Ζαββός: Σε ισχύ από το α’ τρίμηνο του 2022 το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν

Από το α’ τρίμηνο του 2022 θα τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός για το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP) που θα συμβάλλει στην ενίσχυση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος των ασφαλισμένων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργο Ζαββό, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί θα έχει ετοιμάσει μέσα στους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση πρι το τέλος της χρονιάς την νομοθέτηση των εφαρμοστικών μέτρων του επίμαχου κανονισμού που σηματοδοτεί

μεγάλη διαφάνεια, καθώς και χαμηλό κόστος για τον ασφαλισμένο.

«Έχει το χαρακτηριστικό της φορητότητας, ο ασφαλισμένος, δηλαδή, μπορεί να μεταφέρει και να συνεχίσει την ασφάλισή του σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ κι αν θελήσει να εγκατασταθεί. Αποτελεί, λοιπόν, μία ακόμη λύση που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον πρώτο πυλώνα και να οδηγήσει στην ενίσχυση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος των ασφαλισμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, για να προσθέσει:

«Η ομάδα εργασίας θα ορίσει και τα κριτήρια συσσώρευσης και αποσυσσώρευσης των εισφορών, τις αρμοδιότητες στις εποπτικές αρχές, καθώς και τις κυρώσεις. Ως κυβέρνηση θα εξετάσουμε και ορισμένα κατάλληλα κίνητρα για τους ασφαλισμένους που θα επιλέξουν αυτό το προϊόν, όπως εξετάζουμε, επίσης, κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης».

Ως προς τον δεύτερο πυλώνα της ασφάλισης, στον οποίο υπάγονται τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε πως αυτός ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών, γιατί διαχειρίζεται επενδύσεις με μεγάλη σημασία για την εθνική οικονομία και κατευθύνει κεφάλαια στην κεφαλαιαγορά.

«Στο πλαίσιο αυτό, πριν λίγους μήνες υιοθετήσαμε τον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές – ευρωπαϊκές και άλλων κρατών – εκσυγχρονίζει το πλαίσιο λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς και προσαρμόζεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θεσπίσαμε κριτήρια καταλληλότητας για μέλη διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων εταιριών, ενισχύσαμε τα κριτήρια ανεξαρτησίας τους, τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου, αυξήσαμε τις κυρώσεις για τις εταιρίες και τους ορκωτούς ελεγκτές σε βεβαιώσεις παραβάσεων, ισχυροποιήσαμε τη συνεργασία μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ΕΛΤΕ και έχουμε νομοθετήσει κανόνες για αποτελεσματικότερη προστασία μετόχων και επενδυτών», τόνισε και συνέχισε:

«Επίσης, μία ομάδα με την συμμετοχή όλων των παραγόντων της κεφαλαιαγοράς έχει σχεδιάσει και μας έχει υποβάλλει αρκετές ιδέες, προτάσεις και κίνητρα, τα οποία και αυτά αποσκοπούν στην ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς. Τρίτον, συστήσαμε μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σκοπός μας είναι να αποκαταστήσουμε εν γένει την αξιοπιστία σε όλον αυτό τον χώρο που έχει τρωθεί πρόσφατα από γνωστά σκάνδαλα, όπως της Folli Follie, αλλά παράλληλα να εμπεδώσουμε όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να κάνουμε και την ελληνική κεφαλαιαγορά να έχει εκείνη την σημαντική περιφερειακή εμβέλεια που χρειάζεται. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που συντελούνται σημαντικές ανακατατάξεις στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και στα χρηματιστήρια. Με τον τρόπο αυτό αφενός, θα ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών μας και αφετέρου, θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε πολλούς ξένους επενδυτές, γιατί σημαντικά μας ενδιαφέρουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές».

Διαβάστε ακόμη:

Ανάσα με τις αποδείξεις: Τα δύο σενάρια που παγώνουν ποινές και πρόστιμα

Eστίαση: Αλλάζει η «συνταγή» των ενισχύσεων για να καλύψουν όσους έχουν ανάγκη

Distressed ακίνητα, ναυτιλία, αλλά και comeback στον τουρισμό ετοιμάζει ο Στέγγος, μετά τo deal του Πόρτο Καρράς

Keywords
Τυχαία Θέματα