα τα πεδία ενώ οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα έχουν μειωμένα μαθήματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις.
Το νομοσχέδιο για το νέο εισαγωγικό σύστημα του υπουργείου Παιδείας, που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του 2018. Περιλαμβάνει το νέο «τοπίο» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δηλαδή ανοιχτό αριθμό εισακτέων στις περισσότερες σχολές και κλειστό - συγκεκριμένο δηλαδή - αριθμό θέσεων στις περιζήτητες Ιατρικές, Πολυτεχνικές και ενδεχομένως Νομικές σχολές. Η εισαγωγή θα γίνεται με βάση ένα μικτό σύστημα εξετάσεων και απόδοσης και όποιος παίρνει το απολυτήριο θα εισάγεται στη σχολή που θέλει.

Το νέο εξεταστικό σύστημα θα βασίζεται σε δύο εξεταστικές περιόδους (Ιανουαρίου-Ιουνίου), ενώ η αλλαγή στο εισαγωγικό σύστημα συνοδεύεται από τη δραστική αλλαγή των προγραμμάτων της Β' και της Γ' Λυκείου. Αλλαγές ετοιμάζονται και στα προγράμματα σπουδών σε όλα τα μαθήματα με πιθανότερες αλλαγές στην Ιστορία και την βιολογία. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο του 2018 εφαρμόζεται σταδιακά η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση.

Από την άλλη πλευρά η εκπαίδευση με βάση το πόρισμα του ΟΟΣΑ προβλέπει:

Η Ελλάδα θα πρέπει να εκσυγχρονίσει ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό της σύστημα σε όλα τα επίπεδα για να πετύχει βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ισότητα. Οι αρχές θα έχουν στα χέρια τους τις συστάσεις της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσω ενός συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μέχρι τον Μάιο του 2018.

Σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, οι αρχές θα πρέπει, μέχρι το Μάρτιο του 2018: i) να εγκρίνει νομοθετικά μέτρα σχετικά με τους μελλοντικούς διορισμούς και την αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων με στόχο να εξασφαλίσει μια αποπολιτικοποιημένη, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του AΣΕΠ στις αρμόδιες επιτροπές και την αναβάθμιση του ρόλου τους μέσα στις σχολικές μονάδες και προσδιορίζοντας τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους (ii) εγκρίνει νόμο για την αναβάθμιση των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τις αξιολογήσεις και (iii) να εγκρίνει νόμο για την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, της σχολικής αυτοαξιολόγησης και της ορθολογικής χρήσης των πόρων.Μέχρι το Μάιο του 2018 θα πρέπει να υιοθετηθεί μια στρατηγική για την αρχική και συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι αρχές θα συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα για το τι πρέπει να περιμένουν σε επίπεδο δημοσιονομικό από την οργάνωση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα τέλη για μεταπτυχιακές σπουδές, τις υπηρεσίες σε τρίτους και άλλους και την εκμετάλλευση της πανεπιστημιακής περιουσίας. Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να ρυθμίσει θέματα που αφορούν στην σύγκλιση με τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ όσον αφορά τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας ανά μέλος του προσωπικού και οι αναλογίες των μαθητών ανά τάξη και τις αναλογίες μαθητών ανά δάσκαλο.Ως επόμενο βήμα και ως προαπαιτούμενη δράση, οι αρχές θα υιοθετήσουν νομοθεσία για i) την υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία έως 30 ώρες την εβδομάδα · ii) τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων από το σχολικό έτος 2018-2019 και iii) τον αποκλεισμό της ώρας του γεύματος από τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών. Οι αρχές μαζί με τον ΟΟΣΑ θα επανεξετάσουν όλους τους σχετικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων στοιχείων μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Εως και τις 25 Ιανουαρίου θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που θα δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που θα περιλαμβάνεται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο . Θα έχει πέντε σχολές και 26 τμήματα που θα δεχτούν τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο. Η συγχώνευση αυτών των ΤΕΙ αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και σε άλλα , όπως στο Ιόνιο, τη Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα και την Δυτική Μακεδονία.

Πηγή:protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα