Προς αξιοποίηση τα τουριστικά ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ (pics) – Έρχονται νέες επενδύσεις
Στο πολυσυζητημένο ακίνητο στα Αφάντου ο όμιλος Αγγελιάδη, μετά από επτά χρόνια, από το 2014, οπότε και ανακηρύχθηκε ανάδοχος, επρόκειτο στις 30 Σεπτεμβρίου να υπογράψει το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ωστόσο για μία ακόμη φορά το χρονοδιάγραμμα πάει προς τα πίσω, αφού δεν κατέστη δυνατή η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων από τις αρμόδιες κτηματολογικές υπηρεσίες που είναι κλειστές.
Από την άλλη, σε άλλη μία επένδυση στη Χαλκιδική, αυτή του ομίλου Μεντεκίδη, ο οποίος είχε αποκτήσει το ακίνητο
Το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ με τουριστικό ενδιαφέρον -κλάδο που προσελκύει και παραμένει στο επίκεντρο για το εγχώριο επιχειρείν- προχωρά έστω και μετ’ εμποδίων για τους επενδυτές, με το Ταμείο τώρα να ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά και εκτάσεις μικρότερης μεν αξίας, οι οποίες ωστόσο θα μπορούν να αποφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα στις περιοχές όπου υπάρχουν.
Ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση επανέρχονται τώρα σε πρώτο πλάνο οι ιαματικές πηγές, εξ ου και στο προσεχές διάστημα έως το τέλος του 2021 ή μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022 αναμένεται να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τα ακίνητα στα Λουτρά Αιδηψού, που υπέστη τεράστιο πλήγμα το καλοκαίρι λόγω των πυρκαγιών.
Με αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα, έως το α’ τρίμηνο του 2022, θα προκηρυχθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και ο διαγωνισμός για το ακίνητο στα Καμένα Βούρλα, το οποίο επίσης θεωρείται ότι μπορεί να προσδώσει σημαντικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή.
Eως το τέλος του 2021 ή μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022 αναμένεται να προχωρήσει ο διαγωνισμός για το ακίνητα στα Λουτρά ΑιδηψούΓια το τελευταίο μάλιστα ήδη στην αγορά φιγουράρει μεταξύ των ενδιαφερομένων το όνομα του ξενοδοχειακού ομίλου Μήτση, δεδομένης της μακροχρόνιας παρουσίας του στην περιοχή.
Πιο ώριμες οι συνθήκες για τα ιαματικάΣημειωτέον ότι οι ιαματικές πηγές που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ είχαν βγει και στο παρελθόν προς αξιοποίηση με στόχο ακριβώς «την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού υγείας». Οι συνθήκες, όμως, το μακρινό πλέον 2013 κάθε άλλο παρά ώριμες ήταν τόσο από πλευράς θεσμικού όσο και οικονομικού πλαισίου, με αποτέλεσμα το μηδαμινό ενδιαφέρον στις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, παρότι πρόκειται για ακίνητα που μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες χρήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου του Ταμείου σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακίνητα των ιαματικών πηγών βρίσκεται γεωγραφικά στον Νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει τα ακίνητα των Ιαματικών Πηγών Θερμοπυλών, της Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων, των Κάμπινγκ Καμένων Βούρλων, Υπάτης και Πλατυστόμου.
Ενδεικτικά, στο ακίνητο της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, το οποίο τίθεται σε προτεραιότητα, εντάσσεται συνολική προς αξιοποίηση έκταση 468 στρεμμάτων (περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» που ήδη λειτουργεί ως πεντάστερη μονάδα και τα ξενοδοχεία «Ράδιον», «Θρόνιον», καθώς και το Υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός» τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού).
Προς αξιοποίηση το ξενοδοχείο «Ράδιον» στα Καμένα Βούρλα, το οποίο χτίστηκε το 1930 και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ως μνημείο, συνδεόμενο άρρηκτα με την Ιστορία και την κοινωνική, πολεοδομική και πολιτιστική ταυτότητα της λουτρόποληςΠιο ώριμο επίσης είναι το ακίνητο τoυ Κάμπινγκ Κονιαβίτη, με συνολική έκταση 828 στρεμμάτων, που τροφοδοτείται από δύο ιαματικές πηγές και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Μαλιακού κόλπου, δυτικά του οικισμού των Καμένων Βούρλων, έχοντας και εγκαταλειμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις κάμπινγκ του ΕΟΤ.
Υπό την ομπρέλα του ΤΑΙΠΕΔ τίθεται και το ακίνητο του «Ξενία» Κύθνου με το υδροθεραπευτήριο, για το οποίο μετά από ουκ ολίγες διαγωνιστικές διαδικασίες τα προηγούμενα χρόνια αναδείχθηκε τελικά μέσα στο καλοκαίρι πλειοδότης Ισραηλινός επιχειρηματίας που απέκτησε το δικαίωμα επιφάνειας για 99 χρόνια μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Συνολικά, ο κ. Αβραάμ Ραβίντ εκτιμάται ότι θα επενδύσει κεφάλαια άνω των 6 εκατ. ευρώ για εργασίες ανακαινίσεων με βάση και τις προδιαγραφές που θα τεθούν από το υπουργείο Πολιτισμού, δεδομένου ότι το κτίριο σχεδιάστηκε τον 19ο αιώνα στην oθωνική περίοδο από τον Κρίστιαν Χάνσεν και τροποποιήθηκε από τον Ερνστ Τσίλερ.
Οι διαγωνισμοί που είναι μπροστάΣτην παρούσα φάση, η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την επικείμενη μάχη για την αξιοποίηση του ακινήτου των 345 στρεμμάτων της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης, εν όψει της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών στις 15 Οκτωβρίου. Για τον διαγωνισμό αρχικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί, κατά τις πληροφορίες, από 12 σχήματα τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό με γνωστά ονόματα της αγοράς (βλ. Dimand, όμιλος IOGR, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επενδυτικά κεφάλαια από ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.).
Ωστόσο, με δεδομένες και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, λόγω και της πανδημίας, μένει να φανεί πόσοι τελικά θα δώσουν το «παρών» στην επόμενη φάση, όπου έχει επιλεγεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-auction) για βελτιωμένες προσφορές που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερο τίμημα.
Το Υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός», το οποίο έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού και ΑθλητισμούΗ ανάπτυξη περιλαμβάνει τη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων και κατοικιών, συνεδριακού – εκθεσιακού κέντρου, εμπορικών κέντρων, μαρίνας κ.ά. Ολα δείχνουν ότι ο ανάδοχος θα έχει δικαίωμα να αναπτύξει ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα στην έκταση, δεδομένου ότι έχει κλειδώσει και η παραχώρηση της άδειας λειτουργίας καζίνου.
Παράλληλα, για το 2022 προγραμματίζονται οι διαγωνισμοί για τα ακίνητα στο Ποσείδι Χαλκιδικής και την Αγία Τριάδα του Δήμου Θερμαϊκού, για τα οποία θα πρέπει να κλείσουν ζητήματα νομικής και τεχνικής φύσης μαζί με την επικαιροποίηση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (EΣΧΑΔΑ). Η ακτή και το κάμπινγκ Ποσειδίου, έκτασης 294 στρεμμάτων, είναι κατάλληλα «για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων υψηλού επιπέδου και εγκαταστάσεων αναψυχής». Οσο για το παραθαλάσσιο ακίνητο 127 στρεμμάτων στον οικισμό της Αγίας Τριάδας, η ευρύτερη περιοχή λόγω της εγγύτητας με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και της εύκολης προσβασιμότητάς της προσελκύει επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το σίριαλ των ΑφάντουΣτο μακροχρόνιο σίριαλ για τις εκτάσεις στα Αφάντου Ρόδου, το πλάνο πάει τώρα ελαφρώς πιο πίσω για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με τον κ. Μερκούριο Αγγελιάδη, που ήταν προγραμματισμένο για τα τέλη Σεπτεμβρίου, αν και η καθυστέρηση αυτή φαίνεται να μην είναι τίποτα μπροστά στα χρόνια που έχει υπομείνει ο Ελληνοαμερικανός επενδυτής.
Το έργο έχει μακρά ιστορία, αν ληφθεί υπόψη ότι ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκε εν έτει 2014, όπου είχαν αναδειχθεί οι δύο πλειοδότες για τα δύο ακίνητα: το Γκολφ – Βόρειο Αφάντου και το ακίνητο στη θέση «Φωνή της Αμερικής» – Νότιο Αφάντου, με αντίστοιχους επενδυτές την M.A. Angeliades του ομίλου Αγγελιάδη και την T.N. Aegean Sun Investments του ομίλου Νικολαΐδη από την Κύπρο, που έχει τα Atlantica Hotels and Resorts, με προσφορές 26,9 εκατ. και 15,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Το ακίνητο τoυ Κάμπινγκ Κονιαβίτη, με συνολική έκταση 828 στρεμμάτων, που τροφοδοτείται από δύο ιαματικές πηγές και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Μαλιακού κόλπουΜετά από ουκ ολίγα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία, με μεγαλύτερο το θέμα της αρχαιολογίας, το οποίο όμως ξεπεράστηκε στη συνέχεια, οι υπογραφές με τους επενδυτές μπήκαν το 2019, με την Aegean Sun να επιτυγχάνει και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής εκείνο το καλοκαίρι.
Αμέσως μετά θα ακολουθούσε και το οικονομικό κλείσιμο με τον κ. Αγγελιάδη, ωστόσο έπρεπε να διευθετηθούν επιμέρους ζητήματα, π.χ. με τις εγκρίσεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δεδομένου ότι πρόκειται για τρίτο επενδυτή, εκτός Ε.Ε., σε παραμεθόριο περιοχή. Και κάπως έτσι φτάσαμε τελικά στο σήμερα, όπου επειδή οι υπηρεσίες του Δημοσίου είναι κλειστές δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση των εγγράφων ώστε να επέλθει και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.
Ωστόσο, περιπέτειες με καταπατήσεις της έκτασης έχει και ο όμιλος Νικολαΐδη για το Νότιο Αφάντου, ο οποίος πάντως προχωρά με τις αδειοδοτικές διαδικασίες για το τουριστικό project που έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και περιλαμβάνει πεντάστερη μονάδα.
Για το 2022 προγραμματίζεται ο διαγωνισμός για το ακίνητο του Ποσειδίου Χαλκιδικής. Η ακτή και το κάμπινγκ Ποσειδίου, έκτασης 294 στρεμμάτων, είναι κατάλληλα «για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων υψηλού επιπέδου και εγκαταστάσεων αναψυχής»Μέσω της Ανατολική Ρόδος Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. ο όμιλος έχει ασκήσει 11 αγωγές σε βάρος καταπατητών σε τμήματα δημοσίων ακινήτων του Νοτίου Αφάντου στην ευρύτερη περιοχή του Γκολφ, με το ΤΑΙΠΕΔ να παρεμβαίνει υπέρ του επενδυτή.
Τα έργα που προχωρούνΑντίθετα, ο όμιλος Μεντεκίδη, που είχε περίπου την ίδια αφετηρία χρονικά με τους επενδυτές στα Αφάντου (ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο στον Αγιο Ιωάννη Σιθωνίας ολοκληρώθηκε το 2013), πρόκειται να λειτουργήσει κατά την επόμενη τουριστική σεζόν τη νέα πεντάστερη μονάδα, για την οποία μάλιστα έχει πραγματοποιήσει και επαφές για την ανάληψη της διαχείρισης από τρίτους.
Αυτή είναι και η πρώτη φάση της επένδυσης, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, για την αξιοποίηση της έκτασης των 267 στρεμμάτων που περιλαμβάνει και τουριστικό χωριό με παραθεριστικές κατοικίες στην επόμενη φάση.
Προς τα πίσω πάει, για μία ακόμα φορά, το χρονοδιάγραμμα για το ακίνητο στα Αφάντου. Ο όμιλος Αγγελιάδη, μετά από επτά χρόνια, επρόκειτο να υπογράψει στις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων από τις αρμόδιες κτηματολογικές υπηρεσίες που είναι κλειστέςΜικρότερου μεγέθους αλλά μεγάλης σημασίας για την περιοχή είναι και η επένδυση που επίσης έχει μπει στις ράγες στα Καλά Νερά Μαγνησίας με τη συμμετοχή βελγικών κεφαλαίων μέσω της εταιρείας Sail Aegean, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του yachting.
Ο λόγος για την επιχείρηση Ιστιοπλοΐα Αιγαίου Ακίνητα ΙΚΕ, η οποία είχε πλειοδοτήσει το 2015 στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για ακίνητο 38 στρεμμάτων και τώρα βρίσκεται στην εκκίνηση των εργασιών για το project των 10 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει ένα πρότυπο Κέντρο Ναυτικών Δραστηριοτήτων με πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, μικρή μαρίνα ιστιοπλοϊκών σκαφών κ.ά.
Διαβάστε ακόμα:
Λόγω καυσίμων… ξεμένει από «καύσιμα» ο κρατικός προϋπολογισμός
Οδηγός: Πώς θα υπολογίσετε το νέο επίδομα θέρμανσης
Ο πλουσιότερος όλων: Η SpaceX εκτοξεύει τον Μασκ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σκληρές δηλώσεις Χατζηδάκη για... βασανιστές δημοσίους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ!
- Ξέμειναν από εργάτες τα εργοστάσια στην Ασία – Τι σημαίνει για Nike και Adidas
- Φράνσις Χάουγκεν: Ποια είναι η μηχανικός πληροφορικής που θέλει να «σώσει» το Facebook και είναι σε «πόλεμο» με τον Ζούκερμπεργκ
- Τζορτζ Τσούνης: Ο υποψήφιος νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα-Βιογραφικό
- Τα ρούχα που μπορούν να σε κάνουν καλύτερο
- Οι σύλλογοι της Premier League αντιδρούν για την εξαγορά την Νιουκάστλ
- Ακρίβεια: Πρόσθετα μέτρα, νέα πολιτική αντιπαράθεση, μεγάλες ανατιμήσεις
- Στο επίκεντρο των θεσμών και πάλι οι πλειστηριασμοί
- Η πιο νόστιμη αυγοσαλάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
- Κορονοϊός: Τι αλλάζει από σήμερα για τους εμβολιασμένους και τις «κόκκινες» περιοχές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Ξέμειναν από εργάτες τα εργοστάσια στην Ασία – Τι σημαίνει για Nike και Adidas
- Φοιτητές: Για ποιους επεκτείνεται το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ
- Ο πλουσιότερος όλων: Η SpaceX εκτοξεύει τον Μασκ
- Προς αξιοποίηση τα τουριστικά ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ (pics) – Έρχονται νέες επενδύσεις
- Μέρκελ: Το Ισραήλ επόμενος σταθμός της αποχαιρετιστήριας περιοδείας της
- Τελευταία Νέα New Money
- Προς αξιοποίηση τα τουριστικά ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ (pics) – Έρχονται νέες επενδύσεις
- Ο πλουσιότερος όλων: Η SpaceX εκτοξεύει τον Μασκ
- Μέρκελ: Το Ισραήλ επόμενος σταθμός της αποχαιρετιστήριας περιοδείας της
- Ξέμειναν από εργάτες τα εργοστάσια στην Ασία – Τι σημαίνει για Nike και Adidas
- Φοιτητές: Για ποιους επεκτείνεται το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ
- Συνεχής ανάπτυξη για το Λιμάνι του Λαυρίου
- Facebook: Νέα συγνώμη για το δεύτερο blackout
- Σταϊκούρας: Μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2022 η ενεργειακή κρίση – Στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
- Ενεργειακές Κοινότητες: Τι αλλαγές έρχονται στο θεσμό της ενεργειακής δημοκρατίας που καθιστά παραγωγούς ενέργειας, πολίτες και μικρές επιχειρήσεις
- Εμάνουελ Γκριμάλντι: Τα σχέδια του Ιταλού εφοπλιστή για τα λιμάνια και την Attica (pics)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Υπ. Οικονομικών: «Ναι» της Ελλάδας στην ιστορική φορολογική συμφωνία ΟΟΣΑ - G20
- Economist: Η ώρα του υδρογόνου έφθασε επιτέλους μετά από δεκαετίες αμφιβολιών
- Οι δανειστές επανεξετάζουν τον Πτωχευτικό Κώδικα της ΝΔ που δεν δείχνει να πετυχαίνει
- Η επόμενη ημέρα της Intrasoft International και οι Δανοί που μπαίνουν στην ελληνική αγορά πληροφορικής
- Οι σύλλογοι της Premier League αντιδρούν για την εξαγορά την Νιουκάστλ
- Άστατος ο καιρός σήμερα – Επιδείνωση την Κυριακή
- ΕΦΚΑ: Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν «σειρά» για τα αναδρομικά
- Ελάχιστος φόρος 15%: Η Ελλάδα συμμετέχει στη συμφωνία – Τα οφέλη
- Χουρμάδες 2.000 ετών
- Βουλή: Τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα δικαστικά συμβούλια