Πρόσκληση ΥΠΟΙΚ και στις συνεταιριστικές τράπεζες για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Πρόσκληση και στις συνεταιριστικές τράπεζες, ώστε να συνεργαστούν με σκοπό την από κοινού παροχή δανείων προς χρηματοδότηση επιλέξιμων επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας αναμένεται να απευθύνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με εκπροσώπους των συνεταιριστικών τραπεζών αποφασίστηκε η εμπλοκή τους στο Ταμείο, δεδομένου

ότι εκείνες αποτελούν τις τράπεζες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν ή αποφεύγουν να «ακουμπήσουν» οι συστημικοί Όμιλοι.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, άλλωστε, είναι, διαχρονικά αρκετά υψηλότερο από το αντίστοιχο των μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεων, αυξάνοντας τον πιστωτικό κίνδυνο. «Έχουμε μία πολύ καλή εικόνα στις περιοχές που κινούμαστε, γεγονός που μας επιτρέπει να κατευθύνουμε τα κονδύλια σε υγιείς επιχειρήσεις», σχολιάζει στο newmoney υψηλόβαθμο στέλεχος μίας εκ των συνεταιριστικών, επιβεβαιώνοντας πως είναι θέμα χρόνου να βγει η επίμαχη πρόσκληση.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της πρώτης τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να «αξιολογούν τη βιωσιμότητα της κάθε προτεινόμενης επένδυσης και την πιστοληπτική ικανότητα του φορέα αυτής, αυτόνομα με βάση τις εσωτερικές τους διαδικασίες και πολιτικές και τις βέλτιστες χρηματοπιστωτικές πρακτικές, χωρίς οιαδήποτε παρέμβαση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης και επιδεικνύοντας προς τούτο την επιμέλεια που προσήκει σε πιστωτικό ίδρυμα που έχει αδειοδοτηθεί και λειτουργεί νομίμως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Κόκκινα» δάνεια και Χρηματιστήριο

Λύση σε δύο «καυτά» θέματα που απασχολούν τις συνεταιριστικές τράπεζες ζήτησαν από την κυβέρνηση οι εκπρόσωποί τους.

Το πρώτο αφορά στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, πως, δηλαδή, θα μπορούσαν να έχουν στη διάθεσή τους ένα εργαλείο αντίστοιχο του «Ηρακλή». «Εμείς δεν έχουμε τον όγκο των συστημικών τραπεζών, προκειμένου να μπορούμε να ενταχθούμε στον μηχανισμό, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα εξαιρετικά κοστοβόρο. Το ιδανικό για εμάς θα ήταν μία bad bank που, όμως, δεν φαίνεται να εξετάζεται από την κυβέρνηση», σημειώνει ο παραπάνω επικεφαλής. Αξίζει να επισημανθεί πως οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι έξι αυτή τη στιγμή, αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,5% της αγοράς και έχουν γύρω στα 500 με 600 εκατ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια.

Έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από τους μεριδιούχους – μετόχους τους και σε κάποιες από αυτές έχουν εισέλθει στρατηγικοί επενδυτές (το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ στην περίπτωση της Ηπείρου, κατέχει περίπου το 50% μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών), συμβάλλοντας στην εξυγίανση. «Ακόμη και να πακετάρουμε όλες μαζί τα ‘κόκκινα’ δάνειά μας πάλι δεν φτάνουν. Η καθεμία δε, ξεκινά από διαφορετική αφετηρία. Υπάρχουν αυτές που έχουν ποσοστό 16% και άλλες πάνω από 50%», συνεχίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος, προσθέτοντας πως στην πρώτη περίπτωση και να μην δοθεί λύση τέλος του 2022 θα είναι σε μονοψήφιο.

Το δεύτερο θέμα αφορά την εύρεση διεξόδου στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου. «Αυτοί που θα θέλουν να αντλήσουν κεφάλαια, αλλά και αυτοί που θέλουν να αποχωρήσουν, να έχουν την δυνατότητα να το πράξουν μέσω μιας δευτερογενούς αγοράς. Από το 2012 οι συνέταιροι είναι λίγο έως πολύ εγκλωβισμένοι. Αφού ακολουθούν διεθνή λογιστικά πρότυπα θα μπορούσαν κάλλιστα να βρουν διέξοδο στην δευτερογενή αγορά», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΕΗ: Το σχέδιο για εξαγορές και η επέκταση στα Βαλκάνια

Γιάννα Αγγελοπούλου: Το νέο απόκτημα της «Lady G» – Νεοκλασικό «μεσοτοιχία» με το Μαξίμου

ΡΑΕ: Κλήση σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Ήρωνα και Elpedison για το υψηλό κόστος ρεύματος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόσκληση ΥΠΟΙΚ, Ταμείου Ανάκαμψης,prosklisi ypoik, tameiou anakampsis