Βγήκαμε από τα μνημόνια! Μα, τι πίνουν και δεν μας δίνουν;

Μήνες τώρα έχει καλλιεργηθεί από την κυβέρνηση η νομοθέτηση ενός μπαράζ θετικών μέτρων που θα αναγκάζουν και την αντιπολίτευση να τα ψηφίζει όπως έλεγε και ο πρωθυπουργός με περισσή χαιρεκακία. Και δεν αποκλείεται, οι αρχικές προθέσεις τους να ήταν όντως μια γενικευμένη παραχολογία που υπαγορευόταν από την ανάγκη αλλαγής του εις βάρος της κακού πολιτικού κλίματος αλλά και από την μία ακόμα ψευδαίσθηση πως τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε.

Τώρα διαπιστώνουν κι αυτοί αλλά κι εμείς δυστυχώς, πως τίποτα δεν τέλειωσε και πως η επονομαζόμενη

αυξημένη επιτήρηση, είναι μια νέου τύπου σκληρή επιτροπεία που ελάχιστα διαφέρει από τα μνημόνια. Η μόνη διαφορά είναι πως τώρα δεν παίρνουμε άλλες δόσεις βοήθειας αν εξαιρέσουμε ένα τελευταίο δισ, που μας χρωστάνε από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που είχαν διακρατήσει οι δανειστές στις τράπεζες τους κι αυτό όλο και το τρενάρουν μέχρι να συμμορφωθούμε στις απαιτήσεις τους.

Έχουν όμως άλλους άσσους στο μανίκι τους και μπορούν να επηρεάζουν άμεσα τις όποιες ελληνικές αποφάσεις , έχουν να κάνουν με χρήμα και δημοσιονομικό ξεχείλωμα.

Πρώτα και κύρια, έχουν τις εκθέσεις αξιολόγησης που είναι ένα εργαλείο το οποίο επηρεάζει ευθέως τις αγορές. Και τώρα που είμαστε εκτός μνημονίων, μας ενδιαφέρει πρωτίστως ποια γνώμη έχουν για την οικονομία μας οι αγορές γιατί αυτές διαμορφώνουν το κόστος δανεισμού.

Μια κακή έκθεση των δανειστών θα οδηγούσε τα επιτόκια στα ύψη αφού οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν τεράστια βαρύτητα στην άποψη των δανειστών.

Ένας άλλος άσσος στο μανίκι τους, είναι η ρύθμιση του χρέους η οποία δεν έγινε μια κι έξω αλλά θα γίνεται σε βάθος χρόνου σταδιακά και θα λαμβάνεται υπόψη πόσο πειθήνιοι είμαστε και δεν κάνουμε του κεφαλιού μας.

Και βέβαια το σημαντικότερο αφορά στα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία όλοι εκτός και εντός Ελλάδος συνομολογούν πως δεν βγαίνουν και καταδικάζουν ες αεί την οικονομία μας σε στασιμότητα, πλην όμως αναπέμπουν τη συζήτηση για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης σε μελλοντικό χρόνο και σε συνάρτηση πάλι με τη γενικότερη στάση μας έναντι των απαιτήσεων τους.

Με άλλα λόγια και για να μην το κουράζουμε περισσότερο, η έξοδος μας από τα μνημόνια είναι μια μούφα σε ωραίο περιτύλιγμα.

Το βλέπουμε και θα το βλέπουμε σε κάθε μας βήμα και ήδη έχουμε πάρει τα πρώτα δείγματα γραφής από τα όργανα των δανειστών.

Το σχέδιο προστασίας της Α' κατοικίας, πήγε κι ήρθε στις Βρυξέλλες 10 φορές και στο τέλος μας υποχρέωσαν να κάνουμε κι άλλες αλλαγές ακόμα και αφότου κατατέθηκε στη Βουλή. Το τελικό αποτέλεσμα; Αρκετές χιλιάδες δανειοληπτών εκτός προστασίας και η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γίνει η καρμανιόλα για πολλές ακόμα χιλιάδες συμπολιτών μας.

Το άλλο θετικό μέτρο στο οποίο επενδύθηκαν πολλές ελπίδες από τα εκατομμύρια των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία με τις 120 δόσεις, έχει αρχίσει κι αυτό να ξεθωριάζει. Ήδη ο Τσακαλώτος άρχισε να μας προετοιμάζει λέγοντας πως δεν θα είναι οριζόντιο το μέτρο, πως δεν θα είναι σώνει και καλά 120 οι δόσεις, πως θα αποκλειστούν οι κακοπληρωτές και ποιος ξέρει τι άλλους κόφτες θα μας πλασάρουν οι Βρυξέλλες ώστε η τελική ρύθμιση όταν έρθει, να αφορά και πάλι, πολύ λιγότερους πολίτες.

Και εν κατακλείδι, καθημερινά μας αποκαλύπτεται η σκληρή πραγματικότητα πως τα ταξείδι προς την Ιθάκη συνεχίζεται και πως ο πρωθυπουργός μάλλον σε λάθος νησί πήγε τον περασμένο Αύγουστο για να θριαμβολογήσει και πως η γραβάτα και το πανηγυράκι στο Ζάππειο δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα ακόμα φθηνό επικοινωνιακό παιγνίδι χωρίς ουσία και περιεχόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα