Το deal που ταρακουνά την αυτοκινητοβιομηχανία

Της Όλγας Μπαλαφούτη

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ταρακουνήσει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, η αμερικανική General Motors διέρρευσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον γαλλικό όμιλο PSA για τη μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεών της.

Ενα τέτοιο deal θα έφερνε Peugeot, Citroen και Opel

κάτω από την ίδια στέγη και η PSA θα γινόταν η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη, μπροστά από την επίσης γαλλική Renault και πίσω από τον γερμανικό κολοσσό της Volkswagen. Ο όμιλος PSA μετρά 200 χρόνια ιστορίας και αποτελεί σημαντικό παίκτη στην αγορά από το 1976, τότε που έγινε η συγχώνευση της Citroen με την Peugeot. Εάν αποκτήσει από την General Motors την Οpel και τη Vauxhall, τη θυγατρική της GM στη Μεγάλη Βρετανία, τότε το μερίδιό της θα ξεπεράσει το 16% στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων.

Η στρατηγική της GM

Η πώληση της Opel και η επακόλουθη αποχώρηση της GM από την Ευρώπη αποδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη στρατηγική της διευθύνουσας συμβούλου του ομίλου, Μέρι Μπάρα, η οποία κυνηγά περισσότερο τα κέρδη και τις αποδόσεις παρά τα μερίδια αγοράς. Η 56χρονη CEO, που εργάζεται στην GM από τα 18 της, ανέβηκε στην ιεραρχία περνώντας από θέσεις στην κατασκευή και το δημιουργικό τμήμα. Ανήκει σε αυτούς που ηγήθηκαν της ανάκαμψης του ομίλου και της αναζωογόνησης των προϊόντων του. Από όταν ανέλαβε καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου, τον Ιανουάριο του 2014, η κυρία Μπάρα έβγαλε τον όμιλο από τις αγορές της Ρωσίας και της Ινδονησίας, «τραβήξε» τη Chevrolet από την Ευρώπη, «σκότωσε» τη Saab και μείωσε δραστικά τη συνεργασία με τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, που μπορεί να αύξανε το μερίδιο του ομίλου στην αμερικανική αγορά, ωστόσο απέφερε ελάχιστα ή μηδενικά κέρδη στα ταμεία.

Με βάση τα στοιχεία, το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της GM υποχώρησε κατά 0,3% το 2016. Αν δώσει την Opel και τη Vauxhall που πρόσθεταν περί το 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα στις συνολικές πωλήσεις της, τότε ουσιαστικά θα εγκατέλειπε την κούρσα για τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Το ευρωπαϊκό κομμάτι της GM αποτελεί πληγή για τον όμιλο από το 1999 και μόλις πέρυσι οι Opel και Vauxhall κατάφεραν να γυρίσουν σε κέρδη. Ο όμιλος έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του τα τελευταία έξι χρόνια, κλείνοντας εργοστάσια της Opel στο Βέλγιο και τη Γερμανία, ενώ απέσυρε Saab και Chevrolet. Η GM Europe υπολογίζεται ότι έχει χάσει 9,1 δισ. δολάρια από το 2009 και παρά τις κινήσεις εξορθολογισμού δεν αναμένει επιστροφή στην κερδοφορία τουλάχιστον μέχρι το 2018. Η PSA και η Opel συνεργάζονται ήδη εδώ και αρκετά χρόνια, εξελίσσοντας αλλά και κατασκευάζοντας από κοινού κυρίως επαγγελματικά μοντέλα, πρόσφατα όμως και επιβατικά. Ο γαλλικός όμιλος έχει 10 εργοστάσια παραγωγής στην Ευρώπη και η GM 11 μονάδες. Η πώληση της Opel θα δώσει στην GM τη δυνατότητα να επενδύσει περισσότερο στις αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Κίνας, μιας και από εκεί πετυχαίνει τα μεγαλύτερα κέρδη.

Αντιδράσεις

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για να κλείσει μια τέτοια συμφωνία πρέπει να ξεπεραστούν διάφορα οικονομικά και πολιτικά εμπόδια. Η πρώτη αντίδραση στο άκουσμα της ενδεχόμενης εξαγοράς ήρθε από το γερμανικό συνδικάτο μετάλλου IG Metall. Προειδοποίησαν ότι συζητήσεις για την πώληση της Opel χωρίς τη συμμετοχή του συνδικάτου αποτελούν «μια άνευ προηγουμένου παραβίαση όλων των γερμανικών και ευρωπαϊκών δικαιωμάτων συνδιαχείρισης». Την ίδια στιγμή, και η Γερμανίδα υπουργός Οικονομικών και Βιομηχανίας Μπριγκίτε Τσίπρις χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι συνομιλίες γίνονται χωρίς διαβούλευση με τα γερμανικά συμβούλια των εργαζομένων ή της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Opel απασχολεί περίπου 28.000 άτομα στη Γερμανία, ενώ έχει εργοστάσια στην Αυστρία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στην Ισπανία και τη Βρετανία, όπου χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα Vauxhall. Το βρετανικό υπουργείο Επιχειρήσεων ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή με την GM και παρακολουθεί την κατάσταση, καθώς οι συνομιλίες έχουν δημιουργήσει ανησυχίες ότι μια συμφωνία μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας ή στην αναστολή λειτουργίας εργοστασίων που ανήκουν στις ζημιογόνες ευρωπαϊκές δραστηριότητες της GM.

Το στοίχημα για τον Κάρλος Ταβάρες

Στο τιμόνι του γαλλικού ομίλου βρίσκεται ο 58χρονος Πορτογάλος, Κάρλος Ταβάρες, ο οποίος ξεκίνησε ως μηχανικός της Renault, πέρασε από τη Nissan, το 2011 επέστρεψε ως γενικός διευθυντής και δεξί χέρι του Κάρλος Γκοσν στη Renault, για να μεταπηδήσει την Πρωτοχρονιά του 2014 στον όμιλο PSA. Είναι λάτρης των αυτοκινήτων, ενώ συμμετέχει και σε αγώνες. Με την ομάδα του «Clementine» (το όνομα της κόρης του) συμμετέχει κάθε χρόνο στο ιστορικό ράλι του Μόντε Κάρλο. Στο τελευταίο οδηγούσε ένα Peugeot 104 ZS 2, μοντέλο του 1979. Η εξαγορά της Opel θα είναι το πρώτο μεγάλο επενδυτικό βήμα του Ταβάρες. Μετά από χρόνια αναδιαρθρώσεων, κατά τα οποία χρειάστηκε να κλείσει ένα εργοστάσιο κόβοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, θέλει να γιγαντώσει τον όμιλο. Εξάλλου, λίγο προτού αναλάβει, το 2013, η γαλλική κυβέρνηση και η κινεζική εταιρεία Dongfeng Motor είχαν διασώσει τον όμιλο PSA από χρεοκοπία, αποκτώντας καθεμία το 14% των μετοχών, όσο έχει και ο όμιλος Peugeot.

Σφήνα από τη Fiat Chrysler

Μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στη γαλλική PSA, ωστόσο την παράσταση έκλεψε την Πέμπτη η Fiat Chrysler. Τα επίσημα στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη μέσα τον Ιανουάριο έδειξαν ένα ράλι για τον όμιλο της Fiat, αφού κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις του κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Αντίθετα, το μερίδιο στις πωλήσεις αυτοκινήτων για Opel και Peugeot-Citroen-DS έφτασε στο 16,4% έναντι μεριδίου αγοράς 17,1% έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA. Οι ταξινομήσεις συνολικά σημείωσαν άνοδο 10%, στα 1,2 εκατομμύρια οχήματα.

*Όπως δημοσιεύτηκε στο Business Stories της 19ης Φεβρουαρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα