Τα σημαντικότερα launches του MWC 2017

Του Δημητρίου Πόγκα

Με λιγότερες καινοτομίες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το φετινό Mobile World Congress, η μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως για τις τηλεπικοινωνίες και το mobile.

Τις συζητήσεις και τα εκθέματα μονοπώλησαν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι εξελίξεις στην νέα γενιά τηλεπικοινωνιακών δικτύων

5G, τα διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα, οι έξυπνες συσκευές και η τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο λίγες παρουσιάσεις και λανσαρίσματα κατάφεραν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω από όσα παρακολουθήσαμε στις προηγούμενες χρονιές. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσει κανείς και την απόφαση της Samsung να μην λανσάρει την «ναυαρχίδα» της, το νέο Galaxy S8, στην Βαρκελώνη και να την κρατήσει για την Νέα Υόρκη στο τέλος Μαρτίου, τότε θα μπορούσε να πει κανείς ότι το φετινό Mobile World Congress έχασε σε αίγλη σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι. Αυτό, φυσικά δεν σημαίνει ότι παραμένει η σημαντικότερη έκθεση της συγκεκριμένης αγοράς, με πολλές εταιρείες να προχωρούν σε ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις σχετικά με νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Στις συσκευές, μετά την απουσία του Galaxy S8, τις εντυπώσεις «έκλεψε» τον ανανεωμένο Nokia 3310, που επανακυκλοφόρησε η HMD μετά την αγορά των δικαιωμάτων για το brand της Nokia στο τέλος του 2016. Η νοσταλγία «χτύπησε» την Βαρκελώνη, καθώς το πιο δημοφιλές χαρακτηριστικό του Nokia 3310 - το οποίο δεν κατατάσσεται στα smartphones, αλλά στα feature phones - αποδείχθηκε το ιστορικό «φιδάκι».

Η Samsung, πάντως, αν και δεν παρουσίασε νέο smartphone στο MWC, λάνσαρε δύο νέες συσκευές: το πρώτο της φορητό υπολογιστή, το Galaxy Book που τρέχει Windows 10, και ένα νέο μοντέλο στη σειρά tablet Tab S3. Επίσης, παρουσίασε την νέα εκδοχή της μάσκας εικονικής πραγματικότητας Gear VR που βασίζεται στο Oculus Rift. Το νέο μοντέλο, για πρώτη φορά, έρχεται μαζί με χειριστήριο για καλύτερο χειρισμό των εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας.

Στα smartphone, τις εντυπώσεις κέρδισε η Huawei η οποία παρουσίασε το νέο μοντέλο της «ναυαρχίδας» σειράς P, το P10 και το P10 Plus. Στο νέο μοντέλο η Huawei συνεργάστηκε και πάλι με την Leica προκειμένου να αναπτύξει μία φωτογραφική μηχανή που θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που ο χρήστης τραβά καλλιτεχνικές φωτογραφίες πορτραίτου στο κινητό του.

Νέα «ναυαρχίδα» παρουσίασε και η LG, με το G6, το οποίο παρουσίασε ως το πρώτο κινητό με μεγάλη οθόνη που πραγματικά χωράει στο χέρι του χρήστη.

Νέες συσκευές παρουσίασε επίσης η Sony Mobile (συγκεκριμένα, το Xperia XZ Premium, το οποίο είναι το πρώτο smartphone με δυνατότητες super-slow motion), η Lenovo (τα Moto G 5 και Moto G 5 Plus και Lenovo Tab 4), η HTC εξέθεσε τα νέα U Play και U Ultra που ανακοίνωσε λίγες εβδομάδες πριν το MWC, ενώ ενδιαφέρον προκάλεσε και η ανακοίνωση εκ μέρους της εταιρείας Dark Matter περί του «πιο ασφαλούς smartphone στον κόσμο»: το Katima Phone, το οποίο βασίζεται σε εφαρμογές κρυπτογράφησης που έχει αναπτύξει η ίδια.

Τα δίκτυα ήταν για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος.

Η Ericsson ανακοίνωσε νέες επερχόμενες δοκιμές 5G New Radio (NR) με την NTT DoCoMo, την Vodafone και την Telstra Αυστραλίας, σε συνεργασία με την Qualcomm. Παρουσίασε επίσης μία white-label Αγορά Διασυνδεδεμένων Οχημάτων, για την κατασκευή οικοσυστημάτων ψηφιακών υπηρεσιών για διασυνδεδεμένα οχήματα. Η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε και ότι η Scania είναι ο πρώτος πελάτης που θα χρησιμοποιήσει την λύση, μέσω της πλατφόρμας Scania One.

Η Deutsche Telekom, σε συνέχεια πρόσφατης ανακοίνωσής της για εμπορική επέκταση της τεχνολογίας NarrowBand-IOT (την οποία αναφέρει ως «προάγγελο» του 5G) σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξέθεσε εφαρμογές που έδειξαν στους επισκέπτες πώς η τεχνολογία μπορεί να μεταφερθεί από το εργαστήριο στον πραγματικό κόσμο. Τις εντυπώσεις κέρδισε ένας μηχανικός βραχίονας, ο οποίος ανταποκρίνεται σε 8 χιλιοστά του δευτερολέπτου στις κινήσεις του ανθρώπου που τον χειρίζεται. Επίσης, η DT ανακοίνωσε μία συνεργασία με την ZEISS για την δημιουργία έξυπνων γυαλιών με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας.

Η Nokia παρουσίασε το 5G First, μία λύση για τις αυξημένες απαιτήσεις που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι με την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση της συνδεσιμότητας. Η end-to-end λύση της Nokia για το Radio Access Network (RAN) της εταιρείας απευθύνεται σε early-adopters παρόχους που θέλουν να επωφεληθούν γρηγορότερα από τις υψηλές χωρητικότητες και τους χαμηλούς χρόνους απόκρισης που υπόσχεται το 5G. Το 5G First χρησιμοποιεί hardware της εταιρείας, αλλά και αρχιτεκτονικές της Intel.

Άλλες συνεργασίες της Intel σε ό,τι αφορά στο 5G που ανακοινώθηκαν στο MWC είναι η υποστήριξη μαζί με εταιρείες όπως AT&T, Vodafone, Ericsson, Qualcomm, και Deutsche Telekom για την ανάπτυξη του εναρμονισμένου προτύπου για το 5G New Radio, καθώς και η ανακοίνωση από την AT&T για το σχεδιασμό νέων (μετά τον Δεκέμβριο) δοκιμών 5G μαζί με την Intel και την Ericsson την άνοιξη.

Τέλος, το ενδιαφέρον προκάλεσε και η παρουσίαση από την ZTE του κινητού του 1 Gbps, το πρώτο smartphone στον κόσμο το οποίο μπορεί να «πιάσει» ταχύτητες download έως και 1 Gbps. Πρόκειται για ταχύτητες 10 φορές μεγαλύτερες από αυτές που πιάνουν τα LTE δίκτυα πρώτης γενιάς και για την κατασκευή του η ZTE χρησιμοποίησε επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 835 και Snapdragon X16 LTE modem.

Σε αυτό το περιβάλλον βρέθηκε και η Ελλάδα. H χώρα μας εκπροσωπήθηκε κατά κύριο λόγο από το εθνικό περίπτερο που διοργάνωσαν και χρηματοδότησαν ο Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας, το Enterprise Greece και η Περιφέρεια Αττικής και υποστήριξε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος, το Corallia Clusters και άλλοι φορείς.

Επίσης, μέσω και από την ανεξάρτητη παρουσία εταιρειών με δικά τους περίπτερα, όπως η Upstream ή στο 4 Years From Now η Think Silicon, αλλά και μέσω συνεργατών τους, όπως η intelligence που συμμετείχε στο περίπτερο της SAP. Ελληνικό «χρώμα» έδωσε επίσης και η παρουσία των στελεχών των Avocarrot και Crypteia Networks, οι οποίοι συμμετείχαν στα περίπτερα των Glispa και PCCW Global, εταιρείες οι οποίες εξαγόρασαν τις πρώην πλέον ελληνικές startups.

Σε γενικές γραμμές, στο ελληνικό περίπτερο επικράτησε αισιοδοξία από την πλευρά των διοργανωτών, καθώς υπήρξαν οι επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας στο υψηλότερο επίπεδο (υπ. Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου), ενώ προαναγγέλθηκε και ο σχεδιασμός σε συνεργασία με το Enterprise Greece ώστε η Ελλάδα να συμμετάσχει με εθνικό περίπτερο και σε άλλες διεθνείς εκδηλώσεις. Ο ΣΕΚΕΕ - ο οποίος έχει τον κεντρικό συντονισμό της ελληνικής συμμετοχής - υπέγραψε ήδη από τη λήξη του MWC 2017 για τη συμμετοχή της χώρας στην επόμενη διοργάνωση.

Χωρίς οργανωμένη παρουσία έμεινε και φέτος η Ελλάδα από το 4 Years From Now, το παράλληλο πρόγραμμα του MWC αφιερωμένο αποκλειστικά στις startups. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΚΕΕ, πάντως, δεσμεύθηκαν - όπως έκαναν όμως και τα προηγούμενα χρόνια - για την ελληνική παρουσία με περίπτερο στο 4YFN την επόμενη χρονιά, προκειμένου οι startups που συμμετέχουν στην αποστολή να έχουν ευκαιρίες περισσότερο στοχευμένης δικτύωσης.

Keywords
mwc, mwc, new radio, περιφέρεια αττικής, mobile, world, νέα, samsung, galaxy, σημαίνει, nokia, smartphones, book, windows, tablet, tab, gear, rift, huawei, leica, sony, xperia, lenovo, moto, htc, play, phone, ericsson, radio, vodafone, εταιρεία, scania, λύση, ελλαδα, access, network, intel, zte, download, lte, sap, global, σεκεε, συμμετοχή, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, θεμα εκθεσης 2012, end, τελος του κοσμου, χωρες, περιφέρεια αττικής, αυτοκινητα, βαρκελωνη, εμπορικη, προγραμμα, τα νεα, φωτογραφιες, download, huawei, lte, moto, radio, rift, sony, xperia, zte, αγορα, αιγλη, αισιοδοξια, ανοιξη, αφιερωμενο, εβδομαδες, δικτυα, εκθεση, εβδομαδα, ερχεται, εταιρεία, εφαρμογες, τεχνολογια, ιδια, υπηρεσιες, ιστορικο, κινητο, λύση, ληξη, λογο, μηχανικος, νεα γενια, νεα υορκη, νοημοσυνη, οθονη, οχηματων, οχηματα, παρουσιαση, περιβαλλον, σεκεε, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, φυσικα, φορα, χερι, access, super, mobile, book, phone, white, ericsson, network, εθνικο, galaxy, gear, global, χωρα, intel, υπουργειο, leica, lenovo, μια φορα, windows, new radio, play, sap, scania, σημαίνει, slow, smartphones, tablet, tab, world
Τυχαία Θέματα