Σταθάκης: Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Οι υπουργοί Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη Tύπου παρουσίασαν δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

«Η κυβέρνηση ενεργοποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία του 1983 για τα αυθαίρετα. Παράλληλα, με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η τροπολογία εξασφαλίζει πόρους και μέσα στην αποκεντρωμένη διοίκηση, προκειμένου να επιταχυνθούν οι παρεμβάσεις στις κατεδαφίσεις.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία δημιουργείται μεταβατικό πλαίσιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για τέσσερις κατηγορίες περιοχών:

ΑναδασωτέεςΠυρόπληκτεςΡέματαΚατεδαφιστέα


Η τροπολογία, σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπει πως, παράλληλα με τους ισχύοντες μηχανισμούς, θα μπορεί να γίνει ταυτοποίηση και παρέμβαση από το ΥΠΕΝ με τους επιθεωρητές δόμησης. Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορεί να κινητοποιεί τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και ο υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις.

Παράλληλα, η τροπολογία εξασφαλίζει πόρους και μέσα στην απεκεντρωμένη διοίκηση για επιτάχυνση των παρεμβάσεων και κατεδαφίσεων. Με την τροπολογία δίνεται εξάλλου η δυνατότητα κατεδάφισης των αυθαιρέτων της Μακρονήσου, με υπουργική απόφαση.

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε πως στην Αττική υπάρχουν περίπου 2.500 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και 700 σε παραλίες. Όπως συμπλήρωσε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, με αντικειμενικά κριτήρια.

Ανέφερε επιπλέον πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για τις παραλίες, μέχρι το τέλος του 2018, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους δασικούς χάρτες.

Προανήγγειλε πως στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά «σε δημόσια θέα», ενώ τόνισε ότι στο εξής τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία.

Μετά τον κ. Σταθάκη, τον λόγο πήρε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης:

«Την επομένη αυτής της ανείπωτης τραγωδίας σε χρόνο ο οποίος πράγματι μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ μικρός, τα συνεργεία καταγραφής των ζημιών προέβησαν στο έργο τους και με τη συνεργασία των δήμων έχουν στηθεί οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα δέχονται τα αιτήματα των πολιτών που έχουν πληγεί.

Είναι ένα δεύτερο μήνυμα η σημερινή συνύντευξη, το πρώτο ήταν η οικονομική ανακούφιση των πληγέντων. Εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών κατατίθεται σήμερα τροπολογία που θα άπλουστεύει διαδικασίες, οι κάτοικοι με λιγότερα έγγραφα κσι πιο σύντομα θα μπορούν να πάρουν αποζημίωσεις.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία παίρνουν αποζημιώσεις μόνο για κυρία κατοικία. Με την τροπολογία που φέρνουμε, θα πάρει και η δεύτερευουσα κατοικία.

Εξομοιώνουμε τον συντελεστή δόμησης και για περιπτώσεις κτιρίων που χαρακτηρίζονται κίτρινα με τα κόκκινα. Όχι συμψηφισμός επιδομάτων και αποζημίωσεων με άλλες υποχρεώσεις πληγέντων στην εφορία.

Νιώθω εκπληξη και δυσαρέσκεια, δεν αντιλαμβάνομαι ορισμένες φωνές που μιλούν για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης όταν αναφέρεται στην αυθαίρετη δόμηση.

Αυτή η κατάσταση που επιταχύνθηκε από μνημόνια και λιτότητα σε συνδυασμό με ακραίες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν τον αναπροσδιορισμό της πολιτικής προστασίας».

Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος:

«Παίρνουμε μέτρα ώστε κανεις πολίτης να μη ξαναχάσει τη ζωή του σε παράνομη μάντρα ή σε ρέμα. Οι δασικοί χάρτες είναι για εμάς βασικό πεδίο πρόληψης.

Για το Μάτι: Περιοχές όπου βρέθηκαν πολλές σοροί, απαγορευόταν πρώτη και δεύτερη κατοικία. Η παράκτια περιοχή είναι δασική κατεχόμενη έκταση, η υπόθεση είναι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα