Τι ζήτησε το ΔΝΤ από τους Έλληνες τραπεζίτες

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση αντιπροσωπείας Ελλήνων τραπεζιτών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΕΤ, Νίκο Καραμούζη, με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση είχε προγραμματιστεί εδώ και δύο εβδομάδες, με αφορμή τη γενικότερη κινητοποίηση για τις αναταράξεις που υπέστησαν το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες

και ζητούμενο την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων, όπως τα «κόκκινα» δάνεια. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν επίσης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις και άλλα στελέχη του ΔΝΤ.

Όπως έγινε γνωστό από ελληνικές πηγές, η πλευρά του ΔΝΤ ζήτησε από τους τραπεζίτες να προχωρήσουν ταχύτερα με τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, ενώ ξεκαθάρισε μέσω εκπροσώπων του πως θέλει να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά τον «συμβιβασμό» του ΔΝΤ με το σχέδιο της ΕΚΤ για τις τράπεζες, το αίτημα που είχε θέσει το ΔΝΤ για τη διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου των ελληνικών τραπεζών (AQR) δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι και πλέον αρκείται στην επίσπευση των stress tests από την ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, παρουσίασε στην κα Λαγκάρντ στοιχεία για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και την πρόοδο που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα σε πολλά ζητήματα, παρά τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και τη αβεβαιότητα που απείλησε να ακυρώσει την προσπάθεια των τραπεζών για την εξυπηρέτηση των κόκκινων δανείων. Τόνισε δε, ότι οι ελληνικές τράπεζες, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, κατέγραψαν κέρδη, ενώ επισήμανε ότι η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA έχει μειωθεί στα 32 δισ. ευρώ από 87 δισ. ευρώ δύο χρόνια πριν.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη ενός σταθερού και θετικού περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από φημολογίες, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί από τις τράπεζες το σχέδιο μίωσης των προβληματικών δανείων, όπως έχει συμφωνηθεί με τον SSM.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέροντας ότι η επίσπευση των stress tests από την ΕΚΤ θα βοηθήσει το ΔΝΤ να αξιολογήσει την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Η συζήτηση για το θέμα των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε και στις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται για ακόμα μια φορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στην ανάγκη επίσπευσής τους, όπως επίσης στο φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, στις αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων βιώσιμων επιχειρήσεων και στις ρευστοποιήσεις των μη βιώσιμων.

Στουρνάρας: Οι προσπάθειες για μείωση των NPLs πρέπει να ενταθούν

Στο ζήτημα των η εξυπηρετούμενων δανείων αναφέρθηκε χθες και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αλλά και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση των κόκκινων δανείων.

Όπως είπε πάντως, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες των τραπεζών και να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσής τους, δεδομένου μάλιστα ότι οι στόχοι για το 2018 και το 2019 είναι πιο φιλόδοξοι από τους φετινούς, ενώ έμφαση πρέπει να δοθεί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι, γενικώς, οι τράπεζες έχουν πετύχει σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην εταιρική διακυβέρνηση, όσο και στους δείκτες ρευστότητας και φερεγγυότητας τα τελευταία χρόνια, και ουδεμία απολύτως ανησυχία δικαιολογείται για την πορεία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα