Τα πρακτικά της κατάθεσης Στουρνάρα στην Επιτροπή της Βουλής ζητά ο οικονομικός εισαγγελέας

Τα πρακτικά της τοποθέτησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, ζητεί ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, προκειμένου να διερευνήσει αν με βάση όσα είπε ο κεντρικός τραπεζίτης,

υπάρχει δυνατότητα ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο και – πιθανόν- άσκησης δίωξης για τα δάνεια άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 50 τραπεζικά στελέχη και τουλάχιστον 10 πολιτικά πρόσωπα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης έγινε τον Απρίλιο του 2013 μετά από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών που είχαν δώσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στους εισαγγελείς πως η τροπολογία αφορά και τα δάνεια των κομμάτων.

Τη συγκεκριμένη τροπολογία ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος είχε ζητήσει σε ομιλία του στη βουλή από τους εισαγγελείς «να την καταργήσουν στα δικαστήρια».

Η ιστορία αυτής της τροπολογίας ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2013 όταν ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, κάλεσε τους άλλοτε γενικούς διευθυντές της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη και του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτο Σπυρόπουλο σε εξηγήσεις σχετικά με δανειοδοτήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων της ενδεκαετίας 2000-11 που άγγιζαν τα 250 εκατομμύρια.

Λίγες μέρες αργότερα , στις αρχές Απριλίου του 2013, ελήφθησαν ερήμην του αποφάσεις που οδήγησαν τις εν λόγω δανειοδοτήσεις των κομμάτων, οι οποίες είχαν μόνη εγγύηση τα εκλογικά τους ποσοστά, στο αρχείο απαλλάσσοντας τράπεζες και κόμματα από κάθε ευθύνη.

Η ασυλία θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2013 με εκπρόθεσμη τροπολογία που ψηφίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Την τροπολογία κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης, Δ. Σταμενίτης.

Η τροπολογία που είχε αναδρομική ισχύ, εκτός από τα δάνεια των κομμάτων αφορά δανειοδοτήσεις ΜΚΟ ή άλλων ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα , όπως π.χ του Μεγάρου Μουσικής, η οποία ήταν επίσης πολλών εκατομμυρίων. Λίγους μήνες αργότερα ο οικονομικός εισαγγελέας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο.

Εν ολίγοις απαλλάχτηκαν από τυχόν ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ. Από τα 270 εκατ., τα 250 εκατ. έχουν καταλήξει στα ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και τα περισσότερα (περί τα 200 εκατ.) ήταν απο την Αγροτική Τράπεζα. Τα κόμματα είχαν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες Αγροτική , Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα