Η κολοβή αξιολόγηση και η ευρωπαϊκή λύση

Η ιστορία της Banco Espirito Santo που χρεοκόπησε στην Πορτογαλία είναι μια από τις πολλές των τραπεζών όπου το Δημόσιο ανέλαβε τις τύχες τους. Ποια είναι, όμως, η διαφορά σε σχέση με την Ελλάδα; Οτι εκεί ένα μεγάλο private equity fund, το LoneStar, αποφάσισε να εισέλθει στο καλό κομμάτι της τράπεζας, προσβλέποντας στην προοπτική

αναδιάρθρωσης, αναχρηματοδότησης και κυρίως κερδοφορίας από την τραπεζική δραστηριότητα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί αυτό δεν συμβαίνει και στη χώρα μας. Γιατί πολύ απλά κανένας δεν θα έμπαινε να κάνει το ίδιο σε μια ελληνική τράπεζα. «Εδώ δεν έχουμε καταφέρει να μπούμε στο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης», θα πει κανείς, «με πιθανότητα αυτό να μη γίνει σύντομα. Τι να πούμε και να κάνουμε, λοιπόν, για τις ελληνικές τράπεζες;».

Αυτό είναι όμως και το ζήτημα που ανακύπτει, καθώς μια ακόμα αξιολόγηση, δηλαδή μια δουλειά, όπως θα λέγαμε εδώ στην Ελλάδα, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι και τόσο απλό, καθώς η υπόθεση αφορολόγητου - συντάξεων είναι ένα εξαιρετικά ακανθώδες θέμα. Ωστόσο, το αποτέλεσμα για την οικονομία είναι ένα και το αυτό, δηλαδή μια νέα επιβράδυνση και μια νέα περίοδος αβεβαιότητας.

Το σημείο είναι κομβικό γιατί όλα δείχνουν ότι οι σχεδιασμοί μπορεί να αλλάξουν.

Κατά πρώτον διότι με τα σημερινά δεδομένα το 2018 που πλησιάζει δεν έχει απάντηση για τη μετά το 3ο Μνημόνιο περίοδο.

Αρα, για να καταλήξουμε σε μια οριστική λύση, εκεί πρέπει να προστεθεί ένα νέο κομμάτι του παζλ.

Κατά δεύτερον, γιατί το ΔΝΤ δεν μπορεί πια να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτικά και να χαρακτηρίσει το χρέος βιώσιμο.

Οι διαφορές του με την ευρωπαϊκή πλευρά είναι τόσο μεγάλες που ο ρόλος του θα περιοριστεί στον εποπτικό τομέα.

Αυτό θα απομακρύνει το περιβόητο QE, προκαλώντας ανησυχία στις τράπεζες και αφαιρώντας από τη δυναμική της οικονομίας.

Κατά τρίτον, οι δηλώσεις Βέμπερ (CSU) σηματοδοτούν ότι ωριμάζει η επιλογή της ευρωπαϊκής λύσης για την ελληνική οικονομία.

Μια λύση που θα αποκρυσταλλωθεί μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών και θα οδηγήσει στα επόμενα μέτρα για το χρέος αλλά και πιθανώς σε μια νέα γραμμή χρηματοδότησης για μετά το 2018.

Αυτό άλλωστε προέβλεψε και ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλώντας στο Bloomberg, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τότε η Ελλάδα θα πάρει και νέα λεφτά.

Επί της ουσίας όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία οδεύει προς το 4ο Μνημόνιο, με πρώτο σταθμό την επερχόμενη κολοβή αξιολόγηση, η οποία είναι άγνωστο σε ποιο χρονικό σημείο θα ολοκληρωθεί.

Είναι προφανές ότι η οικονομία μας χρειάζεται ακόμα υποστήριξη, καθώς ούτε το 2018 θα είναι έτοιμη να αυτονομηθεί. Στο μεταξύ, όμως, μπορεί να κάνει σημαντικά βήματα, τα οποία ακόμα δεν έχει τολμήσει.

Για παράδειγμα συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με το Φορολογικό και το Συνταξιοδοτικό και κανείς δεν μιλά για το Υπερταμείο και την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Ειδικά όσον αφορά το Ασφαλιστικό αρνούνται να παραδεχτούν ότι ο πυλώνας της ιδιωτικής πλευράς έπρεπε να είχε μπει στη λύση.

*Αναδημοσίευση από το Business Stories της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (19-2-2017)

Keywords
Τυχαία Θέματα